Τι θα θυμόμαστε από τον κόσμο της μόδας και της τέχνης για το 2021

Τη Marina Abramović να την πνίγουν τα φίδια, έργα τέχνης σε μορφή NFT, τα Versace outfits του Lil Nas X στο Met Gala. Τι άλλο ;

Από το 2021 έχουμε να κρατήσουμε πολλές συναρπαστικές στιγμές, τόσο για τη μόδα όσο και για την τέχνη, σε όλες τους τις μορφές. Κι αυτό γιατί είναι η χρονιά που σήμανε για τα καλά το πέρασμα στη 'νέα κανονικότητα' που φαίνεται να έφερε μαζί της και νέους τρόπους πολιτισμικής έκφρασης και πολιτιστικής παραγωγής: Τα έργα τέχνης πήραν μορφή NFT, το psycho chic έγινε mainstream, o Lil Nas X άλλαξε 3 Versace looks στο MET Gala. Ας ξεχωρίσουμε, λοιπόν, 10 στιγμές που έγραψαν για τα καλά μέσα μας. 

Η μόδα και το metaverse

Τι θα θυμόμαστε από τον κόσμο της μόδας και της τέχνης για το 2021Roblox

Οι πειραματισμοί των μεγάλων brands και των οίκων υψηλής ραπτικής με τους τεχνητούς παραδείσους της εικονικής πραγματικότητας και του gaming δεν 'γεννήθηκαν' το 2021. Φέτος, όμως, παράλληλα με το ξεμυάλισμα της Adidas, των Dolce & Gabbana και άλλων πολλών από τα NFTs (δες παρακάτω), του έδωσαν και κατάλαβε. Αποκορύφωμα; Αν υπάρχει, τότε αυτό είναι η 'μαγιάτικη' συνεργασία του οίκου Gucci με την πλατφόρμα gaming Roblox για τη δημιουργία του The Gucci Garden Experience.

> Διάβασε ακόμα: Η Adidas παρουσιάζει τη δική της συλλογή NFTs

Ο Beeple, η κρυπτοτέχνη και τα έργα σε μορφή NFT

BEEPLE 7Beeple

Τα NFTs δεν είναι έργα τέχνης αλλά ψηφιακά πιστοποιητικά, καταχωρημένα σε blockchain, που καταγράφουν την ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων. Κι όμως, άλλαξαν μια για πάντα τις ισορροπίες στην αγορά των τεχνών καθώς τα έργα που έγιναν φέτος διαθέσιμα προς πώληση σε μορφή NFT, ψηφιακά και συμβατικά, συνδημιούργησαν με άλλους παράγοντες ένα νέο ρεύμα, αυτό της κρυπτοτέχνης, με προεξέχοντα εκπρόσωπο τον Beeple.

> Διάβασε ακόμα: Ποιος είναι ο Beeple που βγάζει εκατομμύρια πουλώντας pixels

Η παντοκρατορία του psycho chic

ALESSANDRO MICHELEGetty Images

Ο Alessandro Michele, χάρη στην επίδραση της προσωπικής του αισθητικής τόσο στον οίκο Gucci όσο και γενικότερα, έκανε -επιτέλους- mainstream την τάση του psycho chic, η οποία κατέλαβε τα runways πολλών οίκων μόδας και διαχύθηκε στους δρόμους, δημιουργώντας ένα κίνημα λατρείας προς καθετί μπιζάρ, υποκουλκτουρέ, σουρεαλιστικό, απολαυστικά kitsch και indie

Η απώλεια του Virgil Abloh

VIRGIL ABLOHGetty Images

Τίποτα δεν σόκαρε τον κόσμο της μόδας το 2021 όσο η είδηση του θανάτου του Virgil Abloh, στις 28 Νοεμβρίου, μετά από πολυετή ιδιωτική μάχη με τον καρκίνο. Πίσω του άφησε μία ολόκληρη μοδική-αισθητική παράδοση που έφερε στο προσκήνιο τη σύγχρονη αφροαμερικανική κουλτούρα.

Η ORLAN εφ' όλης της ύλης

ORLANGetty Images

Το καλοκαίρι του 2021 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της πρωτοπόρου Γαλλίδας εικαστικού ORLAN με τίτλο Στριπτίζ: Τα πάντα για τη ζωή μου, τα πάντα για την τέχνη μου ενώ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2022 θα παρουσιάζεται στην γκαλερί Ceysson & Bénétière μία μεγάλη έκθεση με έργα της, υπό τον τίτλο Telle qu'en elle-m'aime (μία φράση που δεν βγάζει σαφές νόημα αλλά ακούγεται όπως το 'telle qu'en elle-même' που σημαίνει 'όπως ο εαυτός της'). Στα έργα της, η ORLAN χρησιμοποιεί τη φωτογραφία, το βίντεο, τη γλυπτική και την περφόρμανς, διερευνώντας την ταυτότητα φύλου, το σώμα, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Marina Abramović ως Μαρία Κάλλας

MARINA ABRAMOVIC

Ένα glamorous εικαστικό/παραστασιακό πείραμα, που παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αυτό ήταν οι Επτά Θάνατοι της Μαρίας Κάλλας. Ούτε όπερα, ούτε θέατρο, ούτε περφόρμανς, ούτε βιντεοεγκατάσταση. Η Marina Abramović στα βίντεο και τη σκηνή, με την έντονη παρουσία της, ως σώμα, κίνηση, φωνή, καθόρισε την πρόσληψη όλης της δράσης, μέχρι να ενδυθεί, στο φινάλε, το χρυσό παγιετέ φόρεμα του Riccardo Tisci και να αποκτήσει την όψη της Κάλλας

Η σπιντάτη καρδιά του οίκου Dior χτύπησε στην Πειραιώς 260

PRESS PHOTO FROM "THE BRUTAL JOURNEY OF THE HEART"Steffan Dotter / Dior

Η Ισραηλινή χορογράφος Sharon Eyal παρουσίασε τον Οκτώβριο στον Χώρο Δ της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το τρίτο έργο της τριλογίας της με θέμα τον έρωτα που φέρει τον τίτλο Chapter 3: The Brutal Journey of the Heart. Οι performers της, ντυμένοι με κοστούμια-ολόσωμα τατουάζ, σχεδιασμένα από τη δημιουργική διευθύντρια του οίκου Dior Maria Grazia Chiuri, υπήρξαν εκρηκτικά αισθησιακοί πάνω στη σκηνή, με άψογο συγχρονισμό και ακρίβεια διαβήτη στην εκτέλεση της σπιντάτης χορογραφίας. 

Η queerοποίηση της αντρικής μόδας

TELFAR CLEMENSGetty Images

Το ότι η μόδα δεν έχει φύλο είναι μία ιστορία που την ακούμε χρόνια τώρα. Φέτος, όμως, τα πράγματα μπήκαν σε πιο βαθιά νερά, τόσο εξαιτίας της άνευ προηγουμένου επίδρασης σχεδιαστών όπως ο Harris Reed όσο και του 'queer styling' που υποστήριξαν καλλιτέχνες όπως ο Harry Styles και ο Lil Nas X. Τη διαφορά, βέβαια, την έκανε ο Telfar Clemens (φωτό πάνω) με τον τρόπο που έντυσε την ομάδα της Λιβερίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

> Διάβασε ακόμα: Ολυμπιακοί Αγώνες όπως λέμε Εβδομάδα Μόδας

Η πανταχού παρουσία του Jeff Koons

JEFF KOONSGetty Images

Τα τελευταία χρόνια ο πιο προκλητικός και διάσημος εικαστικός καλλιτέχνης της εποχής μας, που επί σαράντα χρόνια συναρπάζει, διχάζει και πλουτίζει με τα μπιζάρ γλυπτά του, είχε χάσει ένα τμήμα του celebrity status του. Το 2021, όμως, έκανε τρελά αισθητή την παρουσία του με την έκθεση Jeff Koons (Centaur and Lapith Maiden) στην Gallerie d'Italia και την Jeff Koons. Shine στο Palazzo Strozzi. Επίσης, έργα του κόσμησαν μία capsule collection της ιαπωνικής fast fashion αλυσίδας Uniqlo.

> Διάβασε ακόμα: Φόρα κι εσύ ένα έργο του Jeff Koons, μπορείς

Η επιστροφή του Met Gala και τα 3 κοστούμια του Lil Nas X

LIL NAS X IN MET GALAGetty Images

Μετά από δυόμιση χρόνια το Met Gala επέστρεψε για να μας θυμίσει το πόσο συναρπαστική μπορεί να είναι η πιο glamorous γιορτή της αμερικανικής μόδας και να χρίσει αυτοκράτορά της τον Lil Nas X, που στον δρόμο για την είσοδο άλλαξε μπροστά στα μάτια των φωτογράφων 3 κοστούμια σχεδιασμένα από την Donatella Versace. Και του χρόνου να τα κάνει 4.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.