Όλα τα τραγούδια του James Bond, στη σωστή σειρά

Από το Goldfinger έως το Skyfall, αξιολογούμε όλα τα κομμάτια που έβαλαν την μουσική σφραγίδα τους στις ταινίες του 007.

Μολονότι οι ταινίες του James Bond είναι κυρίως γνωστές για τις γεμάτες δράση σκηνές τους, εντούτοις, υπάρχει μια σημαντική πτυχή που συνδέει κάθε μια από αυτές τις ταινίες με το υποσυνείδητό μας: τα τραγούδια-σφραγίδες.
Αλλά όπως κάθε ταινία του James Bond (ανεξάρτητα από το ποιος ηθοποιός τον υποδύθηκε από το 1962 μέχρι σήμερα) δεν ήταν πάντα κορυφαίες κινηματογραφικές δημιουργίες, έτσι συνέβη και με τα τραγούδια. Κάποια από αυτά πήραν Όσκαρ, όπως μερικά ήταν στα όρια του μέτριου. Εδώ είναι όλα τα τραγούδια των ταινιών του James Bond, τα οποία κατατάξαμε με αύξουσα σειρά.

23. Chris Cornell – You Know My Name

Η πρώτη -και εντυπωσιακή- εμφάνιση του Daniel Craig ως 007 στο Casino Royale (2006), δεν ταίριαξε με τίποτα στο όραμα που είχαμε ήδη πλάσει για τον θρυλικό κατάσκοπο, εξαιτίας ακριβώς αυτού του τραγουδιού. Περισσότερο μοιάζει με συρραφή παλιών κομματιών από ταινίες του Bond, κάτω από μια ψευτο-grunge ενορχήστρωση των 90’s.

22. Tom Jones – Thunderball

Ο Tom Jones είχε τα εχέγγυα για μια τέλεια ερμηνεία τραγουδιού σε ταινία του James Bond (Επιχείρηση Κεραυνός, 1965), κυρίως χάρη στις αντρίκειες φωνητικές χορδές του. Αν και το τραγούδι προοριζόταν για την Shirley Bassey, ο Ουαλός τραγουδιστής μπήκε σφήνα στο στούντιο της τελικής ηχογράφησης, αλλά μάλλον θα ήταν προτιμότερο να το έχουμε στα αφτιά μας από την Bassey. Στο Thunderball, ο Jones δεν μας χάρισε καμία από εκείνες τις ψηλές νότες που τον χαρακτήριζαν την εποχή που μεσουρανούσε.

21. Lulu – The Man With the Golden Gun

H ποπ περσόνα των 70’s με την αισθησιακή φωνή και τα καταγάλανα μάτια δεν κατάφερε παρά να αφήσει ως παρακαταθήκη ένα τραγούδι ανιαρό, για μια ταινία (Ο Άνθρωπος Με Το Χρυσό Πιστόλι, 1974) εξίσου ανιαρή (ο Roger Moore στα χειρότερά του), παρ’ όλη την εισπρακτική επιτυχία του φιλμ -97 εκατομμύρια δολάρια τζίρος, με κόστος παραγωγής μόνο 7.

20. Madonna – Die Another Day

Αν η Madonna είχε επιχειρήσει να τραγουδήσει James Bond την εποχή που ήταν στο απόγειο της δόξας της (μέσα δεκαετίας ’80), πιθανώς να είχε πάρει Όσκαρ για την ταινία Die Another Day με πρωταγωνιστή τον Pierce Brosnan. Αλλά εν έτη 2002, η κοπέλα δεν μπορούσε παρά να βγάλει τον πιο μέτριο εαυτό της. Να έφταιγε και το ίδιο το τραγούδι; Ή η πιο μέτρια εμφάνιση που μπορούσε να κάνει ο Brosnan στην τελευταία του ταινία ως 007;

19. A-ha – The Living Daylights

Φαντάσου μόνο αυτό: να είχε τραγουδήσει το ίδιο ακριβώς τραγούδι ο David Bowie. Δεν θα είχε πάρει Όσκαρ; Δεν θα μας είχε γίνει μεγαλύτερη εμμονή από το Cat People (στα... ελληνικά, Gasoline); Οι δημιουργοί της ταινίας Με Το Δάχτυλο Στη Σκανδάλη (1987) πιθανώς να είχαν την ίδια καψούρα, όμως επειδή ο Bowie ζητούσε εκείνη την εποχή τα κέρατά του για αμοιβή, οι παραγωγοί επέλεξαν τους νεοφώτιστους A-ha. Ωστόσο, και συνδυαστικά με την κάτω του μετρίου παρουσία του Timothy Dalton, η ταινία έκανε ρεκόρ εισπράξεων - 191 εκατομμύρια δολάρια.

18. Shirley Bassey – Moonraker

Πάμε πίσω στο 1979. Επιχείρηση Μούνρεϊκερ. Roger Moore. Μια πολυάριθμη ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών, με στρογγυλεμένη μελωδία, πιασάρικο ρυθμό και με το λαρύγγι της Shirley Bassey να κορυφώνεται στα σημεία που πρέπει, δημιουργεί ένα τραγούδι που μολονότι μοιάζει αδιάφορο, ωστόσο έχει ένα "πακέτο" -συνθετικά, ενορχηστρωτικά και εκτελεστικά μιλώντας- που το κάνει ανεπανάληπτο.

17. Sam Smith – Writing's on the Wall

Στo γενικά μέτριο Spectre (2015), ο τραγουδιστής της μπαλάντας Writing's on the Wall, Sam Smith, κερδίζει Oscar. Όλα καλά. Απλά ακούγεται σαν μια παρωδία εν αντιθέσει με την εκρηκτική παρουσία του Daniel Craig στο φιλμ.

16. Matt Monro – From Russia With Love

Από Τη Ρωσία Με Αγάπη (1963). Η δεύτερη ταινία James Bond. Και η πρώτη που είχε ένα τραγούδι αντάξιο των προσδοκιών, σε σύνθεση John Barry. Ερμηνευτής, ο "Άγγλος Sinatra", Matt Monro. Δίχως να έχει εχέγγυα υψηλής μουσικής τέχνης, θα το βάλεις να παίζει ξανά και ξανά. Επειδή, απλά είναι ό,τι πιο κοντά σε "ακουστικό" James Bond.  

15. Adele – Skyfall

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό το γεγονός ότι το τραγούδι της Adele για την  ταινία Skyfall (2012) κέρδισε Όσκαρ. Το άξιζε; Πιθανώς, ναι. Όμως, ακούγοντάς το σήμερα, δεν έχει και πολλά να πει, εκτός από το ότι η Adele βρέθηκε στο κατάλληλο timing (αντίθετα με τη Madonna - βλέπε #20 στη λίστα).

14. Duran Duran – A View to a Kill

Διασκεδαστικό, χορευτικό, τυπικό pop-rock 80’s, αλλά και "ψαγμένο". Αυθεντικό Duran Duran με άλλα λόγια. Πιθανώς και σούπερ ιδανικό για μια ταινία James Bond με τον τίτλο Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος (1985), όπου όμως ο Roger Moore χάνει το στεφάνι της δόξας από την πολλά υποσχόμενη -εκείνη την εποχή- Grace Jones.  

13. Sheryl Crow – Tomorrow Never Dies

H Sheryl Crow, σ’ αυτή ειδικά την ερμηνεία, καταγράφει με ακρίβεια την γενική ατμόσφαιρα της ταινίας Το Αύριο Ποτέ Δεν Πεθαίνει (1997), όπου ο Pierce Brosnan, ερμηνευτικά, βρίσκεται όσο πιο κοντά μπορούσε στον αυθεντικό ήρωα. Τίποτε τρομερό σαν τραγούδι, ωστόσο η φωνή της Crow, στέκεται στο ύψος της εποχής της.

12. Gladys Knight – License to Kill

Και περνάμε στις βασίλισσες του παιχνιδιού. Η Gladys Knight, αυθεντική πρέσβειρα της R&B κουλτούρας, ερμηνεύει μια μελωδία που απαιτούσε περισσότερο ψυχή παρά λαρύγγι. Και κατάφερε να το κάνει και όσο σέξι μπορούσε, στιγματίζοντας με θετικό πρόσημο την ταινία, παρά την μέτρια ερμηνεία του Timothy Dalton (Προσωπική Εκδίκηση, 1989).

11. Jack White & Alicia Keyes – Another Way to Die

Το απόλυτο δυο σε ένα: Jack White σε σύνθεση και φωνητικά και Alicia Keyes στη φωνή. Ό,τι πιο νόστιμο (αλλά μέχρις εκεί) σε ροκ σύνθεση και ερμηνεία για μια ταινία 007 (Quantum of Solace, 2008), όπου ο Daniel Craig δεν συγκαταλέγεται στους πιο αξιoμνημόνευτους ερμηνευτές του ρόλου.

10. Garbage – The World Is Not Enough

Το εναλλακτικό ροκ χάρισμα που ευλόγησε τους Garbage ώστε να κάνουν μια επιτυχημένη πορεία στα μεγάλα live stages και στη δισκογραφία (με πάνω από 17 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως), πιθανώς να λειτούργησε επικουρικά και στα οικονομικά οφέλη της ταινίας Ο Κόσμος Δεν Είναι Αρκετός (1999) -με εισπράξεις άνω των 360 εκατομμυρίων δολαρίων- όπου ο Pierce Brosnan, απλά στεκόταν στο ύψος του.

9. Tina Turner – Golden Eye

Μετά τις βασίλισσες, περνάμε στις θεές. Tina Turner. Επιχείρηση Χρυσά Μάτια (1995), με πρωταγωνιστή τον Pierce Brosnan - στα καλύτερά του. Μολονότι τα φωνητικά της ώριμης πια Turner δεν μπορούσαν να είναι το ίδιο συγκλονιστικά όσο όταν η τραγουδίστρια ήταν στο φόρτε της (δηλαδή μεταξύ των δεκαετιών ’70 και ’80), εντούτοις, η σεξουαλικότητα της ερμηνείας της κολλάει άψογα με το concept της ταινίας.

8. Louis Armstrong – We Have All the Time in the World

Στην Υπηρεσία της Α.Μ. 1969. Η μόνη ταινία James Bond που το ρόλο ερμήνευσε ο Αυστραλός ηθοποιός George Lazenby - μια φορά και τέλος. Ξεχνάμε σενάριο και υποκριτική. Προσπερνάμε παραγωγή και cast. Μένουμε μόνο στο τραγούδι των τίτλων. Με ερμηνευτή τον Μέγα Louis Armstrong. Άκουσέ το ξανά και ξανά...

7. Rita Coolidge – All Time High

Τι μπορεί να υπερκεράσει ιέρειες, βασίλισσες και θεές, όταν μιλάμε για τραγούδια και φωνές που έκαναν τον Bond να μοιάζει με ό,τι πιο αντι-Bond έχεις φανταστεί; Η Rita Coolidge. Αυτή η κυρία της shoft-pop των 80’s, ερμήνευσε μα τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την ουσία του πράκτορα 007 στο φιλμ Επιχείρηση Οκτόπουσι (1983): ο αντι-ήρωας με την ατσαλάκωτη εμφάνιση. Αν υπήρχε ένα και μόνο τραγούδι που θα μπορούσε να βάλει σάρκα και οστά σ’ αυτό το ρόλο, είναι αυτό και μόνο.  

6. Shirley Bassey – Diamonds Are Forever

Τα Διαμάντια Είναι Παντοτεινά (1971) έμειναν στην Ιστορία ως η τελευταία ταινία με πρωταγωνιστή τον Sean Connery αλλά και ως η πρώτη φορά που η Shirley Bassey τραγουδά θέμα για τον 007. Έκτοτε, η φωνή της έντυσε άλλες τρεις ακόμη ταινίες (Επιχείρηση Μούνρεϊκερ, Χρυσοδάχτυλος, Quantum of Solace), με τη συγκεκριμένη ερμηνεία πάντως, να έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας.

5. Sheena Easton – For Your Eyes Only

Ένα ακόμη τραγούδι για τον Bond που κέρδισε βραβείο Oscar (1981) για λογαριασμό της ταινίας Για Τα Μάτια Σου Μόνο. Η συνεισφορά της Sheena Easton στα κέρδη των παραγωγών της ταινίας, φυσικά, ήταν τεράστια.

4. Nancy Sinatra – You Only Live Twice

Τα μελαγχολικά strings που ανοίγουν αυτή τη μελωδία είναι ιδανικά για τη φωνή της Nancy Sinatra, με την συναρπαστικά ψυχεδελική σύνθεση του John Barry να δένει άψογα με το mood της εποχής (1967). Η παραγωγοί της ταινίας Ζεις Μονάχα Δυο φορές είχαν ως πρώτη επιλογή την Aretha Franklin, ωστόσο εκείνη τη χρονιά η Sinatra είχε ένα super hit να παίζει στα ραδιόφωνα (These Boots Are Made for Walkin’) και θεώρησαν ότι έπρεπε να κεφαλαιοποιήσουν την μεγάλη επιτυχία της, με αποτέλεσμα ένα από τα καλύτερα τραγούδια ταινιών James Bond.

3. Shirley Bassey – Goldfinger

Πράκτωρ 007 Εναντίον Χρυσοδάχτυλου (1964), με την παρθενική εμφάνιση ενός λαρυγγιού που έμελλε να μεταμορφωθεί στην πιο αυθεντική φωνή των ταινιών Bond. H Shirley Bassey ανεβοκατεβαίνει τις οκτάβες με τον πιο φυσικό τρόπο, όπου σε συνδυασμό με μια ενορχήστρωση πλημμυρισμένη από βελούδινα πνευστά δημιούργησαν το αδύνατο: ένα τραγούδι που υπερκέρασε τον αστείο τίτλο, όπως και τους επίσης σαχλούς στίχους, καθιστώντας το Goldfinger σε μια ανεπανάληπτη επιτυχία.

2. Carly Simon – Nobody Does It Better

Ενώ το τραγούδι ενσωματώνει τη φράση "The Spy Who Loved Me" στους στίχους του, εντούτοις είναι μια από τις λίγες φορές που ένα θεματικό τραγούδι James Bond έχει διαφορετικό τίτλο από αυτόν της ταινίας (Η Κατάσκοπος Που Μ’ Αγάπησε, 1977). Αυτό όμως δεν εμπόδισε την ερωτική μπαλάντα που ερμήνευσε η Carly Simon να γίνει το πιο δροσερό, ανάλαφρο και σέξι τραγούδι της εποχής του, χαρακτηρίζοντας στο 100% τον ίδιο τον χαρακτήρα του ηθοποιού που υποδύθηκε τον 007 σ’ αυτό το φιλμ. Τον Roger Moore.

1. Paul McCartney & Wings – Live and Let Die

Η ταινία Ζήσε Και Άσε Τους Άλλους Να Πεθάνουν (1973), ξανά με τον Roger Moore πρωταγωνιστή, είχε ένα θεματικό τραγούδι εντελώς διαφορετικό από όσα υπήρξαν πριν ή ακολούθησαν μετά. Ξεκινάει ως μια χαλαρωτική μπαλάντα. Στη συνέχεια μεταμορφώνεται σε μια μικρή ροκ όπερα, όπου λίγο μετά εξελίσσεται σε ένα περίτεχνο funk τζαμάρισμα. Κι όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά τραγουδιού. Όμως, εδώ μιλάμε για τον μαέστρο των Beatles, ενός ευφυούς μουσικού που είχε το ταλέντο, τη γνώση και την ικανότητα να δημιουργεί επικές ενορχηστρώσεις ακόμη και σε τόσο μικρό χρονικό όριο. Το ότι το τραγούδι Live and Let Die έγινε πολλά χρόνια αργότερα ένας ακόμη ύμνος της hard rock κουλτούρας χάρη στην αξιομνημόνευτη διασκευή των Guns N' Roses (1991), αποδεικνύει τη διαχρονικότητα της σύνθεσης του Sir Paul McCartney (ο οποίος, σημειωτέον, κατέχει τον τίτλο του πιο εμπορικά επιτυχημένου τραγουδοποιού στην ιστορία της ροκ μουσικής, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες). Όλοι οι παραπάνω λόγοι, κατατάσσουν το Live and Let Die στο Νο1 της λίστας.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.