Marilyn Manson, o εφευρέτης της grunge

Σαν σήμερα, στις 5 Ιανουαρίου του 1969, γεννιέται ο Brian Hugh Warner και ο Marilyn Manson, αρχίζει σιγά σιγά να διαμορφώνεται.

Γράφει: Γεωργία Πρέζα 05 Ιανουαρίου 2024

Η λέξη "αμφιλεγόμενος" είναι σίγουρα πολύ μικρή για να περιγράψει τον Marilyn Manson. Ο τραγουδιστής, που γεννήθηκε σαν σήμερα, -στις 5 Ιανουαρίου δηλαδή του 1969-, έχει καταφέρει μέσα από μία καριέρα 27 ετών να δημιουργήσει έναν μύθο γύρω από το όνομά του. Έναν μύθο που τρέφεται τόσο από την καλλιτεχνική του υπόσταση όσο και από...τα γούστα του. 

Γεννημένος στο Οχάιο, 55 χρόνια πριν, ο Marilyn Manson μοίραζε από την αρχή της καριέρας του "εγκεφαλικά" στις συντηριτικές περιοχές της Αμερικής. Ο αυτοαποκαλούμενος "Μεφιστοφελής του Λος Άντζελες" ονομάζεται στην πραγματικότητα Brian Hugh Warner‎‎. Το Marilyn Manson είναι απλώς το ψευδώνυμο που υιοθέτησε για τη σκηνή, συνδυάζοντας δύο άλλα ονόματα. Αυτό της Marilyn Monroe και του Charles Manson, ενός κατά συρροή δολοφόνου δηλαδή και βιαστή. Ήδη αυτά, δε "λένε πολλά";

Το όνομα του Manson ακολουθούν εδώ και χρόνια πολλές ανατριχιαστικές φήμες, κατηγορίες και δικαστήρια. Τουλάχιστον πέντε γυναίκες τον έχουν κατηγορήσει για βιασμό ενώ η Jenna Jameson, στο βιβλίο της How to Make Love Like a Porn Star: A Cautionary Tale, περιγράφει πως ο τραγουδιστής φαντασιωνόταν να την κάψει ζωντανή και πως του άρεσε να "τρώει" το κάτω μέρος του βραχίονά της σαν βαμπίρ. Άλλες πρώην σύντροφοί του τον έχουν κατηγορήσει πως τις δάγκωνε δυνατά ούτως ώστε να τις τραυματίσει πίνοντας το αίμα τους, με τον ίδιο του να μη διστάζει να δηλώνει πως το τραγούδι I Want to Kill You Like They Do in The Movies, "είναι μέρος των φαντασιώσεών του".

Σήμερα, ο Marilyn Manson μπορεί να μην απασχολεί όπως και όσο παλιά. Πάντοτε όμως παραμένει παράξενος, μυστήριος, ίσως επικίνδυνος και μεταφορικά μιλώντας, ηθελημένα αποκρουστικός. Με αφορμή λοιπόν τα σημερινά του γενέθλια, θυμόμαστε όλα όσα δήλωνε στο παρελθόν και στο αμερικανικό Esquire για τον τίτλο που του έχει αποδοθεί, αυτόν του "εφευρέτη της grunge".

> Ένα σωρό τίτλοι στο διαδίκτυο σας θέλουν να λέτε ότι επινοήσατε τον όρο "grunge" ενώ γράφατε μια κριτική για τους Nirvana, πολύ παλιά. 

Ναι, επιτρέψτε μου να το διευκρινίσω αυτό. Δεν είπα ότι επινόησα τη λέξη. Είπα ότι την επινόησα, ότι την εκλαΐκευσα. Νομίζω ότι στην πραγματικότητα έγραψα grungy. Αλλά είναι αρκετά διασκεδαστικό το γεγονός ότι έγινε τίτλος. Είμαι σαν το Furby. Μπορείς να με σπρώξεις, και μετά βγαίνει το ηχητικό σου κομμάτι, και έχεις τον τίτλο σου. Για να διευκρινίσω λοιπόν, απλώς ισχυρίστηκα ότι εγώ εκλαΐκευσα τη λέξη, κάτι που λίγο πολύ δεν είναι ακριβές, λαμβάνοντας υπόψη τη διανομή του περιοδικού στο οποίο την έγραψα. Αλλά μου αρέσει να αυτο-αναδεικνύομαι.

> Ποιος νομίζετε ότι θα έπρεπε να είναι ο τίτλος αυτού του άρθρου;

"Ο Marilyn Manson αξίζει να του πάρουν πίπα επειδή δημιούργησε τη λέξη 'grunge' και επειδή επίσης έκανε το rock 'n' roll cool ξανά, επειδή είναι χούλιγκαν".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης