O Peter Jackson και το πρώτο του βίντεο κλιπ για τους Beatles

Όσα αποκάλυψε ο πασίγνωστος σκηνοθέτης για την απόπειρά του να "συναντήσει" τους Beatles με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Είναι γεγονός. Οι Beatles έβγαλαν καινούργιο τραγούδι. Ναι, έχουμε 2023 και το θρυλικό συγκρότημα κατόρθωσε να αναγεννηθεί. Πώς τα κατάφερε; Μα φυσικά μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, υποθέτουμε πως αυτό το έχεις ήδη διαβάσει-ακούσει-μάθει με κάποιο τρόπο, καθότι έχουν γίνει viral.

Ο Peter Jackson, ένας από τους πιο αγαπημένους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, μπόρεσε μαζί με την ομάδα του να φτιάξει φρέσκα remixes σημαντικών επιτυχιών των Beatles αλλά και να αναβιώσει το Now and Then, παίρνοντας ένα θορυβώδες demo που κάποτε είχε ηχογραφήσει ο John Lennon και μετατρέποντάς το σε μια "καθαρή", νέα έκδοση. Ο Jackson λοιπόν, που είναι γνωστός μεταξύ άλλων για τις κινηματογραφικές τριλογίες και επιτυχίες "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" και "Το Χόμπιτ", σκηνοθέτησε το πρώτο του βίντεο κλιπ για τους Beatles, τους οποίους "γνώρισε" πρώτη φορά στην εφηβεία του.

Για τον σκηνοθέτη, η πρόκληση σε αυτό το εγχείρημα έγκειται στην έλλειψη ακυκλοφόρητου υλικού από το συγκρότημα στη δεκαετία του 1960, καθώς και η ιδέα να δείξει στους Harrison, Lennon, Starr και McCartney να παίζουν σε ένα βίντεο κλιπ για ένα τραγούδι που δεν ερμήνευσαν ποτέ όλοι μαζί μπροστά σε κοινό. Για όλα αυτά και πολλά περισσότερα όμως, μίλησε στο βρετανικό Esquire και παρακάτω βρίσκεις τα βασικά σημεία της συνέντευξής του. 

Η συνέντευξη στο βρετανικό Esquire

> Συχνά οι άνθρωποι λένε: "Αν είχα μια μηχανή του χρόνου, θα έβλεπα τους Beatles στο Ed Sullivan ή στο Shea ή στη συναυλία στην ταράτσα". Αλλά αυτό το βίντεο μοιάζει με αυτή τη μηχανή του χρόνου. Αναγνωρίζεις το παρόν και το παρελθόν, όλα σε ένα τακτοποιημένο πακέτο.
Είχα αυτή την ιδέα, να τελειώσω με ένα μοντάζ που να θυμίζει στους ανθρώπους το μέγεθος των Beatles και προέκυψε αυτή η ιδέα της επιστροφής προς τα πίσω, από τη δεκαετία του '60 στη δεκαετία του '50 και στη συνέχεια στην παιδική ηλικία. Ζητήσαμε από τον Sean (Lennon) και την Olivia (Harrison), καθώς και από τον Paul και τον Ringo να ξεθάψουν παιδικές φωτογραφίες. Δεν ήθελα φωτογραφίες που όλοι είχαν ξαναδεί, ήθελα να πάρω κάτι καινούργιο. Ο κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό, αλλά το βίντεο περιέχει το πρώτο φιλμ που γυρίστηκε ποτέ από τους Beatles, το μοναδικό φιλμ από τα σακάκια του Αμβούργου που γυρίστηκε. Ήταν περίπου 40 δευτερόλεπτα και καταφέραμε να πάρουμε τα δικαιώματα. Αυτό είναι εντελώς αθέατο υλικό.

BeatlesFox Photos/Getty Images

> Πώς βοήθησε η τεχνολογία να ζωντανέψει το Now and Then;
Αφού αναπτύξαμε αυτό το λογισμικό που μπορούσε να διαχωρίζει τα κομμάτια, μου τηλεφώνησε ο Paul. Μου είπε: "Έχουμε αυτό το άλλο demo του John που θέλαμε να τελειώσουμε εδώ και χρόνια, αλλά ήταν πάντα δύσκολο γιατί το πιάνο είναι πολύ δυνατό, υπάρχει μια βουή σε αυτό". Είπε, "Το εγκαταλείψαμε, αλλά είμαι πραγματικά πρόθυμος να προσπαθήσω να το κάνω. Πιστεύεις ότι το λογισμικό που χρησιμοποίησες για το Get Back θα μπορούσε να βοηθήσει;" Είπα, "Ναι, φυσικά!" Λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα που κάναμε στο Get Back, όπου διαχωρίζαμε τα ντραμς του Ringo, το να διαχωρίσουμε τη φωνή του John από το πιάνο και το βουητό είναι ένα αρκετά απλό πράγμα. Έτσι, είπα απλά, "Ναι, στείλτε το κάτω και θα το περάσουμε από το λογισμικό". Και όταν εμφανίστηκε, πήραμε ένα αρκετά καθαρό κομμάτι. Το στείλαμε πίσω στον Paul.

Πέρασαν δύο μήνες, και τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, μου έστειλαν τη μίξη πάνω στην οποία είχαν δουλέψει ο Paul και ο Ringo με τον (παραγωγό) Giles Martin. Έτσι, είχα μια περίεργη εμπειρία όπου ένιωθα σαν να είχα ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι των Beatles όλο για μένα για έναν ολόκληρο χρόνο. Το έπαιζα ξανά και ξανά για ένα χρόνο και κανείς άλλος δεν το είχε ακούσει.

Peter JacksonFrazer Harrison/Getty Images

> Θα συνεχιστεί το έργο σας για τους Beatles;
Λοιπόν, δεν ξέρω ακριβώς ποια είναι τα σχέδια των Beatles και δε θέλω να τους ρωτήσω και να γίνω fanboy. Και αυτό είναι μια εικασία, αλλά φαντάζομαι ότι οι Beatles και ο Giles θα ήθελαν να συνεχίσουν το remixing όλων των άλμπουμ. Υποθέτω ότι θα συνεχίσουμε να βοηθάμε στο διαχωρισμό τους αλλά ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον των Beatles; Εγώ δεν έχω ιδέα. Αλλά η εμπειρία μου με τους Beatles ήταν μια απόλυτη ευχαρίστηση. Έχω περάσει την καριέρα μου δουλεύοντας με τα στούντιο και κάποια είναι καλά και κάποια δεν είναι τόσο καλά- συναντάς καλούς και κακούς ανθρώπους και έχεις συνεχώς πιέσεις, τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπους στην πλάτη σου. Αλλά η εμπειρία της συνεργασίας με τους Beatles ήταν τόσο χαλαρή, τόσο διασκεδαστική - επειδή δουλεύουν πάνω στα δικά τους πράγματα, δεν εμπλέκεται κανένας τρίτος.

*Bonus info: Τσέκαρε το 12λεπτο ντοκιμαντέρ για τη δημιουργία του Now and Then που είναι διαθέσιμο στο Disney+.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr