Στο Rick James: Θόρυβος και Ορμή, βλέπεις τις πολλές ζωές του Rick James

Tην 1η Φεβρουαρίου του 1948 γεννιέται ο Rick James και η πολυτάραχη ζωή του, ξεκινά.

Γράφει: Γεωργία Πρέζα 01 Φεβρουαρίου 2024

Πολύ πριν ο Rick James απασχολήσει τα μίντια, πολύ πριν από τα μπλεξίματα με τις γυναίκες και τη φυλακή, πριν ακόμα μπει σε διαμάχη με τον Prince και πουλήσει ναρκωτικά στον George Clinton, ο Rick James ήταν ένας απλός άνθρωπος. Γεννημένος σαν σήμερα, την 1η Φεβρουαρίου του 1948, μέσα από την πορεία του κατάφερε να εξελιχθεί σε μύθο χωρίς ο ίδιος να επιδιώκει κάτι τέτοιο, με τις υπερβολές και τους εθισμούς να πρωταγωνιστούν στη ζωή του. 

Σήμερα, αν θέλει κάποιος να "γνωρίσει" τον τραγουδιστή μπορεί να ρίξει μία ματιά στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του που φέρει τον τίτλο Rick James: Θόρυβος και Ορμή. Το ντοκιμαντέρ αυτό διεισδύει στην άγρια, πολύχρωμη και πολυτάραχη ζωή του θρυλικού μουσικού ανατρέχοντας με τρομερή λεπτομέρεια στα πρώτα χρόνια της ζωής του- εμείς το πρωτοείδαμε το 2021 στις Νύχτες Πρεμιέρας. 

Στα 15 του χρόνια, μία σειρά από ψέματα αναφορικά με την ηλικία του τον οδήγησαν στο Πολεμικό Ναυτικό όπου τέθηκε σε ενεργό υπηρεσία σχεδόν αμέσως. "Εδώ έρχομαι από το δρόμο, παίζοντας αφρικανική μουσική, όντας πολύ αφροκεντρικός, και ξαφνικά βρίσκομαι σε αυτή τη λευκή κοινωνία της στολής και της εξουσίας. Ήταν μια τρομερή αλλαγή. Δεν ήμουν έτοιμος γι' αυτό. Το μυαλό μου έλεγε: 'Κάτι δεν πάει καλά εδώ'...", θυμάται ο James σε ένα ηχητικό απόσπασμα που περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ. 

Ο James βέβαια, μισούσε τα πάντα στο Ναυτικό. Τους κανόνες, τις πορείες, τη γυμναστική, τη φόρτωση και εκφόρτωση των Μ1. Όταν οι ναύαρχοι αποφάσισαν ότι έπρεπε να κουρευτεί, ήξερε ότι είχε έρθει η ώρα να φύγει. Στον δε πόλεμο του Βιετνάμ, δεν πήγε ποτέ ενώ σύμφωνα με την ιστορία όμως, κατέληξε στο Τορόντο του Καναδά. 

Στα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του '60, το Τορόντο φιλοξενούσε μια ανερχόμενη φολκ και ροκ σκηνή, όπως αυτή που ξεχύνονταν στους στενούς δρόμους του Greenwich Village κατά την ίδια περίοδο."Ο Rick βρήκε τους ανθρώπους του, βρήκε τη φυλή του στα μέσα της δεκαετίας του '60. Ταίριαζε με τους Καναδούς μουσικούς που ήταν πολύ εφευρετικοί. Όποια κι αν ήταν αυτή η νέα μουσική, μπορούσε να την κάνει. Δεν είχε σημασία ότι ήταν ένας αδελφός από το Μπάφαλο. Μπορούσε να προσαρμοστεί", δηλώνει ο μουσικός δημοσιογράφος David Fritz.

Εκείνη την εποχή, ο Rick James δέχτηκει μία ρατσιστική επίθεση στον δρόμο από την οποία τον γλίτωσαν -τυχαία-, ο Garth Hudson και ο Levon Helm των The Band. Και αυτό, στέκεται η αφορμή για να ξεκινήσει τη μουσική του καριέρα. "Με έσωσαν και με πήραν υπό την προστασία τους", λέει ο ίδιος ενώ μέσω αυτών, γνωρίζει την Joni Mitchell και τον Neil Young.

Ναι, ο Neil Young και ο Rick James, ή Rickie Matthews, όπως ήταν τότε γνωστός -άλλαξε πολλές φορές το όνομά του για να μην τον πιάσει το Ναυτικό-, ήταν μαζί σε ένα συγκρότημα. Αρχικά ονομάζονταν Sailor Boys αλλά άλλαξαν το όνομά τους σε Mynah Birds. Ο James έκανε φωνητικά και έπαιζε και λίγη φυσαρμόνικα. 

Ο ενδιαφέρον συνδυασμός των ήχων των Mynah Birds τους εξασφάλισε τελικά έναν μάνατζερ και ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Motown. Δυστυχώς όμως, η Mynah Birds δεν κυκλοφόρησε ποτέ το άλμπουμ. Η εταιρεία το έβαλε στο ράφι αφού ο μάνατζερ, θυμωμένος για μια οικονομική διαφορά, κατήγγειλε τον Rick James στους ομοσπονδιακούς. Έτσι, το Πολεμικό Ναυτικό συνέλαβε τον James βάζοντάς τον στη φυλακή για επτά μήνες.

Αφού αποφυλακίστηκε, ο James δούλεψε στο πλευρό του Berry Gordy. Πέρασε μερικά χρόνια μαθαίνοντας την τέχνη, αλλά κουράστηκε από τον ανταγωνισμό και την εξουσία.  Έτσι πήγε στην Καλιφόρνια και εκεί, όπως υπογραμμίζει ο David Fritz, "ο Rick James έγινε Rick James".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης