Όταν ο John Lennon γνώρισε τη Yoko Ono

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Νοέμβρη του 1966 όταν ο John Lennon και η Yoko Ono κοιτάχτηκαν για πρώτη φορά.

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Νοέμβρη του 1966 όταν ο John Lennon και η Yoko Ono κοιτάχτηκαν για πρώτη φορά, σαν σήμερα δηλαδή αλλά πριν από 57 χρόνια. Εκείνη τη μέρα, οι Beatles βρέθηκαν στη γκαλερί Indica, στο Λονδίνο, όπου η πρωτοποριακή γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Yoko Ono ετοιμαζόταν για τα εγκαίνια της ατομικής της έκθεσης, Unfinished Paintings and Objects. Και εγένετο φως. 

Όταν ο John Lennon μπήκε στην γκαλερί, η έκθεση της Yoko Ono δεν του άρεσε ιδιαίτερα. Ο ίδιος λέγεται πως περιφερόταν ανάμεσα στα έργα της καλλιτέχνιδας μέχρι τη στιγμή που κάτι τράβηξε την προσοχή του. Συγκεκριμένα, μία σκάλα, ένας καμβάς και μία λέξη ήταν αρκετά για να αλλάξει γνώμη ο κιθαρίστας των Beatles αναφορικά με την έκθεση. Η Yoko Ono λοιπόν, είχε τοποθετήσει μία σκάλα που έφτανε σε έναν καμβά στο ταβάνι της γκαλερί, και πάνω σε αυτόν ήταν γραμμένη μία λέξη με μικροσκοπικά γράμματα. Μία λέξη που μπορούσε να διαβαστεί μόνο με τη χρήση μεγεθυντικού φακού και που ο John Lennon κατάφερε να διαβάσει.

"Ναι", έγραφε πάνω του ο καμβάς και αυτό ήταν αρκετό για να νιώσει ο Lennon ρίγη συγκίνησης. "Είναι μεγάλη ανακούφιση όταν ανεβαίνεις στη σκάλα και κοιτάς μέσα από τον φακό και δε γράφει "όχι" ή "α@^%! γ#@!*" ή κάτι τέτοιο, αλλά "ναι"... Και τότε γνωριστήκαμε πραγματικά. Τότε ήταν που κλείδωσε το βλέμμα μας και εκείνη το κατάλαβε και εγώ το κατάλαβα και, όπως λένε σε όλες τις συνεντεύξεις που δίνουμε, τα υπόλοιπα είναι ιστορία..." , δήλωνε ο Lennon σε συνέντευξή του το 1980 για την πρώτη του γνωριμία με τη Yoko Ono.

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η Yoko Ono, τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχε ιδέα ποιος είναι ο John Lennon και ποιοι οι Beatles. Τι κι αν το συγκρότημα βρισκόταν στο ζενίθ της καριέρας του; Η γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα απλώς δεν είχε ιδέα. Όταν γνωρίστηκαν μάλιστα, ήταν και οι δύο παντρεμένοι. Κάτι που ωστόσο, δεν τους εμπόδισε για πολύ.

Για περίπου δεκαοχτώ μήνες, ο John Lennon και η Yoko Ono επικοινωνούσαν συνεχώς, κρατώντας ωστόσο μία απόσταση. Η Yoko ανησυχούσε πολύ ότι η σχέση της με έναν Beatle -που δεν είχε ακούσει ποτέ έως τώρα- θα έβαζε τέλος στην καλλιτεχνική της καριέρα ενώ ο Lennon από την πλευρά του ότι αν της έδειχνε την αγάπη του, εκείνη θα τον απέρριπτε. Από τη στιγμή που έγιναν ζευγάρι, κανείς τους δεν αναφέρθηκε ποτέ ξανά στον εαυτό του δίχως να αναφερθεί στον άλλον. Οι δυο τους πια, ήταν ένα. 

Τρία χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου του 1969, ο John Lennon και η Yoko Ono παντρεύτηκαν στο Γιβραλτάρ. Το 1970, οι Beatles διαλύθηκαν ενώ πέντε χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1975, ο Lennon και η Ono απέκτησαν το πρώτο και μοναδικό τους παιδί, τον Sean Taro Ono Lennon.Για τη γνωριμία τους, έχουν γραφτεί πολλά. Για τη σχέση τους και τις επιπτώσεις που είχε στην πορεία των Beatles, έχουν γραφτεί ακόμα περισσότερα. Ο John Lennon όμως, δεν είναι σήμερα εδώ. Και εμείς το μόνο που θέλουμε να κρατήσουμε είναι αυτά που δήλωνε για τη Yoko Ono και τη γνωριμία τους, η οποία έμελλε να στιγματίσει τόσο τους ίδιους όσο και την ιδέα που έχουμε σήμερα για τον έρωτα. "Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μία επιτυχία, κάτι περισσότερο από χρυσό, κάτι περισσότερο από τα πάντα", John Lennon. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr