Όταν οι Led Zeppelin ηχογράφησαν για πρώτη φορά

Εκείνη τη βραδιά του 1968 γράφτηκε ιστορία, με το πρώτο τους bootleg.

Το χειμώνα του 1968, ήταν ένα ακόμα συγκρότημα προσπαθούσε να γίνει γνωστό. Έναν χρόνο αργότερα, ήταν μεγάλοι. Δύο χρόνια αργότερα, ήταν τεράστιοι. Τον τρίτο χρόνο διεκδικούσαν τον τίτλο του μεγαλύτερου συγκροτήματος στον κόσμο. Αυτοί είναι οι Led Zeppelin.

Μια ψυχρή νύχτα, την 30η Δεκεμβρίου 1968, οι τέσσερις Βρετανοί ροκάδες, που ετοιμάζονταν για την πέμπτη μόλις συναυλία τους στις ΗΠΑ, βρέθηκαν να χρησιμοποιούν θερμάστρες προπανίου για να πολεμήσουν το κρύο σε ένα κολέγιο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Ο κόσμος δεν ήξερε ότι επρόκειτο να γίνει μάρτυρας ενός ιστορικού γεγονότος.

Οι "Len Zefflin" επί σκηνής

Αυτό το κουαρτέτο, με επικεφαλής τον πρώην κιθαρίστα των Yardbirds, άνοιξε για τους Vanilla Fudge εκείνο το βράδυ. Μάλιστα, μια αγγελία στην τοπική εφημερίδα ανέφερε τη συναυλία ως "The Vanilla Fudge, with Len Zefflin".

Το πανεπιστήμιο Gonzaga φιλοξένησε την εκδήλωση και συνέβη κάτι απροσδόκητο, αλλά σημαντικό: ένας άγνωστος φοιτητής κατέγραψε αυτό που θα γινόταν η πρώτη ηχογραφημένη ζωντανή εμφάνιση των Led Zeppelin.

Αν ακούσει κάποιος το τέλος της bootleg ηχογράφησης, που είναι γνωστή ως Gonzaga '68, θα ακούσει τον Robert Plant να παρουσιάζει το συγκρότημα με... μέτριο χειροκρότημα. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες θυμούνται μια πιο εκρηκτική αντίδραση, ειδικά κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου τραγουδιού, Train Kept a-Rollin', όταν το drumming του John Bonham άφησε το κοινό να αναφωνήσει με ενθουσιασμό.

Ο χαρακτηριστικός τους ήχος

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια απ' τις πρώτες τους συναυλίες, η ηχογράφηση του Gonzaga '68 αποκαλύπτει τον χαρακτηριστικό ήχο των Led Zeppelin: σφιχτές, συναρπαστικές ερμηνείες τραγουδιών που αργότερα θα γίνονταν κλασικά.

Στα μισά του σετ, ο Plant παρουσιάζει ένα κομμάτι που δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει: "Αυτό είναι από ένα άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει σε περίπου τρεις εβδομάδες από την Atlantic. Λέγεται Led Zeppelin. Αυτό είναι ένα κομμάτι που λέγεται Dazed and Confused".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης