Οι κορυφαίες ταινίες για το ποδόσφαιρο

Όταν ο βασιλιάς των σπορ κατακτά τη μεγάλη οθόνη.

Δεν χωρά αμφιβολία ποιο είναι το δημοφιλέστερο σπορ όλων των εποχών και μάλλον το ομορφότερο παιχνίδι που δημιουργήθηκε ποτέ. Το ποδόσφαιρο έχει απασχολήσει τον κινηματογράφο αρκετές φορές, αν και η αλήθεια είναι πως το έχει κάνει λιγότερο από όσο θα περίμενε κάποιος και σίγουρα σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το μπάσκετ

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ταινίες που αξίζει να παρακολουθήσεις. Όπως οι παρακάτω. 

Mean Machine (2001)

Το story είναι λίγο-πολύ το εξής για το -ουσιαστικά- remake του αμερικανικού The Longest Yard: Μία ομάδα κρατουμένων καλείται να αντιμετωπίσει μία αντίστοιχη αστυφυλάκων. Αυτό ακούγεται από μόνο του ιντριγκαδόρικο. Στην πρώτη όμως αγωνίζεται ο πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας Danny Meehan (Vinnie Jones), έχοντας στο πλευρό του τον Monk (Jason Statham), στο ρόλο μάλιστα του τερματοφύλακα. Εγγυημένη διασκέδαση.

The Football Factory (2004) 

Οι ταινίες με θέμα το ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται απαραίτητα να επικεντρώνονται στα όσα συμβαίνουν εντός των 4 γραμμών του γηπέδου και το The Football Factory του Nick Love το επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο, βάζοντας στο επίκεντρο μία άλλη, ιδιαίτερα σκοτεινή, πλευρά του παιχνιδιού: Τους χούλιγκαν. Η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του John King, με πρωταγωνιστή τον Tommy Johnson (Danny Dyer), έναν οπαδό της Τσέλσι που κυλά σταδιακά στον κόσμο του φανατισμού, της βίας και των ναρκωτικών. Φυσικά και πάντοτε υπάρχει η περίφημη κόντρα με τους οπαδούς της Μίλγουολ, με την οποία ολοκληρώνεται το φιλμ, υπό το Going Underground των The Jam.

Fever Pitch (1997)

Η ταινία του David Evans βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Nick Hornby. Ο βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Paul Ashworth (Colin Firth, με επικό μαλλί), ένας φανατικός οπαδός της Άρσεναλ που διαπιστώνει πως η εμμονή του με το ποδόσφαιρο εμποδίζει την εξέλιξη της νέας του σχέσης. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε προσπάθεια συμβιβασμού του τρόπου ζωής του είναι καταδικασμένη από την απροσδόκητη σεζόν 1988/89 και την πορεία της Άρσεναλ προς τον τίτλο.

Κάν'το όπως ο Μπέκαμ (Bend It Like Beckham, 2001)

Οι Parminder Nagra και Keira Knightley πρωταγωνιστούν σε μία σημαντική εμπορική επιτυχία του Millenium, που παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για πολλές αντίστοιχες προσπάθειες. Ο David Beckham ασφαλώς δεν υπάρχει πουθενά στην ταινία της Gurinder Chadha αλλά το όνομά του αρκεί για να γίνει το απαραίτητο γκελ. Πέρα από το ποδόσφαιρο, το Κάν'το όπως ο Μπέκαμ θίγει με δεικτικό τρόπο θέματα όπως οι φυλετικές διακρίσεις και η πολυπολιτισμικότητα.

The Damned United (2009)

To 1974, η κορυφαία ομάδα της Αγγλίας εκείνη την εποχή Λιντς αποφασίζει να προσλάβει στην τεχνική της ηγεσία τον εξαιρετικά επιτυχημένο στην Ντέρμπι Κάουντι προπονητή Brian Clough (Michael Sheen). Η θητεία του στον πάγκο των Παγωνιών διήρκησε μόλις 44 ημέρες και αυτό ακριβώς το διάστημα περιγράφεται στην ταινία του Tom Hooper. Για την ιστορία, ο Clough έγινε μετέπειτα θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου με την Νότιγχαμ Φόρεστ, με την οποία κατέκτησε μεταξύ άλλων και δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (το μετέπειτα Champions League).

Shaolin Soccer (2001)

Σίγουρα κάτι εντελώς διαφορετικό από τα όσα περίμενες να δεις σε αυτή τη λίστα. Σκέψου ένα mix του Matrix με τις ταινίες του Jackie Chan και το Naked Gun. Στο Shaolin Soccer του Stephen Chow μία ομάδα μοναχών Shaolin kung-fu παίζει σε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου, για να κερδίσει το έπαθλο του 1 εκατ. δολαρίων.

The Arsenal Stadium Mystery (1939)

Μία από τις πρώτες ταινίες που ασχολήθηκαν ποτέ με το ποδόσφαιρο. Κατά τη διάρκεια ενός φιλανθρωπικού αγώνα ανάμεσα στην Άρσεναλ και μία ερασιτεχνική ομάδα (The Trojans) στο Highbury, ένας παίκτης των φιλοξενουμένων βρίσκεται νεκρός. Και κάπου εκεί ξεκινά μία ιστορία μυστηρίου που καλεί τον Inspector Anthony Slade (Leslie Banks) να βρει τη λύση.

Mike Bassett: England Manager (2001)

Ένα έξυπνο κομμάτι κινηματογράφου που περιλαμβάνει μία ανατροπή στις συνηθισμένες προσδοκίες. Το Mike Bassett: England Manager καταγράφει την πορεία ενός προπονητή (Ricky Tomlinson) από τις χαμηλότερες κατηγορίες μέχρι τον πάγκο της εθνικής Αγγλίας, λίγο πριν το Μουντιάλ, σε μία επιλογή που κανείς δεν περίμενε. Πρόκειται για μία έξυπνη και σατιρική ματιά -με λυτρωτικό φινάλε- στα όσα παραδοσιακά συμβαίνουν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Άγγλων τις τελευταίες δεκαετίες. 

Η Μεγάλη Απόδραση των 11 (Escape to Victory, 1981)

O John Huston, εμπνευσμένος από την αληθινή ιστορία ενός αγώνα στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα σε Ναζί και παίκτες που πριν τη διαμάχη αγωνίζονταν σε Ντιναμό Κιέβου και Λοκομοτίβ, έφτιαξε την ίσως πιο διάσημη ποδοσφαιρική ταινία όλων των εποχών. Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé, Bobby Moore, Osvaldo Ardiles και Kazimierz Deyna είναι μεταξύ των σταρ της ομάδας των συμμάχων που θριάμβευσε εναντίον των Ναζί, μέσα στο Βερολίνο. 

Goal (2005-2009)

H τριλογία ταινιών του Danny Cannon εστιάζει στην πορεία του ταλαντούχου νεαρού Μεξικανού ποδοσφαιριστή Santiago Munez (Kuno Becker), ο οποίος από τους δρόμους του Λος Άντζελες βρίσκεται ξαφνικά στη Νιούκασλ και την Premier League και από εκεί στη Ρεάλ Μαδρίτης. Χωρίς να είναι αριστούργημα, το Goal είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό, με αρκετούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη να κάνουν το cameo τους. 


Διάβασε ακόμη για τις καλύτερες sports movies όλων των εποχών, το Ted Lasso που είναι η feelgood τηλεόραση που έχουμε ανάγκη, τις 10 καλύτερες ταινίες του James Bond και τα κορυφαία γουέστερν που φτιάχτηκαν ποτέ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης