Όσα έμαθε η ζωή στον Sting

Ο θρυλικός μουσικός κλείνει, σήμερα τα 72 του χρόνια.

Σαν σήμερα to 1951 γεννήθηκε ο Gordon Matthew Thomas Sumner, ή όπως τον ξέρουν οι περισσότεροι από εμάς, ο Sting. Ο πασίγνωστος Βρετανός καλλιτέχνης κλείνει τα 72 του χρόνια και έχει κάθε λόγο να γιορτάζει, μιας και έχει ζήσει μία ζωή γεμάτη από μοναδικές εμπειρίες, επιτυχίες και διακρίσεις.

Μεταξύ αυτών 17 βραβεία Grammy, τόσο κατά τη διάρκεια της σόλο καριέρας του, όσο και με το εμβληματικό συγκρότημα Police, μία χρυσή σφαίρα και ένα Emmy. Ακόμη, έχει κερδίσει το τραγούδι της χρονιάς για το Every Breath You Take, ενώ έχει εισαθχεί και στο Hall of Fame των τραγουδοποιών. Στιγμή - ορόσημο για εκείνον, ήταν και όταν έλαβε ένα αστέρι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ, το 2000.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων του, κάνουμε μία αναδρομή σε όσες ατάκες σοφίας είχε μοιραστεί με το αμερικανικό Esquire, τον Δεκέμβριο του 2009.

Τα μαθήματα ζωής του Sting

>Η δουλειά μου είναι να τραγουδήσω ένα τραγούδι που έγραψα πριν από τριάντα χρόνια σαν να το έγραψα το απόγευμα.

>Θεωρώ ότι η Νέα Υόρκη είναι ένα πολύ εύκολο μέρος για να γίνεις διάσημος, επειδή υπάρχει μεγάλη αυτοεκτίμηση, ίσως μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Είτε είναι οδηγοί ταξί είτε αστυνομικοί είτε πυροσβέστες είτε οδηγούν απορριμματοφόρο, οι άνθρωποι έχουν όλοι τη δική τους τηλεοπτική σειρά και είναι οι πρωταγωνιστές της. "Ω, ο Sting είναι στην εκπομπή μου αυτή την εβδομάδα!"

>Η ευγνωμοσύνη είναι το θεμελιώδες συναίσθημα που πρέπει να νιώθει κανείς σε κατάσταση χάριτος.

>Έχω την τάση να γράφω πρώτα τη μουσική. Αν είναι καλή μουσική, έχει μια ιστορία.

>Δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος τραγουδιστής στον κόσμο. Αυτό που χρειάζεται να είσαι είναι μοναδικός. Κάθε φορά που ανοίγεις το στόμα σου, ο κόσμος πρέπει να το ξέρει: "Ω, αυτός είναι ο Van Morrison." Ή "Αυτός είναι ο Bob Dylan." Ή "Αυτός είναι ο Μπόνο". Θέλεις να φτάσεις σε αυτό το σημείο όπου θα έχεις ένα μοναδικό φωνητικό αποτύπωμα. Στη συνέχεια, το θέμα είναι να βελτιώσεις αυτόν τον ήχο και να τον κάνεις όλο και περισσότερο δικό σου.

>Οι γονείς σου σε ονομάζουν, αλλά δεν έχουν ιδέα ποιος είσαι. Οι φίλοι σου σε ονομάζουν με παρατσούκλι γιατί ξέρουν ακριβώς ποιος είσαι.

>Μπορείς να γεννηθείς Elvis Presley. Αλλά ο Reg Dwight δεν πρόκειται να τα καταφέρει αν δεν κάνει αυτή την τελετουργία κατά την οποία γίνεται Elton John.

>Είχα μια πολύ μίζερη παιδική ηλικία, αλλά θα ήθελα να την αλλάξω; Όχι. Η παιδική ηλικία με έκανε αυτό που είμαι, και είμαι αρκετά ευχαριστημένος με αυτό που είμαι. Χωρίς την παιδική μου ηλικία, κάτι άλλο θα είχε συμβεί.

>Η αλήθεια είναι μεταβλητή και πληθυντική.

>Συνήθιζα να εξομολογούμαι. Σου ζητούν να ζητήσεις συγχώρεση στην ηλικία των επτά ετών. Αλλά οι άνθρωποι δεν διαπράττουν αμαρτίες σε αυτή την ηλικία. Οπότε σου δίνουν έναν ολόκληρο κατάλογο αμαρτιών, ώστε να μπορείς να μπεις και να πεις: "Ω, έχω αυτή την εξομολόγηση". Αυτό σου επιτρέπει να επινοήσεις κάποιες μαλακίες, πράγμα που από μόνο του είναι ένα ψέμα.

>Υποθέστε ότι θα κάνετε διαφορετικά λάθη από αυτά που έκαναν οι γονείς σας μαζί σας, γιατί θα κάνετε.

>Η Τρούντι κι εγώ είμαστε μαζί τριάντα χρόνια και δεκαοκτώ χρόνια παντρεμένοι. Μπορείς να το πολλαπλασιάσεις επί επτά, γιατί η βιομηχανία του θεάματος είναι σαν τα χρόνια του σκύλου.

>Δεν υπάρχει κανένα μυστικό για έναν επιτυχημένο γάμο. Αγαπώ τη γυναίκα μου. Και το πιο σημαντικό απ' αυτό, μου αρέσει πραγματικά.

>Είμαι αρκετά εξομολογητικός στη δημιουργική μου ζωή. Είμαι αρκετά ειλικρινής και ανοιχτός για τις ανησυχίες μου. Δεν πρόκειται να αποκαλύψω τα πάντα - αυτό είναι πορνογραφία.

>Πώς είναι να τραγουδάς με τον Τόνι Μπένετ; Και μόνο το να βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με έναν δάσκαλο σε επηρεάζει. Κάτι συμβαίνει, καταλαβαίνεις; Πρέπει να πετάξεις την μπάλα πάνω από το δίχτυ. Οπότε ανεβάζεις το παιχνίδι σου.

>Μερικές φορές η μέτρια ποίηση γίνεται απίστευτο υλικό για τραγούδια.

>Οι άνθρωποι μου στέλνουν στίχους τραγουδιών όλη την ώρα. Είναι δύσκολο. Δεν είμαι σίγουρος τι θέλουν να κάνω με αυτούς. Κοιτάζοντας στίχους χωρίς τη μουσική είναι σαν να κοιτάς έναν μονόποδο άνδρα.

>Ναι, ναι, ο βήχας και ο Ναμπόκοφ είναι μια ανόητη ομοιοκαταληξία. Μου έκαναν τόση φασαρία γι' αυτό. Αλλά το έκανα επίτηδες. Ήταν ξεκαρδιστικό για μένα να βάλω τον Ναμπόκοφ σε ένα τραγούδι.

>Σκέφτηκα ότι όταν τα παιδιά μου θα γίνονταν είκοσι ένα, αυτό θα ήταν, ξέρεις; Θα έβγαιναν από την πόρτα. Δεν θα χρειαζόταν να ανησυχούμε ποτέ ξανά γι' αυτά. Αλλά έχω έναν τριανταδυάχρονο και ακόμα ανησυχώ γι' αυτόν σαν να είναι μικρό παιδί.

>Το άγχος είναι αυτό που σε σκοτώνει στο τέλος.

>Λυπήθηκα τον Michael Jackson για πολύ καιρό. Φυσικά, έχει πουλήσει εννέα εκατομμύρια δίσκους από τότε που πέθανε. Είπα στη δισκογραφική εταιρεία: "Ξέχνα το, δεν είμαι έτοιμος".

>Όλα αυτά τα παιδιά που λένε ότι θέλουν να γίνουν διάσημοι, δεν ξέρουν τι λένε. Μπορείς να γίνεις διάσημος δείχνοντας το πουλί σου στη βιτρίνα του Macy's.

>Ως διασημότητα, σου λένε πώς νιώθουν οι άνθρωποι για σένα, είτε είναι ενημερωμένοι, είτε έξυπνοι, είτε όχι. Είναι κάτι αρκετά σπάνιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τη ζωή τους χωρίς κανείς να τους λέει τη γνώμη τους.

>Έχω τον ίδιο βαθμό με τον James Bond. Διοικητής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Κάποτε κάλυπτε όλο τον κόσμο, από τη Βρετανία μέχρι την Ινδία και συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής. Αλλά τώρα έχει το μέγεθος ενός γραμματοσήμου. Ειλικρινά, δεν υπάρχουν πολλά να διοικήσω. Ταυτόχρονα, είμαι κάπως συναισθηματικός με τη χώρα μου.

>Φίλος είναι κάποιος που θα σου πει πότε λες βλακείες, πότε έχεις ξεπεράσει ένα όριο ή πότε είσαι ηλίθιος.

>Ήμουν 27 χρονών προτού σημειώσω κάποια επιτυχία. Αυτό μάλλον μου έσωσε τη ζωή. Είχα μια δουλειά με σύνταξη. Είχα πληρώσει υποθήκη. Είχα ένα παιδί. Όλα αυτά τα πράγματα μου έδωσαν μια εκτίμηση για την πραγματικότητα, και νομίζω ότι αυτό μου επέτρεψε να έχω ακόμα καριέρα τώρα στα πενήντα οκτώ μου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης