Ο Ben Affleck και οι ρόλοι της ζωής του

10 αγαπημένες ταινίες του αμερικανού ηθοποιού που σήμερα γίνεται 51 χρονών.

Στα τριάντα χρόνια της καριέρας του, ο Ben Affleck έχει ζήσει τα πάντα, έχει κάνει τα πάντα και δεν έχει σκοπό να σταματήσει. Είσαι έτοιμος για άλλο ένα γύρο; Πρωταγωνιστεί, σκηνοθετεί και γράφει, βρέθηκε στο πλάι δύο Jennifer (Lopez και Garner), δεν το λες και λίγο αυτό, με κάθε του ταινία στρέφει τα βλέμματα του κόσμου προς το μέρος του (αρκεί η ταινία να μην λέγεται Hypnotic) και το πρόσωπό του βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των media.

Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1972 στο Berkeley της California και ήταν μόλις τριών χρονών όταν οι γονείς του μετακομίζουν στο Cambridge της Μασαχουσέτης που δεν χάνει την ευκαιρία να εξυμνήσει μέσα από τις ταινίες του. Συνοδοιπόρος από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του με τον κολλητό του φίλο Matt Damon, το αγαπημένο παιδί των indie 90s έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο star του Χόλιγουντ.

Μέσα από την εκτενή φιλμογραφία του, επιλέξαμε και προτείνουμε 10 αγαπημένες ταινίες με πρωταγωνιστή τον Ben Affleck, με χρονολογική σειρά (αν και το Good Will Hunting πάντα θα βρίσκεται στην κορυφή).

Dazed and Confused (1993)


Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος – όχι τόσο σε διάρκεια - σε αυτό το slacker αριστούργημα του Richard Linklater που μνημονεύεται μέχρι σήμερα. Η ταινία ακολουθεί μία παρέα νεαρών στην τελευταία τους μέρα σε ένα γυμνάσιο στο Austin του Texas και έτος 1976. Ανάμεσά τους, ο Ben Affeck στο ρόλο ενός αντιπαθητικού νταή (που δεν θες μπροστά σου), μαζί με το φοβερό τρίδυμο Matthew McConaughey (στο ντεμπούτο του), Milla Jovovich και Parker Posey. Πάλιουρες και ψάρακες, sex, drugs και rock and roll.

Good Will Hunting (1997)


Από τους τίτλους που καθόρισαν τα 90s, το σενάριο του Good Will Hunting γράφτηκε από τους κολλητούς φίλους, Ben Affleck και Matt Damon, όταν ήταν 25 και 27 χρονών αντίστοιχα. Σε σκηνοθεσία Gus Van Sant που τότε ήταν στα πολύ πάνω του, στη δραματική ταινία πρωταγωνιστεί ο Robin Williams στο ρόλο του καθηγητή – μέντορα του Will Hunting (Matt Damon), ενός νεαρού πρώην κατάδικου και νυν επιστάτη στο διάσημο πανεπιστήμιο MIT της Μασαχουσέτης που έχει μοναδικό χάρισμα και κλίση στα μαθηματικά. Αξεπέραστο, τεράστια επιτυχία, έφερε στην τριάδα Williams, Affleck και Damon και από ένα βραβείο Όσκαρ.

Chasing Amy (1997)


Την ίδια χρονιά με το αριστουργηματικό Good Will Hunting, κυκλοφόρησε και αυτό το ταινιάκι-θαύμα του Kevin Smith (θα συνεργαστούν πολλές φορές μαζί οι δυο τους) που λάτρεψε η indie και queer κοινότητα. Μία ανορθόδοξη rom com ταινία με τον σχεδιαστή κόμικς Holden McNeil (Ben Affleck) να ερωτεύεται και να κοιμάται με μία gay σχεδιάστρια κόμικς (την φοβερή Joey Lauren Adams). Μπορεί να έχει διάρκεια μία τέτοια σχέση;

Dogma (1999)


Μία κωμωδία φαντασίας, λίγο πριν αποχαιρετίσουμε τη δεκαετία του ’90, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις για το βλάσφημο περιεχόμενό της (έτσι τουλάχιστον την κατηγόρησαν κάποιες θρησκευτικές οργανώσεις). Και πόσο τρελό να βλέπεις τους Ben Affleck και Matt Damon να παίζουν δύο εκπεσόντες αγγέλους που τριγυρνάνε στο New Jersey και ζητάνε από τον Θεό (δηλαδή την τραγουδίστρια Alanis Morissette) να τους γυρίσει πίσω στον παράδεισο; Στο ενδιάμεσο, μπλέκουν με άλλους αγγέλους, δαίμονες και αποστόλους. Παίζει και η εντυπωσιακή Salma Hayek.

Hollywoodland (2006)


Μία αρκετά υποτιμημένη murder mystery ταινία που δεν τα πήγε καλά στο box office, αλλά αυτό δεν σε εμποδίζει να την δεις και να περάσεις πολύ καλά. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή και τις συνθήκες θανάτου του δημοφιλή – τις δεκαετίες του ’40 και ’50 – αμερικανού ηθοποιού George Reeves που ενσάρκωσε μεταξύ άλλων και τον Superman (δεν έχει συγγένεια με τον Christopher Reeve). O ιδιωτικός ντετέκτιβ Louis Simo (Adrien Brody) έρχεται για να λύσει το μυστήριο θανάτου του ( ήταν δολοφονία ή αυτοκτονία; ). Ο Ben Affleck παίζει τον George Reeves.

The Town (2010)


Η δεύτερη ταινία που σκηνοθετεί, μετά το εξαιρετικό σκηνοθετικό ντεμπούτο με το ‘Gone Baby Gone’ του 2007. Η δραματική αστυνομική ταινία The Town είναι ένας φόρος τιμής στην πόλη που μεγάλωσε, τη Βοστόνη. Ακολουθεί μία ομάδα ληστών τράπεζας που ο ένας από αυτούς, ο Doug MacRay (Ben Affleck), αναπτύσσει τρυφερά αισθήματα για μία γυναίκα όμηρο (Rebecca Hall). Όπως καταλαβαίνεις, μόνο σε καλό δεν θα του βγει. Ίσως η πιο ολοκληρωμένη ταινία του Ben Affleck.

Gone Girl (2014)


Η ξαφνική εξαφάνιση μίας γυναίκας (Rosamund Pike) από το σπίτι της στο Missouri πυροδοτεί φρενίτιδα στα τοπικά media και πέρα από αυτά. Όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω στον άνδρα της, καθηγητή Nick Dunne (Ben Affleck), τοποθετώντας τον στο μικροσκόπιο των βασικών υπόπτων. Τρομακτική θα λέγαμε η ερμηνεία του Ben Affleck σε αυτό το ψυχολογικό θρίλερ του David Fincher (Fight Club, Seven) που έσκισε στα ταμεία.

Argo (2013)


Ο μεγάλος προσωπικός θρίαμβος του Ben Affleck, τον βρίσκουμε να σκηνοθετεί, να πρωταγωνιστεί και να σηκώνει τρία βραβεία Όσκαρ, ανάμεσά τους και αυτό της Καλύτερης Ταινίας. To Argo είναι η αληθινή ιστορία του μυστικού πράκτορα της CIA, Tony Mendez (Ben Affleck), που σχεδιάζει τη διάσωση και διαφυγή έξι υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας που κρύβονται στο σπίτι του καναδού πρέσβη στο Ιράν του 1979. Η αμερικανική πρεσβεία έχει καταληφθεί από επαναστατημένους Ιρανούς και η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)


Δεν μπορείς να πεις ότι το πέρασμα του Ben Affleck σαν Batman πέτυχε απόλυτα. Ίσως, τελικά, άρεσε περισσότερο σαν Daredevil ή κάποιος άλλος ήρωας που έχει υποδυθεί. To Batman v Superman: Dawn of Justice ήταν μία συναρπαστική superhero ταινία της DC σε σκηνοθεσία Zack Snynder που την ‘έθαψαν’ οι κριτικοί αλλά στο box office πήγε περίφημα. Στο ρόλο του Superman, ο Henry Caviill.

Air (2023)


Η πιο πρόσφατη ταινία του Ben Affleck, τον βρίσκει ξανά στην καρέκλα του σκηνοθέτη, πρωταγωνιστεί, είναι παραγωγός, γενικά πήρε ένα μεγάλο ρίσκο και στοίχημα που κερδήθηκε καλλιτεχνικά και στο box office. Στο βιογραφικό αθλητικό δράμα, υποδύεται το αφεντικό της Nike, Phil Knight, κατά την περίοδο που κυνηγούσαν – σαν outsiders τότε – να υπογράψουν τον πολύ ανερχόμενο Michael Jordan στην εταιρεία τους. Στο πλάι του για άλλη μία φορά ο Matt Damon.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης