60 χρόνια πριν, οι Beatles προσγειώθηκαν στη Νέα Υόρκη

Η άφιξή τους στη Νέα Υόρκη πυροδότησε τη γνωστή "Beatlemania".

Γράφει: Παύλος Κρούστης 07 Φεβρουαρίου 2024

Η ιστορική άφιξη των Beatles στη Νέα Υόρκη στις 7 Φεβρουαρίου του 1964 σηματοδότησε την έναρξη της "Beatlemania" στις ΗΠΑ. Το βρετανικό συγκρότημα, που μόλις είχε σημειώσει την πρώτη του Νο. 1 επιτυχία στις ΗΠΑ με το I Want to Hold Your Hand, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Κένεντι μπροστά σε 3.000 οπαδούς που ούρλιαζαν, σηματοδοτώντας την έναρξη του μνημειώδους αμερικανικού ντεμπούτου τους.

Ντυμένοι με μοντέρνα κοστούμια και με τα χαρακτηριστικά κουρέματά τους, ο 21χρονος Paul McCartney, ο 23χρονος Ringo Starr, ο 23χρονος John Lennon και ο 20χρονος George Harrison έκαναν μια αξέχαστη πρώτη εμφάνιση στο Ed Sullivan Show μόλις δύο ημέρες αργότερα.

Μια εμβληματική εμφάνιση

Πέρα από τις εκκωφαντικές κραυγές των έφηβων κοριτσιών στο κοινό του στούντιο, εκτιμάται ότι 73 εκατομμύρια τηλεθεατές στις ΗΠΑ συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν την εμβληματική εμφάνιση. Αυτή η προβολή εκτόξευσε τους Beatles άμεσα, γεγονός που ώθησε τον Ed Sullivan να τους κλείσει για δύο επιπλέον εμφανίσεις τον ίδιο μήνα.

Η πρώτη δημόσια συναυλία του συγκροτήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου στο Coliseum της Ουάσινγκτον, προσελκύοντας πλήθος 20.000 ένθερμων θαυμαστών. Την επόμενη ημέρα, έδωσαν δύο συνεχόμενες εμφανίσεις στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν τους γύρω δρόμους λόγω της υστερίας των οπαδών.

Η καταιγιστική αμερικανική περιοδεία τους άφησε ανεξίτηλο σημάδι στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας, λειτουργώντας ως καταλύτης για την εξέγερση της νεολαίας ενάντια στα συντηρητικά πρότυπα της δεκαετίας του 1950.

Πρωτοφανής επιτυχία

Καθώς η Beatlemania σάρωσε τον κόσμο, τα singles και τα άλμπουμ του συγκροτήματος σημείωσαν πρωτοφανή επιτυχία, ενώ και τα πέντε πιο επιτυχημένα singles στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 1964 ανήκαν στους Beatles. Οι πρωτοποριακές ηχογραφήσεις τους, ιδίως το ψυχεδελικό αριστούργημα "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", εδραίωσαν τη θέση τους.

Παρά τη διάλυσή τους το 1970, οι Beatles άφησαν πίσω τους μια κληρονομιά από 18 άλμπουμ και 30 "Top 10" singles στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας γενιές μουσικών, αλλά και την ίδια τη λαϊκή κουλτούρα.

Τις επόμενες δεκαετίες, κάθε μέλος ακολούθησε σόλο καριέρα, με αξιοσημείωτα επιτεύγματα και ορόσημα. Ο τραγικός θάνατος του Lennon το 1980, η ανακήρυξη του McCartney σε ιππότη το 1997, ο θάνατος του Harrison το 2001 και η ανακήρυξη του Starr σε ιππότη το 2018 υπογραμμίζουν την επίδραση των Beatles και την ανεξίτηλη συμβολή τους στην ιστορία της μουσικής.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.