Η ξεχασμένη ιστορία του Willie Pep

Το συγκινητικό mockumentary για τη ζωή του ιταλοαμερικανού μποξέρ – θρύλου προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Αν δεν ξέρεις πολλά για το μποξ, το όνομα του Willie Pep μάλλον δεν σου λέει κάτι. Λοιπόν, αυτός ο Ιταλοαμερικανός, γιος σικελών μεταναστών από τις Συρακούσες, με το πραγματικό του όνομα να είναι Guglielmo Papaleo, ήταν ένας πραγματικός καλλιτέχνης πάνω στο ρινγκ, μακράν ο πιο δυνατός μποξέρ στην κατηγορία φτερού. Κατείχε για την ακρίβεια το μοναδικό ρεκόρ 229 νικών σε 241 αγώνες. Κάτι σίγουρα που θα ζήλευε ο Floyd Mayweather.

Ο Robert Kolodny σκηνοθέτησε το mockumentary με τίτλο The Featherweight σχετικά με τη ζωή του μεγάλου μποξέρ. Το φιλμ τοποθετείται τη στιγμή που ο Pep, στα 42 του, στο δρόμο και απελπισμένος, προσπαθεί να επιστρέψει στο ρινγκ και στις παλιές δόξες. Η χρονιά είναι το 1964 και ο Kolodny επιλέγει εκείνη τη στιγμή, που ο ήρωας ήθελε να επιστρέψει, ως άλλος εθνικός ήρωας και είδωλο για πολλούς Ιταλοαμερικανούς. Ήταν κυρίαρχος στο ρινγκ, μαζί τους Rocky Marciano, Jake LaMotta, Rocky Graziano και Carmen Basilio. Το αποτέλεσμα είναι συγκινητικό, σκληρό και ρεαλιστικό ταξίδι, μία σύνδεση με τον Scorsese και τον Stallone, αλλά κάτι όλο δικό του και αυθεντικό.

Η ξεχασμένη ιστορία του Willie Pep

Το 1964, ο Willie (τον υποδύεται ο James Madio) έχει χάσει τα πάντα. Μένει με τη μητέρα του, ο πατέρας του πεθαίνει και τρίτη γυναίκα του, η Linda (Ruby Wolf) που ονειρεύεται καριέρα ηθοποιού, δεν θέλει να μένει στο σπίτι και να σαπίζει σαν νοικοκυρά. Και αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, ο γιος του, Billy (Keir Gilchirst), έχει πέσει στα ναρκωτικά, ο πρώην προπονητής του, Bill Gore (Stephen Lang), δεν πιστεύει ότι μπορεί να κάνει κάτι, και ο πρώην μάνατζερ, Bob Kaplan (Ron Livingston), δεν μπορεί να τον πλασάρει πια.

Το Featherweight είναι κάτι μεταξύ Rocky και ‘Οργισμένο Είδωλο’, μαζί με μελαγχολία και μετάνοια. O James Madio είχε παίξει μικρός στο Hook και αργότερα στο Band of Brothers. Δεν γεννήθηκε να γίνει σταρ, αλλά είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός και η ερμηνεία του σαν Willie Pep είναι δυνατή και συγκινητική. Κάποιες φορές, το Featherweight ακουμπάει τον Νεορεαλισμό. Δεν υπάρχει κανένα Αμερικανικό Όνειρο και λύτρωση. Εδώ, μπορείς να νιώσεις τη μοναξιά του πρώην πρωταθλητή, ταπεινωμένος, αυτός που πάνω στο ρινγκ μπορεί να μετατραπεί από άνθρωπο σε Θεό. Ο Willie ήταν όλα αυτά, αλλά τώρα είναι άλλος ένας 40χρονος που προσπαθεί να επιβιώσει, που παντρεύτηκε τη λάθος γυναίκα και μεγάλωσε σε μία παραδοσιακή οικογένεια που ο άνδρας έκανε κουμάντο.

Είναι αδύνατο να μην νιώσεις βαθιά λύπη και συμπόνια για αυτόν, με το Featherweight να δείχνει το επώδυνο μονοπάτι μπροστά στη σκληρή και ωμή πραγματικότητα: όλα τελείωσαν, δεν μπορεί άλλο να παλέψει, οι χρυσές μέρες είναι παρελθόν. Σύγχρονο αισθητικά, με την οικειότητα που δημιουργείται με τους χαρακτήρες, το Featherweight είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, στην Αμερική των Ιταλών που βλέπουν τις γυναίκες να μαγειρεύουν και να κρατάνε το σπίτι. Όπως ο Robert De Niro στο ρόλο του LaMotta στο ‘Οργισμένο Είδωλο’, ο Willie είναι, επίσης, ζηλιάρης, κτητικός, πιστεύει στο μύθο του άνδρα νικητή, αλλά η ευαισθησία του Madio τον κάνει να παραδίδει όπλα από τη στιγμή που έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και την αποτυχία του ως πατέρας και σύζυγος.  

Με γρήγορο ρυθμό, το Featherweight είναι μία ωμή ματιά στο τι ήταν το μποξ: ό,τι είναι και σήμερα δηλαδή, αν βγάλεις το σόου, τα μίντια, την υπερβολή και το μεγαλείο, ένα καταφύγιο απελπισμένων ανδρών. Η συγκεκριμένη ανεξάρτητη δημιουργία στην πιο αγνή της αίσθηση είναι ένα μικρό αλλά σπουδαίο φιλμ, που αφήνει κάτι σημαντικό σε συναισθηματικό επίπεδο όσο και σε αισθητικό.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.