Django Reinhardt, o κιθαρίστας με τα 3 δάχτυλα που ενέπνευσε τους Black Sabbath

Ένα σοβαρό ατύχημα κατέστησε μη λειτουργικά τα 2 από τα 5 δάχτυλα του χεριού του, αλλά εκείνος δημιούργησε ένα από τα πιο ξεχωριστά κιθαριστικά στυλ.

Ένας από τους θρυλικούς κιθαρίστες, που άφησαν το στίγμα τους στο μουσικό στερέωμα, χωρίς όμως να ακούγεται το όνομά του όσο θα έπρεπε, είναι ο Django Reinhardt. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη, που κατάφερε και ξεπέρασε αμέτρητες δυσκολίες και παράλληλα ενέπνευσε χιλιάδες άλλους μουσικούς. Ένας από αυτούς ήταν και ο Tony Iommi των Black Sabbath.

Πρώιμοι αγώνες και μουσικοί θρίαμβοι

O Django Reinhardt γεννήθηκε στο Βέλγιο σαν σήμερα, το 1910 από γονείς Ρομά Manouche και ονομαζόταν Jean. H ζωή του εκτυλίχθηκε σε ένα σκηνικό κοινωνικής προκατάληψης και περιθωριοποίησης. Οι Ρομά, αντιμετωπίζοντας διακρίσεις και αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις, χάρισαν στον κόσμο εξαιρετικούς μουσικούς, και ο Django αναδείχθηκε σε λαμπρό παράδειγμα. Το ταξίδι του ξεκίνησε με ένα βιολί, αλλά "βρήκε τη φωνή του" στο μπάντζο-κιθάρα, απόδειξη της αποφασιστικότητάς του εν μέσω των προκλήσεων της φτώχειας.

Η άνοδος του Django στη μουσική σκηνή απέκτησε δυναμική με την πρώτη του ηχογράφηση το 1928, προσελκύοντας την αναγνώριση Ευρωπαίων μουσικών, όπως ο Jack Hylton. Ωστόσο, μια τραγική πυρκαγιά σε ένα τροχόσπιτο άφησε τον Django με σοβαρά εγκαύματα, ιδιαίτερα στον παράμεσο και το μικρό δάχτυλό του. Οι περισσότεροι θα το έβλεπαν αυτό ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, αλλά η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα του Django τον έκαναν να κατακτήσει ένα νέο στυλ παιξίματος, επιδεικνύοντας ένα απαράμιλλο επίπεδο δημιουργικότητας.

Η αποκάλυψη της τζαζ

Η ζωή του Django πήρε μια "μεταμορφωτική" τροπή όταν γνώρισε την αμερικανική τζαζ από τη φωτογράφο, Emily Savitri. Βυθισμένος στους ήχους του Louis Armstrong, του Duke Ellington και άλλων, οι μουσικοί ορίζοντες του Django διευρύνθηκαν εκθετικά. Μια κομβική συνάντηση με τον βιολονίστα Stéphane Grappelli οδήγησε στη δημιουργία του Quintette du Hot Club de France το 1934, ένα επαναστατικό σύνολο με μόνο έγχορδα όργανα.

Django Reinhardt, o κιθαρίστας με τα 3 δάχτυλα που ενέπνευσε τους Black SabbathPublic domain

Ο μοναδικός ήχος της Quintette αντήχησε στην Αμερική, κατακτώντας καρδιές και φέρνοντας την επανάσταση στη σκηνή της τζαζ. Η συνεργασία του Django με προσωπικότητες του χώρου εδραίωσε ακόμη περισσότερο τη θέση του ως μουσικού πρωτοπόρου.

Πλοήγηση στον πόλεμο και τις ναζιστικές διώξεις

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε πρόκληση για τον Django, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, καθώς ο Grappelli παρέμεινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Django βρέθηκε στο στόχαστρο των ναζιστικών διώξεων λόγω της μανουσιανικής καταγωγής του.

Αντιμετώπισε τη φυλάκιση και προσπάθησε να δραπετεύσει από τη Γαλλία δύο φορές, επιβιώνοντας από το Ολοκαύτωμα. Η μεταπολεμική περίοδος σηματοδότησε μια επανένωση με τον Grappelli το 1946, αλλά οι προσωπικοί αγώνες δε σταμάτησαν.

Ο αντίκτυπος στους θρύλους της κιθάρας

Η επιρροή του Django Reinhardt επεκτάθηκε πολύ πέρα από τη διάρκεια της ζωής του, με απήχηση σε όλες τις ηπείρους και τα είδη. Οι κιθαριστικές τεχνικές του, που χαρακτηρίζονταν από ασύλληπτη ταχύτητα και ευελιξία, ενέπνευσαν μια ολόκληρη γενιά μουσικών. Μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν βαθιά ήταν και ο Tony Iommi, ιδρυτικό μέλος του θρυλικού heavy metal συγκροτήματος, Black Sabbath, ο οποίος βρήκε έμπνευση στην ανθεκτικότητα του Django, μετά τον δικό του τραυματισμό στα δάχτυλα.

Ο Iommi, αντιμέτωπος με τις δικές του προκλήσεις, έμαθε από την ικανότητα του Django να ξεπερνά τις αντιξοότητες και να καινοτομεί στην κιθάρα. Οι παραλληλισμοί μεταξύ της ανθεκτικότητας του Django και της πρωτοποριακής συμβολής του Iommi στο heavy metal δημιουργούν μια μοναδική ιστορία έμπνευσης.

Η διαχρονική κληρονομιά του Django Reinhardt

Η ικανότητά του Django να διευρύνει τα όρια, να λυγίζει την κιθάρα του σε τολμηρά ύψη και να εμπνέει εκφραστικό βιμπράτο αναδεικνύει την εξαιρετική μουσική του φλόγα. Εξέχουσες προσωπικότητες της βιομηχανίας έχουν μιλήσει για τη μεταδοτική του χαρά, την προσωπικότητα και την τολμηρή αναζήτηση της έμπνευσής του, θέτοντας έναν πήχη που προκαλεί τους μουσικούς να φτάσουν σε επίπεδα ιδιοφυΐας.

Παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες, ο σεβασμός προς τον Django κατά τη διάρκεια της ζωής του χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, αντικατοπτρίζοντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιθωριοποιημένη κοινότητα των Ρομά.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.