O Idris Elba για αρχάριους

10 ταινίες με πρωταγωνιστή τον βρετανό ηθοποιό που σήμερα γίνεται 51 χρονών.

Esquire Team
Γράφει: Μάνος Νομικός 06 Σεπτεμβρίου 2023

Χρειάστηκε μία αμερικανική σειρά για να αναδειχθεί ο Idris Elba. Ο 51χρονος βρετανός ηθοποιός με ρίζες από τη Σιέρα Λεόνε και την Γκάνα γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1972 στο Λονδίνο και θεωρείται ένας από τους πιο παραγωγικούς και περιζήτητους ηθοποιούς, έχοντας ερμηνεύσει μία μεγάλη γκάμα διαφορετικών ρόλων. Για την ακρίβεια, το 2002, υποδύθηκε τον γκάνγκστερ Russell 'Stinger' Bell στη δραματική αστυνομική σειρά The Wire του ΗΒΟ, την κορυφαία -για πολλούς- τηλεοπτική σειρά όλων των εποχών. Δεν είναι λίγο να αφήνεις μία καριέρα που χτιζόταν στην Αγγλία – παίζοντας κυρίως στην τηλεόραση - για να πάρεις το ρίσκο και να φύγεις στην άγνωστη Αμερική. Του βγήκε.

Τα επόμενα χρόνια τον βρήκαν να πρωταγωνιστεί σε πολλές αμερικανικές και βρετανικές παραγωγές για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και να ξεχωρίζει με το ταλέντο του. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παρεμπιπτόντως, το όνομά του ακουγόταν έντονα για τη διαδοχή του Daniel Craig στο ρόλο του James Bond, ωστόσο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει ο επόμενος James Bond. "Ποτέ μη λες ποτέ", θα πούμε εμείς. 

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια του, εμείς ρίχνουμε μία ματιά στους 10 αγαπημένους μας ρόλους από τη μέχρι τώρα πορεία του.

Prometheus (2012)

To Prometheus του Ridley Scott είναι μία υπερφιλόδοξη ταινία επιστημονικής φαντασίας που λειτουργεί σαν ένα άτυπο prequel των ταινιών Alien. Μία επανδρωμένη αποστολή στέλνεται σε έναν άγνωστο πλανήτη με σκοπό να βρει απαντήσεις για την προέλευση των ανθρώπων. Μόνο που δεν είναι μόνοι στον αφιλόξενο και σκοτεινό πλανήτη. Ο Idris Elba παίζει μοναδικά τον Janek, τον καπετάνιο του επιστημονικού αστρικού σκάφους με το όνομα Prometheus.

Thor / The Avengers (2011-2022)

Ο Idris Elba έχει εμφανιστεί σε 5 ταινίες με τον Thor και τους Avengers και ξεχωρίζει στο ρόλο του Heimdall, του Θεού του Πολέμου στη σκανδιναβική μυθολογία. Μαζί με τον Chris Hemsworth (Thor), δημιουργούν ένα αχτύπητο δίδυμο και η χημεία μεταξύ τους είναι εμφανής.

Mandela: Long Walk to Freedom (2013)

Το να υποδύεσαι μία ιστορική φιγούρα όπως ο αγωνιστής κατά του Απαρτχάιντ και πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Nelson Mandela, απαιτεί ειδικό βάρος. Κάτι τέτοιο κουβαλάει ο Idris Elba σε μία ταινία που ακολουθεί τον Nelson Mandela από τα παιδικά του χρόνια, στην ενηλικίωση, στη φυλακή για 27 χρόνια και τον συνεχή αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Beasts of No Nation (2015)

To Beasts of No Nation αφηγείται τη ζωή ενός παιδιού πολεμιστή, του Agu, που μεγαλώνει σε μία άγνωστη χώρα της Αφρικής, κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών και εμφυλίου πολέμου. Ο Idris Elba είναι ο παραστρατιωτικός διοικητής του Agu και άλλων παιδιών πολεμιστών και όχι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου. Ο βρετανός ηθοποιός προτάθηκε για πολλά βραβεία με αυτόν το ρόλο.

Molly's Game (2017)

Η δραματική ταινία του Aaron Sorkin είναι κομμένη και ραμμένη πάνω στην Jessica Chastain, στο ρόλο της Molly Bloom, μίας ταλαντούχας σκιέρ που αποτυγχάνει την τελευταία στιγμή - και μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό - να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αργότερα, μπαίνει στο στόχαστρο των αρχών όταν αρχίζει να διοργανώνει παράνομους αγώνες πόκερ. Ο Idris Elba σε έναν από τους πιο στιβαρούς ρόλους της καριέρας του, είναι ο δικηγόρος της Molly που προσπαθεί να την ξελασπώσει.

Concrete Cowboy (2020)

Μία low-key δραματική ταινία με πρωταγωνιστή τον Idris Elba που πρέπει να ανακαλύψετε στο Netflix. O 15χρονος Cole (ο Caleb McLaughlin από το Stranger Things) ταξιδεύει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ για να περάσει – κάπως απρόθυμα - το καλοκαίρι με τον αποξενωμένο πατέρα του, Harp (Idris Elba). Θα βρει τον πατέρα του να καβαλάει ένα άλογο στην πόλη και θα έρθει κοντά με μία ολόκληρη κοινότητα από αφροαμερικανούς αστικούς καουμπόηδες, κάτι που θα του αλλάξει τη ζωή.

The Harder They Fall (2021)

Απολαυστικό western στο Netflix με ένα all-star cast μαύρων ηθοποιών. Ο Idris Elba υποδύεται τον Rufus Buck που πριν από είκοσι χρόνια είχε σκοτώσει τους γονείς του εντεκάχρονου Nat Love. Ο τελευταίος, παράνομος και ο ίδιος, θέλει να εκδικηθεί για το θάνατο των γονιών του από τη στιγμή που μαθαίνει ότι ο Rufus Buck αποφυλακίζεται.

Three Thousand Years of Longing (2022)

Το Three Thousand Years of Longing είναι η τελευταία ταινία του αυστραλού σκηνοθέτη George Miller, δημιουργού των franchise Mad Max και... Happy Feet. Εμπορικά, δεν τα πήγε τόσο καλά αλλά αξίζει να ψάξεις αυτήν τη φιλόδοξη και οπτικά υπέροχη ρομαντική ταινία φαντασίας. Ο Idris Elba παίζει ένα τζίνι που απελευθερώνεται μέσα από ένα μπουκάλι από την κυνική καθηγήτρια Tilda Swinton και της εξιστορεί τη ζωή του. Φοβερή είναι η χημεία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών.

Beast (2022)

Το Beast είναι μία από τις πιο fun ταινίες του Idris Elba, αν και δεν θα ήθελες να βρεθείς στη θέση των πρωταγωνιστών. Ο χήρος Dr. Nate Samuels (Idris Elba) κάνει δώρο στις δύο τους κόρες ένα ταξίδι σε ένα καταφύγιο άγριων ζώων στη Νότια Αφρική. Μόνο που ένα τεράστιο λιοντάρι έχει αντίθετη γνώμη και αρχίζει να τους καταδιώκει.

Luther: The Fallen Sun (2023)

Αν θέλεις να κάνεις μία αρχή με τον Idris Elba, άφησε τις ταινίες του και ξεκίνα με την πολυβραβευμένη βρετανική crime σειρά Luther, αυτήν που ουσιαστικά τον ανέδειξε, μαζί με το The Wire. Υποδύεται τον αστυνομικό επιθεωρητή John Luther και προσπαθεί να διαλευκάνει διάφορες δύσκολες υποθέσεις και παράλληλα να τα βρει με τον εαυτό του. Η ταινία που κυκλοφόρησε φέτος είναι μία ωραία προσθήκη, μετά από πέντε γεμάτες τηλεοπτικές σεζόν (2010-2019).

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.