O Brian May, οι 9 κιθάρες και η αστροφυσική

Ο θρυλικός κιθαρίστας των Queen, Brian May, κλείνει σήμερα τα 76 του χρόνια.

Ο Brian May, ο διάσημος ροκ κιθαρίστας, γνωστός ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικών Queen, κλείνει σήμερα τα 76 του χρόνια. Γεννημένος το 1947 στο Hampton της Αγγλίας, το πάθος του May για τη μουσική ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία. Από την κατασκευή της πρώτης του κιθάρας από το τζάκι του πατέρα του μέχρι τη συνίδρυση των Queen, η πορεία του άφησε ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο της μουσικής.

Στην ιστορία της ροκ κιθάρας, ο ίδιος είναι σίγουρα μοναδικός καθώς έχει χρησιμοποιήσει μόνο ένα όργανο για σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του, τόσο στο στούντιο ηχογραφήσεων όσο και στη σκηνή. Πρόκειται για την ιστορική πλέον Red Special, μία κυριολεκτικά DIY κιθάρα που κατασκεύασε ο ίδιος σε ένα υπόστεγο στο βάθος του κήπου του. 

Ωστόσο, παρά την άρρηκτη σύνδεσή του με αυτή, ο May έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς ακόμη 9 κιθάρες, όταν δεν μπορούσε να πετύχει τον σωστό ήχο από το κανονικό του set-up.

John Birch Replica

Ο John Birch ήταν ένας γνωστός οργανοποιός με έδρα το Birmingham. Σύμφωνα με τον κατάλογο των συναυλιών Queen Live, ο Brian έσπασε το Replica σε τρία κομμάτια κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο New Jersey το 1982- επισκευάστηκε από τον οργανοποιό Andrew Guyton από το Suffolk το 2006.

1967 Fender Esquire

Θα αποτελεί είδηση για τους περισσότερους οπαδούς των Queen, αλλά αυτή η κιθάρα δεν είναι στην πραγματικότητα μια Esquire του 1954, όπως έχει συχνά αναφερθεί όλα αυτά τα χρόνια. Ανήκει στον ντράμερ των Queen Roger Taylor, σύμφωνα με τον οποίο τη χρησιμοποίησε ο ίδιος στο κομμάτι Sheer Heart Attack.

Ovation Pacemaker 1615 12-String

Ο May έχει ακόμα αρκετές 1615 και αποτέλεσαν βασικό στοιχείο των ζωντανών εμφανίσεών του από το 1977 έως το 1986, κυρίως για το Love Of My Life και του ρυθμικού μέρους στο πρώτο τμήμα του Crazy Little Thing.

1978 Fender Telecaster

Αναμφισβήτητα η πιο γνωστή από τις "άλλες" ηλεκτρικές του Brian, αυτό το stock Tele χρησιμοποιούνταν όταν το Crazy Little Thing Called Love παίζεται ζωντανά. Το τραγούδι μεταδόθηκε ζωντανά για πρώτη φορά στο Δουβλίνο στις 22 Νοεμβρίου 1979 και αποτελούσε βασικό κομμάτι του set του γκρουπ.

Sheltone Banjo Ukulele

Πρόκειται για ένα ιαπωνικής κατασκευής μπάντζο ukulele που έχει τόσο τη γέφυρα όσο και την ουρά του από ξύλο τριανταφυλλιάς στηριγμένα σε παλιά εξάποντα. Ο May το χρησιμοποίησε επί σκηνής για το τραγούδι Bring Back That Leroy Brown, από το άλμπουμ Sheer Heart Attack του 1974.

Gibson Chet Atkins CE

Αυτό το κλασικό ηλεκτροακουστικό όργανο με νάιλον χορδές που πρωτοσύστησε ο Gibson το 1982, διαθέτει ένα λεπτό σώμα με θαλάμους τόνου, γεγονός που ενισχύει σε κάποιο βαθμό την απόδοση, παρόλο που έχει πολύ περιορισμένες ακουστικές ιδιότητες όταν δεν είναι συνδεδεμένο. Ο Brian το χρησιμοποίησε στην περιοδεία Magic Tour του 1986 για το Is This The World We Created?.

Burns Double Six 12-String

Για αυτό το 12χορδο μοντέλο του 1967, ο Brian είχε δηλώσει: "Το χρησιμοποίησα στο Long Away. Περιέργως νομίζω ότι την αγόρασα επειδή μου άρεσαν τα pickups, αλλά ερωτεύτηκα την κιθάρα μόλις άρχισα να παίζω μαζί της και το τραγούδι υλοποιήθηκε. Η κιθάρα στην πραγματικότητα ενέπνευσε το riff που τροφοδοτεί το τραγούδι".

"It's a hard life" Skull & Bones Custom

Το It's A Hard Life ήταν ένα βίντεο που σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από τον Freddie Mercury, στο οποίο και τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος φορούσαν διάφορα παράξενα κοστούμια. Αυτό του Mercury έμοιαζε με μια γιγαντιαία κόκκινη γαρίδα και ούτε ο Brian ούτε ο Roger Taylor, οι οποίοι βήκαν εντελώς εκτός του comfort zone τους, έχουν κάποια ιδιαίτερη αγάπη για το τελικό αποτέλεσμα.

1963 Vox AC30 Bass

Ο Brian έχει συχνά διηγηθεί την ιστορία του πώς, πολύ πριν από τους Queen, είχε διαμορφώσει στο μυαλό του τον ιδανικό ήχο της κιθάρας του. Μόνο όταν ανακάλυψε το Taste και τον Rory Gallagher, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ένα μόνο AC30 που οδηγούνταν από έναν ενισχυτή υψίφωνων Dallas Rangemaster, ήξερε πώς να προχωρήσει.

Ο Brian και η αστροφυσική

Πέρα από την αγάπη του για τη μουσική και τις κιθάρες, ο May έχει ένα σωρό ακόμη ενδιαφέροντα, όχι και τόσο συνηθισμένα. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά είναι η ενασχόλησή του με την αστροφυσική. "Όταν ήμουν έτοιμος να τελειώσω τη διατριβή μου (στην αστροφυσική), ήταν μόλις η αρχή των Queen και έπρεπε να κάνω αυτή την επιλογή. Και η επιλογή μου έγινε με την παραδοχή ότι δεν ήμουν πολύ καλός στη φυσική και ότι μπορεί να ήμουν αρκετά καλός στη μουσική", είχε δηλώσει ο May στο Time.

Το 2007, έλαβε το διδακτορικό του στην αστροφυσική από το Imperial College, περίπου 30 χρόνια μετά την έναρξη των σπουδών του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του συγκροτήματος Queen.

Την περασμένη Δευτέρα στο μεταξύ, οι δύο κόσμοι του May συγκρούστηκαν επίσημα: κυκλοφόρησε το τραγούδι New Horizons προς τιμήν του ομώνυμου διαστημικού σκάφους της NASA, το οποίο την πρώτη ημέρα του νέου έτους, την Τρίτη, πέρασε από την Ultima Thule, τον "πιο μακρινό στόχο στην ιστορία", σύμφωνα με τη NASA.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr