H πραγματική -και άκρως ενδιαφέρουσα- ιστορία του Dumb Money

Οι outsiders του Reddit που έβαλαν φωτιά στη χρηματιστηριακή αγορά 'προσγειώνονται' στη μεγάλη οθόνη.

Esquire Team
Γράφει: Μάνος Νομικός 22 Σεπτεμβρίου 2023

Πίσω στο 2015, το The Big Short απέδειξε ότι οι ταινίες για πολύπλοκα χρηματοοικονομικά συστήματα δε χρειάζεται να είναι κατά κανόνα βαρετές. Με 'όπλο' αυτή την ενέργεια, και ένα εξίσου λαμπερό cast πρωταγωνιστών, που περιλαμβάνει τους Paul Dano, Pete Davidson, Sebastian Stan και Nick Offerman, κυκλοφορεί σήμερα το Dumb Money. Πρόκειται για τη δραματοποιημένη ιστορία του σορταρίσματος των μετοχών των καταστημάτων GameStop, κάτι που οδήγησε πολλά hedge funds στα 'βράχια' το 2021.

Είχαμε ήδη ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix για τη συγκεκριμένη υπόθεση (Eat The Rich: The GameStop Saga) και μία μίνι σειρά στο HBO (Gaming Wall Street), αλλά αυτήν τη φορά, θα δούμε κάτι από το Χόλιγουντ και το trailer μας δίνει μία ιδέα του τι να περιμένουμε.

Να πέσει το trailer:

H πραγματική ιστορία

Πίσω στον Ιανουάριο του 2020, κάποιοι χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Reddit, στο φόρουμ συζήτησης r/wallstreetbets, παρατήρησαν ότι η μετοχή των αμερικανικών καταστημάτων βιντεοπαιχνιδιών και ηλεκτρονικών GameStop είχε πέσει στα 3 δολάρια. Κάπως έτσι, μία ομάδα από ερασιτέχνες επενδυτές αποφάσισε να επενδύσει στην εταιρεία.

Όσο η τιμή της μετοχής των GameStop συνέχιζε να πέφτει, έστρεψε την προσοχή επενδυτών της Wall Street που σχεδίασαν να τη 'σορτάρουν', να ποντάρουν ότι θα πέσει ακόμα περισσότερο μέχρι να βγει 'εκτός παιχνιδιού'. Τον Ιανουάριο του 2021, η χρήστες του Reddit άρχισαν να αγοράζουν μαζικά μετοχές των GameStop, οδηγώντας την τιμή από τα 19.94 δολάρια στις 11 Ιανουαρίου στα 347.51 δολάρια, μέσε σε ένα διάστημα δύο βδομάδων.

Στις 25 Ιανουαρίου, όλη αυτή δύναμη των online επενδυτών είδε περισσότερες από 175 εκατομμύρια μετοχές των GameStop να συναλλάσσονται μόνο σε μία μέρα, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία σύμφωνα με τα data του Dow Jones, κάνοντας κάποιους ανθρώπους που αγόρασαν μετοχές δυνητικά εκατομμυριούχους.

H πραγματική -και άκρως ενδιαφέρουσα- ιστορία του Dumb Money

Οι επενδυτές που πόνταραν στη βύθιση των GameStop έχασαν περίπου 6 δισεκατομμύρια λόγω του σορταρίσματος. Δεν ήταν καθόλου χαρούμενοι για αυτό, οδηγώντας κάποιες χρηματιστηριακές εταιρείες, όπως η Robinhood, να απαγορεύσουν την πώληση μετοχών των GameStop από τις πλατφόρμες τους. Κάποιοι άλλοι διαμαρτυρήθηκαν – και έκλαψαν - για χειραγώγηση της αγοράς, και έγινε παγκόσμιο και πολιτικό θέμα και ερώτηση από το Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και ακτιβίστρια, Alexandria Ocasio-Cortez, που ρώτησε γιατί αυτά τα κόλπα από μία μερίδα outsiders θεωρήθηκαν δόλια ενώ τα ίδια κάνει ο υπόλοιπος κόσμος του χρηματιστηρίου; Αργότερα, υπήρξαν μηνύσεις εναντίον χρηματιστηριακών εταιρειών και οι αμερικανικές κρατικές αρχές επενέβησαν, θέτοντας το θέμα για περισσότερες ρυθμίσεις στην αγορά.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες

Το Dumb Money του σκηνοθέτη Craig Gillespie είναι βασισμένο στο βιβλίο του Ben Mezrich με τίτλο The Antisocial Network: he GameStop Short Squeeze and the Ragtag Group of Amateur Traders That Brought Wall Street to Its Knees (2022).

Ο κύριος χαρακτήρας, ο Keith Gill (τον υποδύεται ο Paul Dano), βασίζεται στον άνδρα που πόσταρε στο r/wallstreetbets στο Reddit, συζητώντας και δίνοντας συμβουλές σαν 'DeepFuckingValue'. Πόσταρε συχνά στο Twitter και στο YouTube σαν 'Roaring Kitty'. Από τις αρχές του 2019, μάλιστα, πόσταρε και υποστήριζε ότι η μετοχή των GameStop ήταν υποτιμημένη, κάτι που ενθάρρυνε και άλλους ανθρώπους να επενδύσουν στην εταιρεία.

Ο Gill, ένας οικονομικός αναλυτής από τη Μασαχουσέτη, είδε ότι η ανάλυσή του ήταν σωστή και η αρχική του επένδυση εκτινάχθηκε στα 48 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά η αγορά λειτουργεί απρόβλεπτα: Έχασε 15 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία μέρα, αλλά στο τέλος του έμειναν κάποια εκατομμύρια σε λογαριασμούς χρηματιστηριακών, καμία ζημιά στο τέλος.

Τον Φεβρουάριο 2021, ο William Galvin, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας στη Μασαχουσέτη, έγραψε στον εργοδότη του Gill, MassMutual (που δούλεψε εκεί από το 2019 μέχρι το 2021), να ερευνήσει αν ο Gill ή εταιρεία καταπάτησε κάποιους κανόνες που σχετίζονται με δραστηριότητες για την άνοδο της μετοχής των GameStop.

O Gill κατέθεσε στο δικαστήριο και δήλωσε: 'Δε ζητώ από κανέναν να αγοράσει ή πουλήσει τη μετοχή για δικό μου κέρδος'. Τον Σεπτέμβριο 2021, επιβλήθηκε πρόστιμο 4 εκατομμυρίων δολαρίων από τη ρυθμιστική αρχή της Μασαχουσέτης στην εταιρεία MassMutal επειδή απέτυχε να επιβλέψει την online και επενδυτική δραστηριότητα του Gill, με τον τελευταίο να ισχυρίζεται ότι αυτές οι συναλλαγές ήταν μόνο για τρία μέλη της οικογένειάς του.

Σε μία συνέντευξη στην The Wall Street Journal, ο Gill – που πραγματικά φοράει την ίδια κόκκινη μπαντάνα όπως ο Paul Dano στην ταινία – είπε ότι 'δεν είναι κάποιος που ξεσηκώνει τον λαό εναντίον του κατεστημένου, αλλά ένας που πιστεύει πως οι επενδυτές μπορούν να βρουν αξία σε μετοχές που δεν αγαπάνε άλλοι'.

Ο Vincent D'Onofrio παίζει τον αληθινό Steve Cohen, μάνατζερ ενός μεγάλου hedge fund και ιδιοκτήτη των New York Mets. Οι Nick Offerman και Seth παίζουν επίσης αληθινούς χρηματιστές, τους Kenneth C. Griffin του hedge fund Citadel και Gabe Plotkin του hedge fund Melvin Capital Management. Στο trailer, βλέπουμε τον Rogen σαν Plotkin να θρηνεί για την απώλεια 1 δισ. δολαρίων μέσα σε δύο μέρες, σαν αποτέλεσμα του έπους των GameStop. Συγχωρέστε μας αν εμείς δε στεναχωριόμαστε για αυτό.

Το Dumb Money κάνει πρεμιέρα σήμερα στις ΗΠΑ.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης