Όλες οι ταινίες του Saw στη σωστή σειρά

Δύο ημέρες μετά από την κυκλοφορία του Saw X, παρακολουθήσαμε όλα τα sequels και τα spin-offs του franchise για να βρούμε τη σωστή σειρά θέασης.

Esquire Team
Γράφει: Παύλος Κρούστης 28 Σεπτεμβρίου 2023

Μετά από εννέα ταινίες -που εκτείνονται σε σχεδόν δύο δεκαετίες- η ιστορία του Saw αρχίζει να φτάνει στα επίπεδα πολυπλοκότητας του Game of Thrones. Το 2004, ο James Wan και ο Leigh Whannell συνέλαβαν μια διεστραμμένη ιστοριούλα με περιορισμένο προϋπολογισμό, όμως από τότε οι ταινίες Saw έχουν αποκτήσει δική τους ζωή.

Το Saw όχι μόνο εγκαινίασε το είδος του torture porn, αλλά ξεκίνησε και τις καριέρες των Wan και Whannell, οι οποίοι έκτοτε μας έφεραν άλλα γνωστά franchises τρόμου, όπως τα The Conjuring και Insidious.

Εμείς αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε και τις εννέα ταινίες Saw και να τις στήσουμε χρονολογικά, με αφορμή το νέο Saw X, που βγήκε στις ελληνικές αίθουσες στις 27 Σεπτέμβρη. Ο μόνος τρόπος για να απολαύσει κανείς αυτές τις ταινίες είναι με έναν πραγματικά ανισόρροπο τρόπο. Είναι ο τρόπος που θα το ήθελε ο Jigsaw. Έτσι, φτιάξαμε σχολαστικά αυτόν τον οδηγό θέασης για να μεγιστοποιήσουμε την αρρωστημένη απόλαυση όλων των βασανιστηρίων και των παζλ. Βέβαια, δεν πρόκειται να χάσεις καμία λεπτομέρεια βλέποντας τες με άλλη σειρά, αφού υπάρχουν άφθονες σκηνές αναδρομής σε κάθε sequel. Η επιλογή είναι δική σου...

Saw II (2005)

Μπορεί να νομίζει κάποιος πως η προφανής απάντηση είναι να ξεκινήσουμε με την πρώτη ταινία Saw. Καλό είναι να το σκεφθείς ξανά, επειδή τα γεγονότα της πρώτης ταινίας δεν αποτελούν την πραγματική χρονολογική αρχή του franchise. Ο κατά συρροή δολοφόνος Jigsaw, γνωστός και ως John Kramer (τον οποίο υποδύεται ο σαιξπηρικός Tobin Bell), έδωσε διαβολικά μαθήματα ζωής πολύ πριν από αυτό. Στο Saw II, τον βλέπουμε σε πλήρη ισχύ, να μιλάει με δυσοίωνους γρίφους και να μπερδεύει τους αστυνομικούς. Το Saw II είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσουμε, αφού διαθέτει πολλές αξέχαστες παγίδες (ο λάκκος με τις βελόνες!). Επιπλέον, ο Donnie Wahlberg κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως ντετέκτιβ Eric Matthews. Προκειμένου να εντοπίσει τον γιο του, αναγκάζεται να τα βάλει με τον Jigsaw.

Saw (2004)

Τώρα ήρθε η ώρα να επισκεφθούμε την αρχή της τρέλας. Στο Saw γνωρίζουμε τον Dr. Lawrence Gordon (Cary Elwes) και τον Adam (ο συνδημιουργός της σειράς, Leigh Whannell). Οι άντρες ξυπνούν μέσα σε μια αηδιαστική τουαλέτα και αναγκάζονται να συνεργαστούν για να βρουν ποιος τους έβαλε εκεί.Εδώ αντιλαμβανόμαστε τη φιλοσοφία του Jigsaw, καθώς γνωρίζουμε επίσης την Amanda, τη μελλοντική προστατευόμενή του.

Saw III (2006)

Το τρίτο μέρος του Saw επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του John Kramer και της πιθανής διαδόχου του, Amanda Young. Όπως αποδεικνύεται, η Amanda παραβιάζει τους κανόνες, στήνοντας παγίδες από τις οποίες είναι αδύνατο να ξεφύγει κανείς. Αν και κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να υποστηρίξει ότι ακόμα και μια τέτοια παγίδα εξακολουθεί να αποτελεί θανατική καταδίκη, ο Jigsaw δίνει πάντα μια ευκαιρία στα θύματά του να επιβιώσουν. "Περιφρονώ τους δολοφόνους", λέει.

Saw IV (2007)

Η τέταρτη ταινία ανοίγει με τη νεκροψία του John Kramer. Ο Jigsaw βλέπει τα ραδίκια ανάποδα ή μήπως όχι; Ιδανικά, το Saw IV θα πρέπει να το δει κάποιος αμέσως μετά το τέλος του III. Γιατί; Θα το μάθεις στο τέλος της ταινίας.

Spiral: From the Book of Saw (2021)

Για να καθαρίσουμε λίγο τον ουρανίσκο μας μετά το mindfuck των τελευταίων ταινιών, επιλέγουμε για τη συνέχεια το Spiral, ένα διασκεδαστικό spin-off του Saw. Στο Spiral πρωταγωνιστεί ο Chris Rock σε έναν κόντρα ρόλο και επιπλέον, μπορείτε να δείτε και τον Samuel L. Jackson να πέφτει σε κλασική παγίδα Jigsaw.

Saw V (2008)

Πάρε βαθιά ανάσα. Είμαστε σχεδόν στα μισά της διαδρομής. Μετά τα γεγονότα των Saw III και IV, ακολουθούμε τον Hoffman, ο οποίος πλέον είναι ήρωας στα μάτια του κοινού. "Επέζησε" από την παγίδα στην οποία έβαλε τον εαυτό του και νομίζει ότι κανείς δεν έχει πάρει χαμπάρι τις σκοτεινές δραστηριότητες. Αλλά ο πράκτορας Strahm κάτι έχει μυριστεί.

Saw VI (2009)

Αν και αυτό το sequel του Saw απογοήτευσε εισπρακτικά, οι παγίδες είναι ιδιαίτερα δημιουργικές και η ιστορία ικανοποιητική. Ο Hoffman, νομίζοντας πλέον ότι είναι ελεύθερος να συνεχίσει το όργιο των απαγωγών-δολοφονιών, αρχίζει να εκτελεί άλλη μια αποστολή για τον Jigsaw. Περίμενε, δεν πέθανε ο Jigsaw πριν από τρεις ταινίες; Ναι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Η επιρροή του εκτείνεται πολύ πέρα από τον τάφο και μοιάζει σχεδόν σαν να είναι ακόμα ζωντανός. Χάρη στις άπειρες σκηνές αναδρομής, ο Tobin Bell θα συνεχίσει να εμφανίζεται ως John Kramer για τα επόμενα χρόνια.

Jigsaw (2017)

Επιτέλους, ένα διάλειμμα από τις υπερβολικές ανατροπές. Ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουμε το Jigsaw, μια ακόμη ανεξάρτητη ταινία από το σύμπαν του Saw. Χρονολογικά (όχι ότι ο χρόνος έχει τελικά κάποιο νόημα σε αυτό το franchise), τα γεγονότα του Jigsaw λαμβάνουν χώρα μια δεκαετία μετά τον θάνατο του John Kramer. Ξαφνικά, αρχίζουν να εμφανίζονται κατακρεουργημένα πτώματα, θυμίζουν τον τρόπο δράσης του Jigsaw. Αλλά πώς γίνεται αυτό, όταν εκείνος έχει πεθάνει ήδη από το Saw III;

Saw 3D (2010)

Saw σε 3D; Ακούγεται σαν την πιο σημαντική ταινία της σειράς, αλλά όχι. Αυτή η ταινία είναι απλά κακή. Επιπλέον, το Saw 3D διαθέτει τα χειρότερα οπτικά εφέ από όλη τη σειρά (βλ. ροζ αίμα). Όπως θα έλεγε και ο Jigsaw, "το βρίσκω κακόγουστο". Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τη διασκεδάσει κανείς.

Μετά από αυτόν τον μαραθώνιο, είσαι έτοιμος να δεις το Saw X, το οποίο χρονικά λαμβάνει χώρα ανάμεσα στα γεγονότα του Saw και του Saw II. Είσαι έτοιμος για αυτό;

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.