Τι κατάλαβα περνώντας ένα απόγευμα στο Threads

Αξίζει τον χρόνο σου, και γενικότερα τον κόπο;

Γράφει: Γεωργία Πρέζα 22 Δεκεμβρίου 2023

Εάν δεν είσαι boomer, ή αν είσαι boomer που περιβάλλεται από ανθρώπους της Gen Z, τότε τις τελευταίες μέρες ακούς μοναχά μία λέξη. Threads. Η νέα αυτή εφαρμογή, που άλλο κακό να μη μας βρει, έχει ήδη καταφέρει να κλέψει πολλές ώρες από τη ζωή μας. Ποιο TikTok, ποιο Twitter, ποιο Instagram... όλα "έσβησαν" μεμιάς.

Στην ουσία, το Threads της Meta και του Mark Zuckerberg ανταγωνίζεται άμεσα το Χ (πρώην Twitter) αφού είναι και αυτό, με πολλές ωστόσο παραλλαγές, μία εφαρμογή "ανταλλαγής κειμένων". Τον Ιούνιο του 2023 λοιπόν, το ντεμπούτο τουThreads σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία - η εφαρμογή απέκτησε 100 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε μια εβδομάδα ενώ πριν από λίγες μέρες, κατέφθασε στην Ευρώπη και φυσικά, στην Ελλάδα γιατί αυτό μας έλειπε. 

Στο γραφείο συζητάνε όλοι ξαφνικά για την εφαρμογή αυτή. Στην προσπάθειά τους μάλιστα να εξηγήσουν τι είναι και πώς λειτουργεί, καταλαβαίνω ότι κατά κύριο λόγο, δε διαφέρει και πολύ από τις υπόλοιπες εφαρμογές που έχουμε συνηθίσει. Λοιπόν, τι είναι αυτή η εφαρμογή που λένε πως έχει δημιουργήσει ένα νέο, εξαιρετικά τοξικό διαδικτυακό περιβάλλον που κανείς δε χρειαζόταν; Ένα απόγευμα με αρκετό σκρολάρισμα, ήταν αρκετό για να αποκτήσω εικόνα.

Στο Threads συνδέεσαι με το Instagram account σου και η αλήθεια είναι πως μοιάζει λίγο με reunion. Κάνεις follow και unfollow, γράφεις, σου γράφουν, απαντάς και σου απαντάνε όμως δε μπορείς να στείλεις προσωπικό μήνυμα. Ίσως και για αυτό να λέγονται όλα τόσο ανοιχτά και χύμα στα posts. Κάνοντας sign in στην εφαρμογή, αυτό που καταλαβαίνεις αμέσως είναι πως όλοι, μα όλοι, νομίζουν πως γράφουν κάτι που δε θα διαβαστεί από κανέναν, που δε θα μείνει για πάντα στο Ίντερνετ, που δε θα το κάνεις κανείς screenshot. Για κάποιον περίεργο λόγο, το Threads στην Ελλάδα μοιάζει με μία ομαδική συνομιλία από αυτές που δε μπαίνεις εύκολα και που αν όμως καταφέρεις να μπεις, δεν τη δείχνεις ποτέ και σε κανέναν. 

Οι διάσημοι της χώρας, κυρίως αυτοί των social media, έχουν κάνει μία αρκετά καλή είσοδο απειλώντας συνεχώς συναδέλφους τους με expose. Το κερασάκι βέβαια στην τούρτα είναι οι trappers που για κάποιον επίσης περίεργο λόγο, ανοίγουν beef με όποιον βρουν -ναι, ακόμα και εκεί- ενώ μετράνε ήδη τη δύναμή τους και συγκρίνουν... όχι τη φωνή τους. 

Και το καλύτερο βέβαια όλων; Τα greeklish έχουν επιστρέψει. Εγώ, η αλήθεια είναι πως τα απολαμβάνω κάπως, όμως αρκετοί θέλουν απλώς να βγάλουν τα μάτια τους και όχι με την καλή έννοια. Και φυσικά, θεωρώ πως υπάρχει λόγος ακόμα και για αυτό. Για την ακρίβεια, κατάλαβα πως κάπως -δικαίως- μπουχτίσαμε από την ωραιοποίηση του Instagram που θέλει όλα να είναι τέλεια και που στην πραγματικότητα, τίποτα δεν είναι. Η άμεση επικοινωνία που υπάρχει στο Threads, το συναίσθημα πως είμαστε μία μεγάλη παρέα που δε λογοκρίνεται από κανέναν και που θυμίζει close friends, η χαλαρότητα και η γοητεία του καινούργιου συνέβαλαν σίγουρα στο virality της πλατφόρμας αυτής που μοιάζει να την είχαμε ανάγκη. Για να μη μιλήσω για το πόσο έχουμε νοσταλγήσει τελικά τις Facebook εποχές όταν ο ένας έγραφε στον τοίχο του άλλου ό,τι βλακεία του κατέβαινε. Απίθανες στιγμές της ανθρωπότητας. 

balliStock

Και τέλος πάντων, καταλήγω στο ότι στο τέλος της ημέρας, έχουμε απλώς ανάγκη από αγνή βλακεία. Να γελάσουμε, να περάσουμε καλά και να μην είμαστε τόσο σοβαροί γιατί η αλήθεια είναι, πως η φάση των social έτσι ξεκίνησε. Άλλο που στο τέλος καταλήξαμε (όχι εγώ), να βγάζουμε λεφτά από αυτό και να κλείνουμε δουλειές.

Αξίζει δεν αξίζει, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσει κι αυτό. Προφανώς, το Threads δεν είναι κάτι καινοτόμο όμως μέχρι στιγμής, έχει πλάκα. Και κράξιμο, και πολλά απόκρυφα σημεία. Στην κυριολεξία.  

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr