Ο Oliver Stone για αρχάριους

10 ταινίες από τον σκηνοθέτη του Platoon και του JFK που σήμερα γίνεται 77 χρονών.

Esquire Team
Γράφει: Μάνος Νομικός 15 Σεπτεμβρίου 2023

Οι ταινίες του Oliver Stone είναι για τη μεγάλη οθόνη. Εκεί θα τις βιώσεις στην πραγματική τους διάσταση. O Oliver Stone είναι ένας επαναστάσης σκηνοθέτης που δουλεύει στο Χόλιγουντ με τους μεγαλύτερους σταρ αλλά με κάθε ευκαιρία θίγει τα κακώς κείμενα της αμερικανικής πολιτικής εξουσίας, μέσα από μία πλειάδα ταινιών και ντοκιμαντέρ. Μην ξεχνάς ότι, εκτός από τις δουλειές του ως σκηνοθέτης, έχει γράψει και το σενάριο των ταινιών Scarface και Conan the Barbarian.

Γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου 1946 στη Νέα Υόρκη και με τέσσερα βραβεία Oscar στη φαρέτρα του, ο Stone επί 50 χρόνια δημιουργεί ενδιαφέρουσες ταινίες και ντοκιμαντέρ, χωρίς εκπτώσεις και με πλήρη ελευθερία έκφρασης. Κάτι που διεκδίκησε και κέρδισε από την πρώτη στιγμή.

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, παρακάτω βρίσκεις, 10 μεγαλειώδεις ταινίες του για να τον γνωρίσεις από την αρχή:

Platoon (1986)

Ο Oliver Stone γύρισε το Platoon στα 40 του, την εποχή της ωρίμανσής του ως δημιουργός. Αυτή ήταν και η αρχή για μία σειρά από υπέροχα φιλμ κατά τις δεκαετίες του '80 και '90 που τον βοήθησαν να κυριαρχήσει καλλιτεχνικά και εμπορικά. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό αντιπολεμικό δράμα που ακολουθεί ένα νεαρό εθελοντή (Charlie Sheen) στο Βιετνάμ. Για την ακρίβεια, ο ήρωας βλέπει όλη τη φρίκη και την αδικία ενός 'βρώμικου πολέμου' να περνούν μπροστά από τα μάτια του. Ο ίδιος ο Oliver Stone υπηρέτησε στο Βιετνάμ και το Platoon έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Wall Street (1987)

Ένα χρόνο μετά το Platoon, o Oliver Stone παίρνει ξανά για πρωταγωνιστή τον Charlie Sheen – από τα πιο hot ονόματα της εποχής – και τον 'πετάει' στη Wall Street. Από τον "βρώμικο πόλεμο" του Βιετνάμ στον 'βρόμικο κόσμο' της κερδοσκοπίας. Ο νεαρός χρηματιστής Bud Fox (Charlie Sheen) μπλέκεται σε παράνομες συναλλαγές και κομπίνες με τον έμπειρο κερδοσκόπο, Gordon Gekko (Michael Douglas).

Talk Radio (1988)

Το Talk Radio αποτελεί μία από τις πιο low-key ταινίες του Oliver Stone και πρέπει να την (ξανα)δεις. Σχεδόν όλη η πλοκή – μιας και το φιλμ είναι βασισμένο σε θεατρικό έργο – εξελίσσεται μέσα σε ένα στούντιο ραδιοφωνικού σταθμού στο Dallas του Texas, με τον διάσημο εβραίο παραγωγό (Eric Bogosian) να δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα ρατσιστικές οργανώσεις. Θα σταματήσουν οι απειλές στα τηλεφωνήματα;

Born on the Fourth of July (1989)

Η αληθινή ιστορία του βετεράνου του Βιετνάμ, Ron Kovic (Tom Cruise), που από ήρωας πολέμου γυρνάει πίσω ένας τσακισμένος άνθρωπος, καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι και ξεχασμένος από την αμερικανική πολιτεία. Στη συνέχεια, εξελίσσεται σε μία από τις πιο δυνατές φωνές κατά του πολέμου. Μήπως αυτός είναι ο καλύτερος ρόλος του Tom Cruise;

JFK (1991)

Το JFK συζητήθηκε όσο κανένα άλλο φιλμ του Oliver Stone και πολλοί τον κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στα πραγματικά γεγονότα και τις διάφορες θεωρίες συνομωσίας, σχετικά με τη δολοφονία του 35ου Προέδρου των ΗΠΑ, John F. Kennedy το 1963. Στο πολιτικό και δραματικό φιλμ, ακολουθούμε τον εισαγγελέα Jim Garrison (Kevin Costner) που προσπαθεί να αποδείξει την ύπαρξη συνωμοσίας πίσω από τη δολοφονία του JFK και ότι ο (δολοφόνος του προέδρου) Lee Harvey Oswald (Gary Oldman) δεν ενήργησε μόνος του.

The Doors (1991)

Το μόνο πράγμα που δε μπορείς να προσάψεις στον Oliver Stone είναι η έλλειψη ρίσκου. Ασχολείται με ριψοκίνδυνα θέματα που μπορούν να τον ανεβάσουν καλλιτεχνικά στα ουράνια ή να τον "ρίξουν στα Τάρταρα". Ακολουθούμε τη ζωή του τραγουδιστή Jim Morrison των The Doors, ένα παγκόσμιο μουσικό είδωλο που έφυγε από τη ζωή μόλις στα 27 του. O Val Kilmer κλήθηκε να υποδυθεί αυτή τη larger-than-life προσωπικότητα και τα κατάφερε περίφημα.

Natural Born Killers (1994)

Στο Natural Born Killers, o Oliver Stone δουλεύει πάνω σε ένα υπερβίαιο σενάριο του Quentin Tarantino. Θα ρωτήσεις, γιατί δεν το γύρναγε ο ίδιος ο Tarantino; Δε βρήκε την κατάλληλη χρηματοδότηση και έτσι αποφάσισε να πουλήσει το σενάριο. Στην ταινία βρίσκουμε καταπληκτικό cast, Woody Harrelson, Juliette Lewis, Robert Downey Jr. και Tommy Lee Jones, με τους δύο πρώτους να είναι ένα ζευγάρι δολοφόνων που κυκλοφορούν και οπλοφορούν και απολαμβάνουν όλη την προσοχή των media πάνω τους.

Any Given Sunday (1999)

Δε θα περίμενες από τον Oliver Stone να γυρίσει μία αθλητική ταινία, αλλά το Any Given Sunday είναι ένα γρήγορο και σφιχτοδεμένο δράμα γύρω από τις δυσκολίες και προκλήσεις του επαγγελματικού αμερικανικού φούτμπολ. Δε χαρίζεται σε κανέναν. Με all-star καστ πρωταγωνιστών, Al Pacino (στο ρόλο ενός μεσήλικα προπονητή που προσπαθεί να επαναφέρει την ομάδα του στις επιτυχίες), Cameron Diaz, Dennis Quaid, Jamie Foxx, James Woods, LL Cool J, το Any Given Sunday είναι μία διαφορετική ταινία μέσα από την πλούσια φιλμογραφία του Oliver Stone και ρίχνει φως στις (ακραίες) σχέσεις παικτών, προπονητών και ιδιοκτητών σε μία επαγγελματική ομάδα.

Alexander (2004)

Το Alexander είναι μία καλή ταινία, με τον Oliver Stone να λέει ότι είναι πολύ πιο πολύπλοκη σε νοήματα από τις περισσότερες ταινίες του Χόλιγουντ. Κυκλοφόρησε το 2004, τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, και αφηγείται τη ζωή και τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου της Μακεδονίας. Κάποιοι τη θεώρησαν ιστορικά ανακριβή, αλλά αν τη δούμε σαν απλά μία επική ταινία, έχει επιτύχει το στόχο της. O Colin Farrell εξαιρετικός ως Μέγας Αλέξανδρος.

Snowden (2016)

Ο Oliver Stone με το Snowden επέστρεψε στις βιογραφικές ταινίες και σε αυτό που ξέρει καλά. Είναι η αληθινή ιστορία του Edward Snowden, του εξωτερικού συνεργάτη της CIA που γίνεται πληροφοριοδότης και διαρρέει χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν σχεδόν τους πάντες. Εδώ έχουμε ένα πολύ καλό σύγχρονο θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Joseph Gordon-Levitt στο ρόλο του Edward Snowden.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.