Η ξεχωριστή ιστορία του Sugar Man

Ο χτίστης από το Detroit που έγινε ο διάσημος μουσικός της folk Sixto Rodriguez πέθανε στα 81 του χρόνια.

Esquire Team
Γράφει: Esquire Editors 12 Αυγούστου 2023

Η επιτυχία για τον Αμερικανό μουσικό της folk Sixto Rodriguez, που πέθανε στις 8 Αυγούστου σε ηλικία 81 ετών, ακολούθησε περίεργες διαδρομές.

Γεννημένος το 1942 στο Ντιτρόιτ, το έκτο παιδί μιας εργατικής οικογένειας Μεξικανών μεταναστών στις ΗΠΑ, ο Sixto Rodriguez στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Για την προώθησή τους έκανε δύο περιοδείες στην Αυστραλία αλλά στην συνέχεια απογοητευμένος από τη μικρή ανταπόκριση στην τέχνη του, τα παράτησε. Για να βγάζει τα προς το ζην εργαζόταν στις οικοδομές ως χτίστης καθώς και σε συνεργεία κατεδαφίσεων. Με τη γυναίκα του και τις τρεις κόρες τους, ζούσαν σε ένα σπίτι στο Ντιτρόιτ που το αγόρασε ερειπωμένο σε πλειστηριασμό προς 50 δολάρια, κάποια στιγμή τη δεκαετία του '70.

Δεν έμαθε για την τεράστια απήχησή του στη Νότια Αφρική παρά στα τέλη της δεκαετίας του '90 όταν οι κόρες του εντόπισαν έναν ιστότοπο στο διαδίκτυο - που εκείνη την εποχή έκανε τα πρώτα του βήματα - που ήταν αφιερωμένος στον πατέρα τους. Ήταν το 1997 όταν πήγε για πρώτη φορά στη χώρα και έδωσε συναυλίες με μεγάλη επιτυχία.

Ο μεξικανικής καταγωγής τραγουδιστής και κιθαρίστας άρχισε να δίνει sold-out συναυλίες στα μεγαλύτερα στάδια της χώρας ενώ έκανε και μια μεγάλη περιοδεία στην άλλη χώρα όπου η μουσική του είχε εκτιμηθεί πολύ, στην Αυστραλία.

Η νέα καριέρα του συμπληρώθηκε από ηχογραφήσεις και δίσκους.


Η ξεχωριστή ιστορία του Sugar Man

Searching for Sugar Man: Το ντοκιμαντέρ του 2012 που τον έκανε διάσημο

Το 2012, το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Searching for Sugar Man παρακολουθεί δύο νοτιοαφρικανούς θαυμαστές να αναζητούν τα ίχνη του.

Η κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, το οποίο αφηγείται την ιστορία του Rodriguez που είδε την καριέρα του να εκτινάσσεται όταν ανακάλυψε την απήχησή του εκτός Αμερικής.

Η ταινία έδωσε νέα ώθηση στα δύο πρώτα άλμπουμ που είχε ηχογραφήσει ο Rodriguez στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Τα Cold Fact και Coming From Reality γνώρισαν επιτυχία σε όλο τον κόσμο τέσσερις δεκαετίες μετά την αρχική τους κυκλοφορία, και ο Rodriguez έπαιξε σε φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων των Coachella και Glastonbury, μπροστά σε χιλιάδες θεατές.

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Double Booked, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Adam Scott

Το Double Booked είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ εκδίκησης, γεμάτο ανατροπές...

Το Confidenza του Daniele Lucchetti έχει 'για πρωινό' πολλά θρίλερ εκεί έξω

Οι άβολες αλήθειες και η τροφή για σκέψη σε σχέση με την ηθική και την αλήθεια ποτέ δεν ήταν εύκολες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

8 ωραίες σειρές για να δεις, αν σου άρεσε το Shōgun

Τώρα που τελείωσε η καταπληκτική σειρά του Disney+, κάπως πρέπει να καλύψεις το κενό. Και γι᾽ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης