5+1 ταινίες με θέμα το γυναικείο ποδόσφαιρο

Με αφορμή τον επικείμενο τελικό του Μουντιάλ, ρίχνουμε μία ματιά στις ταινίες που τιμούν και με το παραπάνω τις ποδοσφαρίστριες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών που ρίχνει αυλαία την Κυριακή κατέδειξε από τα πρώτα κιόλας ματς την τεράστια εξέλιξη των ποδοσφαιριστριών. Η άνθιση του γυναικείου ποδοσφαίρου είναι ένα γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο, οι μάχες εντός γηπέδων είναι σκληρές και το θέαμα συναρπαστικό. Σίγουρα θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αν και αρκετές ταινίες κινούνται γύρω από το rom-com subgenre, δηλαδή ρομαντικές κωμωδίες, υπάρχουν και πολλές κοινωνικές και δραματικές ταινίες με θέμα το γυναικείο ποδόσφιαρο ή με πρωταγωνίστρια που είναι ποδοσφαιρίστρια. Πολλές από αυτές έρχονται από τις ΗΠΑ, εκεί που το άθλημα είναι ακόμα πιο δημοφιλές και δυναμικό, χωρίς να ξεχνάμε και ταινίες σαν το Offside από το Ιράν ή το Let The Girls Play από τη Γαλλία.

Παρακάτω βρίσκεις 5+1 ταινίες με θέμα ή αφορμή το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Bend It Like Beckham (2002)


Μία από τις μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες των 00s, το Bend It Like Beckham ακολουθεί τη ζωή της 18χρονης Jess που μένει στο Λονδίνο και έχει πάθος με το ποδόσφαιρο και τα φάλτσα του David Beckham. Θέλει να παίξει στην τοπική ομάδα των Hounslow Harriers αλλά οι αυστηροί γονείς της, με καταγωγή την Ινδία, αντιδρούν. Πρωταγωνιστεί η Parminder Nagra και μία 17χρονη Keira Knigthley.

Offside (2006)


Συγκινητικό φιλμ από τον μεγάλο ιρανό σκηνοθέτη Jafar Panahi. Το φιλμ δείχνει τον αγώνα και τη γενναιότητα κάποιων νεαρών ιρανών γυναικών που θέλουν να παρακολουθήσουν ένα ματς ποδοσφαίρου (Ιράν εναντίον Μπαχρέιν), με την είσοδο των γυναικών να μην επιτρέπεται στα γήπεδα της χώρας. Αποφασίζουν να ντυθούν σαν αγόρια. Απαγορευμένο στο Ιράν.

Alex & Me (2018)


Παίζει η star του αμερικανικού ποδοσφαίρου γυναικών Alex Morgan που τη βλέπουμε αυτές τις ημέρες να πρωταγωνιστεί με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών. Η ταινία ακολουθεί τη 13χρονη Reagan (Siena Agudong) που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο - παρά τις αντιρρήσεις των γονιών της - και να συναντήσει μία μέρα το ίνδαλμά της, την Alex Morgan.

Let The Girls Play (2018)


Ένα πραγματικά υπέροχο φιλμ από τη Γαλλία. Βρισκόμαστε στην πόλη Ρενς το 1969, με τον αθλητικογράφο Paul Coutard να αποφασίζει να διοργανώσει το πρώτο ματς ποδοσφαίρου με γυναίκες. Άθελά του, ο σκοπός του ήταν πιο πεζός, δημιουργείται η πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών στη Γαλλία. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία.

Gracie (2007)


H 15χρονη Gracie (Carly Schroeder) το 1978 θέλει να παίξει ποδόσφαιρο σαν τα αδέρφια της και τον πρώην άσσο ποδοσφαιριστή πατέρας της. Κανείς δεν την ενθαρρύνει, μόνο ο μεγαλύτερος αδερφός της, ο Johnny, στέκεται στο πλευρό της. Μετά από ένα τραγικό γεγονός, θέλει να αποδείξει σε όλους ότι και τα κορίτσια μπορούν να παίξουν εξίσου καλά.

She's the Man (2006)


Ρομαντική και ανάλαφρη κωμωδία που δεν υπόσχεται πολλά αλλά μπορείς να περάσεις καλά κατά τη διάρκειά της. Η νεαρή Viola (Amanda Bynes) ντύνεται σαν αγόρι και παίρνει τη θέση του δίδυμου αδερφού της στο elite σχολείο που φοιτά και δεν έχει σκοπό να γυρίσει για μερικές βδομάδες. Το έσκασε με μία μουσική μπάντα. Παθιασμένη με το ποδόσφαιρο, θα παίξει και στην ομάδα ανδρών του σχολείου, με αρχηγό της ομάδας τον Channing Tatum.

Τιμητική αναφορά
H Elisabeth Sue ντριπλάρει τον Ralph Macchio στην πρώτη ταινία Karate Kid:


Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr