H πραγματική ιστορία του Oppenheimer

Όσα πρέπει να ξέρεις για τον "πατέρα της ατομικής βόμβας" J. Robert Oppenheimer.

Η πολυαναμενόμενη ταινία Oppenheimer του Christopher Nolan κυκλοφόρησε στις 21 Ιουλίου στις περισσότερες χώρες του κόσμου και αναμένεται να σπάσει τα ταμεία. Στην Ελλάδα θα κάνουμε λίγη υπομονή, καθώς η πρεμιέρα της στις ελληνικές αίθουσες θα πραγματοποιηθεί στις 24 Αυγούστου. Το Oppenheimer είναι ένα βιογραφικό θρίλερ που εξετάζει τη ζωή του αμερικανού θεωρητικού φυσικού J. Robert Oppenheimer, του επονομαζόμενου "πατέρα της ατομικής βόμβας” με τον Cillian Murphy στον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Ποιος ήταν ο J. Robert Oppenheimer;

Γεννημένος το 1904 στη Νέα Υόρκη από γερμανοεβραίους γονείς, ο J. Robert Oppenheimer δεν άργησε να δείξει από νεαρή ηλικία μία ιδιαίτερη κλίση προς τις επιστήμες. Λίγο αργότερα, σπούδασε χημεία στο πανεπιστήμιο Harvard και φυσική στο πανεπιστήμιο Gottingen της Γερμανίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα. Μόνο που δεν έμεινε στο στενό πλαίσιο μίας αίθουσας.

H πραγματική ιστορία του Oppenheimer Keystone-France / Gamma-Keystone via Getty Images
Ο Albert Einstein με τον J. Robert Oppenheimer, 1947

Το 1936 έγινε καθηγητής φυσικής στο University of California στο Berkeley και η συνεισφορά του στην κατανόηση και εξέλιξη της κβαντομηχανικής και της πυρηνικής φυσικής παραμένει μέχρι και σήμερα θεμελιώδης. Με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε εξέλιξη, ξεκίνησε μία κούρσα εναντίον του χρόνου και των γερμανών επιστημόνων του ναζιστικού καθεστώτος αναφορικά με το ποιος θα κατασκεύαζε πρώτος ένα νέο υπερόπλο. Από το 1942, ο J. Robert Oppenheimer δούλεψε πάνω στο διαβόητο Manhattan Project και διηύθυνε το Los Alamos Laboratory στο Νέο Μεξικό, με τελικό σκοπό την κατασκευή των πρώτων πυρηνικών όπλων. Ως μέρος του Manhattan Project και υπό την κωδική ονομασία Trinity, το 1945 παρακολούθησε από κοντά την πρώτη δοκιμή και έκρηξη πυρηνικού όπλου στο σημερινό πεδίο δοκιμών White Sands του Νέου Μεξικού.

Η συνέχεια είναι γνωστή και δραματική. Τα πρώτα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Χιροσίμα και το Ναγκάσακι της Ιαπωνίας τον Αύγουστο του 1945, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και συνετέλεσαν στην αρχή του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο J. Robert Oppenheimer θεωρήθηκε εθνικός ήρωας αλλά λίγα χρόνια αργότερα, αφού αρνήθηκε να συμβάλει στην κατασκευή βόμβας υδρογόνου, καθώς και μέσα από διάφορα άλλα γεγονότα που θα "φωτίσει” η ταινία γρήγορα από ήρωας μετετράπη σε εχθρό της χώρας.

Σχετικά με την ταινία Oppenheimer

Ο Christopher Nolan που υπογράφει τη σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας δήλωσε σχετικά με τον κεντρικό του ήρωα: "Δε θέλουμε να τον κρίνουμε, θέλουμε να γίνουμε αυτός, θέλουμε να μπούμε στη ζωή του, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του”. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τον Cillian Murphy που ενσαρκώνει τον Oppenheimer, στην ταινία παίζει πλειάδα γνωστών ηθοποιών, όπως οι Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Casey Affleck, Kenneth Branagh, Rami Malek, Florence Pugh και Josh Hartnett.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης