Μερικές άγνωστες αλήθειες για τον Batman του Tim Burton

34 χρόνια πριν, προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους η εμβληματική ταινία του Tim Burton.

Το καλοκαίρι του 1989 συνέβη κάτι συναρπαστικό στον αμερικανικό κινηματογράφο. Ο Batman του Tim Burton βγήκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, φέρνοντας μαζί του ένα μοναδικό όραμα της Gotham City. Με τη σκοτεινή της ατμόσφαιρα, τους αξέχαστους χαρακτήρες και την εμβληματική ερμηνεία του Michael Keaton ως Batman, η ταινία αυτή άλλαξε για πάντα το είδος των υπερηρώων. 

Καθώς οι τίτλοι αρχής έπεφταν και οι θεατές μεταφέρονταν στον φανταστικό κόσμο του Batman, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος αυτού του κινηματογραφικού ταξιδιού που μόλις ξεκινούσε.

Με αφορμή την ημέρα της πρεμιέρας στην Αμερική, η οποία έλαβε χώρα σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια, σου παρουσιάζουμε 10 άγνωστα facts που κάνουν αυτή την ταινία-φαινόμενο, λίγο πιο ξεχωριστή:

Ο Robin Williams παραλίγο να παίξει τον Joker

Αφού η Warner Bros. πρότεινε τον ρόλο στον Nicholson, εκείνος δίστασε, γεγονός που τους έκανε να απευθυνθούν στον αείμνηστο Robin Williams. Ο Williams δέχτηκε το ρόλο αλλά τελικά δεν προχώρησε η συνεργασία, αφού ο Nicholson είπε στη Warner Bros. ότι θα δεχόταν τη θέση. Στο μεταξύ, πιστεύεται ευρέως ότι προσέφεραν τον ρόλο στον Williams μόνο και μόνο για να πιέσουν τον Nicholson να δεχθεί.

Ο Adam West ήθελε να ξαναφορέσει τη στολή του Batsuit

 Ο West υποδύθηκε τον Batman στην αναμφισβήτητα πιο δημοφιλή τηλεοπτική σειρά του Batman από το 1966 έως το 1968. Έτσι απογοητεύτηκε όταν δεν του τηλεφώνησαν καν για το ρόλο, αλλά ο Burton ήθελε να κάνει κάτι που να διαφέρει δραστικά από την εκδοχή του West για τον χαρακτήρα.

Ο κόσμος μισούσε την ιδέα του Michael Keaton ως Batman

Παρά το γεγονός ότι ο Batman είναι πλέον ένας από τους πιο αγαπημένους του ρόλους, ο κόσμος αρχικά μισούσε τον Michael Keaton στη θέση αυτή. Το casting έγινε λίγο μετά την κυκλοφορία του Beetlejuice, οπότε πολλοί τον έβλεπαν περισσότερο ως Joker. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που η Warner Bros. έλαβε πάνω από 50.000 επιστολές που διαμαρτύρονταν για την απόφαση του casting.

Ο Robin παραλίγο να συστηθεί στο κοινό για πρώτη φορά

Ο Robin επρόκειτο αρχικά να παρουσιαστεί στο Batman του Tim Burton, αλλά η σκηνή απορρίφθηκε, καθώς δεν ήταν κρίσιμη για την ιστορία. Πριν από το κόψιμο της σκηνής, προσφέρθηκε στον Kiefer Sutherland ο ρόλος, τον οποίο όμως απέρριψε. Τελικά, ιδέες όπως αυτή και μια ιστορία που αφορούσε τον Πιγκουίνο εγκαταλείφθηκαν και φυλάχτηκαν για μελλοντικές ταινίες.

Η Sean Young προοριζόταν αρχικά για τον ρόλο της Vicki Vale

Η δημοσιογράφος Vicki Vale προσαρμόστηκε ειδικά για τον Batman ως το αντικείμενο του πόθου του Bruce Wayne. Ενώ τον χαρακτήρα υποδύθηκε η Kim Basinger, ο ρόλος αρχικά ανήκε στον Sean Young. Η Young είχε αναλάβει τον ρόλο της Vicki Vale, αλλά η Warner Bros. αναγκάστηκε να βρει αντικαταστάτρια αφού τραυματίστηκε σε ατύχημα με άλογο. 

Ένα σκίτσο του Bob Kane μπήκε στην ταινία

Ο χαρακτήρας του Batman δημιουργήθηκε το 1939, από τον Bob Kane και τον Bill Finger που ήταν ο εικονογράφος και ο συγγραφέας αντίστοιχα. Ο ηθοποιός Denis Lill υποδύεται στην πραγματικότητα τον Bob Kane στην ταινία, ο οποίος είναι σκιτσογράφος της Gotham Globe. Κάποια στιγμή, δίνει στον Alexander Knox ένα χιουμοριστικό σκίτσο ενός ανθρώπου-νυχτερίδα (με κεφάλι/φτερά νυχτερίδας με ανθρώπινο σώμα), το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο πραγματικός Bob Kane.

Η Nike σχεδίασε τις μπότες του Batman

Οι μπότες του Batman στην ταινία ήταν ένα τροποποιημένο ζευγάρι Nike Air Trainers, τα οποία υποτίθεται ότι ήταν πολύ άνετα για τον Keaton, αλλά δεν ταίριαζαν πραγματικά με τη συνολική εμφάνιση. Όπως είναι αναμενόμενο, ο Burton ήταν αρκετά ενοχλημένος με την επιλογή των παπουτσιών, αλλά δεν είχε μεγάλη επιρροή στο θέμα, αφού η Warner Bros. είχε ήδη κάνει συμφωνία με τη Nike.

Ο Jack Nicholson κοιμόταν στην καρέκλα του μακιγιάζ

Ο Jack Nicholson έπρεπε να υπομένει την εφαρμογή μακιγιάζ κάθε φορά που έπρεπε να γυρίσουν μια σκηνή του Joker. Σε συνέντευξή του στο Grantland, ο Keaton είχε αναφέρει πως ο Nicholson είχε πει στους παραγωγούς ότι δεν θα εμφανιζόταν στο πλατό πριν τις 9 π.μ. κάθε πρωί -παρά το γεγονός πως όλοι οι άλλοι έφταναν εκεί ώρες νωρίτερα- απλώς επειδή δεν ήταν πρωινός άνθρωπος. Ο Keaton πρόσθεσε επίσης πως όταν ο Νίκολσον ερχόταν στο πλατό, μιλούσε λίγο για αθλητικά και μετά κοιμόταν για λίγες ώρες, ενώ του έφτιαχναν το μακιγιάζ του Τζόκερ.

Η Warner Bros. αναγκάστηκε να κυκλοφορήσει ένα trailer

Αρχικά, όταν ξεκίνησε η παραγωγή του Batman του Tim Burton προσπαθούσαν να κρατήσουν μυστικές τις λεπτομέρειες της ταινίας. Με τον Keaton στον πρωταγωνιστικό ρόλο και με τις αρνητικές αντιδράσεις του κοινού να είναι ιδιαίτερα έντονες, η Warner Bros δεν είχε άλλη επιλογή, παρά να φτιάξει ένα teaser trailer για να κατευνάσει τα πνεύματα. Ο ενθουσιασμός του κοινού για το trailer ήταν τόσο μεγάλος που φημολογείται πως οι άνθρωποι αγόραζαν ακόμη και εισιτήρια για μια ταινία μόνο και μόνο για να δουν το νέο trailer του Batman και στη συνέχεια να παραλείψουν την πραγματική ταινία.

Ο Michael Keaton είχε σοβαρό πρόβλημα με τη στολή του Batman

Οι ηθοποιοί συχνά παραπονιούνται ότι τα κοστούμια τους είναι άβολα, αλλά το πρόβλημα του Keaton ήταν λίγο πιο σοβαρό, αφού ένιωθε κλειστοφοβικά μέσα στη στολή. Σύμφωνα με εκείνον, ήταν απίστευτα δύσκολο να κινηθεί μέσα στη στολή και δε μπορούσε καν να γυρίσει το κεφάλι του χωρίς να καταστρέψει την κουκούλα. "Ένιωθα κλειστοφοβία. Την πρώτη φορά που μπήκα μέσα, σκέφτηκα: "Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ"", είχε δηλώσει παλαιότερα ο ηθοποιός.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr