Πού βρίσκεται σήμερα ο δολοφόνος του John Lennon;

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, ο Mark David Chapman σημαδεύει με το όπλο του τον John Lennon. Και του αφαιρεί τη ζωή.

Γράφει: Γεωργία Πρέζα 08 Δεκεμβρίου 2023

Είναι 8 Δεκεμβρίου του 1980 -σαν σήμερα δηλαδή πριν από 43 χρόνια- όταν το όπλο του Mark David Chapman στοχεύει τον John Lennon και τέσσερις σφαίρες τον βρίσκουν, τον σκοτώνουν. Ο Lennon πέφτει νεκρός έξω από τo σπίτι του, στο ιστορικό κτήριο Dakota της Νέας Υόρκης, και μπροστά στα μάτια της αγαπημένης του Yoko Ono

Έχοντας μαζί του ένα αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, το οποίο ο John Lennon είχε υπογράψει νωρίτερα, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος The Catcher in the Rye και μία σειρά από κασέτες με τραγούδια των Beatles, ο Chapman στέκεται εκεί, περιμένοντας απλώς τη σύλληψή του. Οι δικηγόροι του "χτίζουν" την υπερασπιστική τους γραμμή πάνω στα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας του 25χρονου, εκείνος όμως ομολογεί στη δίκη την ενοχή του λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ήταν θέλημα θεού" και πως για όλα φταίνε τα κακά πνεύματα. 

One-Hour-After-John-Lennon-was-Shot-by-Mark-David-ChapmanRon Galella/Ron Galella Collection via Getty Images

"Ημουν εκεί, το έκανα, θα μπορούσα να κάνω μεταβολή και να φύγω, όμως είχα κάνει την επιλογή μου. Η λάμψη της δόξας ήταν εκεί. Δεν μπόρεσα να της αντισταθώ. Η αυτοεκτίμησή μου ήταν πληγωμένη. Έψαχνα να βρω διέξοδο. Επέλεξα τη χειρότερη και ήταν τρομερό...", λέει ο Mark David Chapman λίγο πριν του ανακοινώσουν την ισόβια κάθειρξή του. 

Σήμερα, 43 χρόνια μετά, ο Chapman βρίσκεται ακόμα στη φυλακή με 12 αιτήματά του για αποφυλάκιση να έχουν απορριφθεί. Ο δικηγόρος του Correctional Association of New York, Robert Gangi έχει μάλιστα τονίσει πως βρίσκει απίθανο να ελευθερωθεί ποτέ καθώς το διοικητικό συμβούλιο δε θα διακινδύνευε να υποστεί τον σάλο της απελευθέρωσης του δολοφόνου του John Lennon. Αντίστοιχα, η Yoko Ono έχει δηλώσει ανοιχτά πως τόσο η ίδια όσο και οι γιοι της δε θα αισθάνονταν ποτέ ξανά ασφαλείς: "Φοβάμαι ότι θα επαναφέρει τον εφιάλτη, το χάος και τη σύγχυση για άλλη μια φορά". 

Mark David Chapman Mug ShotBureau of Prisons/Getty Images

Το ντοκιμαντέρ John Lennon: Murder Without A Trial

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι ο Mark David Chapman βρίσκεται στη φυλακή, παντρεμένος με την Gloria Chapman, απασχολεί ακόμα. Η δέκατη τρίτη ακρόασή του έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2024 και για τον ίδιο, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Απόδειξη μάλιστα του ότι το όνομά του ταράζει μέχρι και σήμερα τα νερά, είναι το γεγονός πως η Apple TV+ κυκλοφορεί μία μίνι σειρά ντοκιμαντέρ, τριών επεισοδίων ονόματι John Lennon: Murder Without A Trial, που στηρίζονται στην υπόθεση της πασίγνωστης αυτής δολοφονίας. 

Σε σκηνοθεσία του Nick Holt και του Rob Coldstream, η ομάδα του ντοκιμαντέρ έλαβε εκτεταμένη πρόσβαση στην υπόθεση με τις ευλογίες των εμπλεκομένων αρχών, ενώ ήρθε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους για το μοιραίο γεγονός. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Richard Peterson (ο οδηγός ταξί που είδε τον πυροβολισμό), ο Jay Hastings (ένας θυρωρό στο κτήριο The Dakota που άκουσε τα τελευταία λόγια του Lennon), David Suggs (ο δικηγόρος υπεράσπισης του Chapman) και η Dr. Naomi Goldstein, (η ψυχίατρος που αξιολόγησε τον δολοφόνο για πρώτη φορά). 

Οι Beatles όμως δεν "πέθαναν" από το όπλο του Mark David Chapman. Oύτε "πέθαναν" με την εισβολή της Yoko Ono στη ζωή του John Lennon όπως πολλοί υποστηρίζουν. Τα σκαθάρια ζουν μέχρι και σήμερα τραγούδωντας μας Now and Then...

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης