Ο Matt Damon και οι ρόλοι της ζωής του

Σήμερα έχει γενέθλια και εμείς τσεκάρουμε τις 10 καλύτερες ταινίες στην καριέρα του.

Ο Matt Damon γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου πριν από 52 χρόνια και κατάφερε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, αρχής γενομένης απότ τον ρόλο του στην ταινία Good Will Hunting.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει καταφέρει να διακριθεί πολλαπλές φορές· στη συλλογή του από βραβεία συγκαταλέγεται και ένα Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, αλλά και υποψηφιότητες για Όσκαρ α´ και β᾽ ανδρικού ρόλου.

Έχει υποδυθεί ένα ευρύ φάσμα χαρακτήρων, από αστροναύτη μέχρι πρώην πράκτορα της CIA, σε μια ιδιαίτερα ποικιλόμορφη φιλμογραφία, λαμβάνοντας συχνά εξαιρετικές κριτικές. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες μερικών από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της γενιάς του, όπως ο Steven Spielberg, ο Martin Scorsese, ο Christopher Nolan και ο Ridley Scott.

Με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια, ρίχνουμε μία ματιά στις 10 καλύτερες ταινίες του σύμφωνα με τη βαθμολογία του Rotten Tomatoes και όπως πάντα, σε χρονολογική σειρά.

Good Will Hunting (1997, 97%)

Η ταινία του Damon που έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές στο Rotten Tomatoes παρουσιάζει επίσης τις καλύτερες υποκριτικές και δημιουργικές του ικανότητες. Σε αυτή την ταινία, ο Damon όχι μόνο αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά είναι και συν-συγγραφέας του σεναρίου. Η ενσάρκωση του Will Hunting, ενός ευφυούς αλλά προβληματικού επιστάτη με εξαιρετική ικανότητα στα μαθηματικά, αποτελεί απόδειξη της υποκριτικής του δεινότητας.

Η αφήγηση περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια του Hunting να ανακαλύψει το νόημα και την κατεύθυνση της ζωής του, με οδηγό τον ψυχολόγο του, Dr. Sean Maguire, τον οποίο υποδύεται ο θρυλικός Robin Williams.

Η εξαιρετική δουλειά του Damon σε αυτή την ταινία τού χάρισε το περίφημο Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, καθιερώνοντάς τον σταθερά ως ένα οικείο όνομα στη βιομηχανία του θεάματος. Επιπλέον, η διαχρονική κληρονομιά αυτής της ταινίας αποτέλεσε ορόσημο για την καριέρα του.

Saving Private Ryan (1998, 94%)

Στο πολεμικό έπος Saving Private Ryan παρακολουθούμε μια αφοσιωμένη ομάδα στρατιωτών υπό την ηγεσία του λοχαγού John Miller, τον οποίο υποδύεται ο ταλαντούχος Tom Hanks. Η αποστολή τους: να σώσουν τον εγκλωβισμένο στρατιώτη James Ryan μέσα στο οδυνηρό σκηνικό της μάχης της Νορμανδίας στη Γαλλία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και ο χαρακτήρας του Damon εισάγεται σχετικά αργά στην ταινία, η ερμηνεία του ομώνυμου χαρακτήρα στο κινηματογραφικό αριστούργημα του Steven Spielberg ξεχωρίζει.

Η ταινία κατέκτησε πέντε Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων των πολυπόθητων βραβείων καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης φωτογραφίας. Αρχικά, ο Damon είχε επιλεγεί με την πρόθεση να παραμείνει σχετικά ανώνυμος, αλλά ο Spielberg αιφνιδιάστηκε από τη ραγδαία άνοδο του ηθοποιού στο προσκήνιο μετά την αξιοσημείωτη ερμηνεία του στο Good Will Hunting.

The Departed (2006, 91%)

Η μοναδική συνεργασία του Damon με τον Scorsese ήταν η ταινία του 2007, που κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Εδώ, o Damon αναλαμβάνει το ρόλο του Colin Sullivan, αφοσιωμένου συνεργάτη του βίαιου Ιρλανδού μαφιόζου Frank Costello, τον οποίο υποδύεται ο Jack Nicholson. Ο Sullivan, με το πνεύμα και το χάρισμά του, καταφέρνει και ενσωματώνεται στις τάξεις της αστυνομίας της Βοστώνης.

Σε μια απόκλιση από τους συνήθεις ρόλους του, ο Damon αξιοποιεί την ευχάριστη προσωπικότητά του για να υποδυθεί τον ηθικά διφορούμενο πρωταγωνιστή, αναδεικνύοντας την υποκριτική του ευελιξία. Ο Scorsese επέλεξε συνειδητά τον Damon για τον ρόλο του, βασιζόμενος στην αυτοπεποίθηση και το χάρισμά του για να γοητεύσει το κοινό, ακόμη και όταν υποδύεται έναν χαρακτήρα βυθισμένο στον κόσμο του εγκλήματος.

The Bourne Ultimatum (2007, 92%)

Στο τρίτο μέρος της σειράς ταινιών δράσης, Bourne, βλέπουμε τον Jason Bourne, τον οποίο ενσαρκώνει ο Damon, έναν πρώην πράκτορα της CIA, να ξεκινά μια αναζήτηση για να διαλευκάνει τα μυστήρια του ξεχασμένου παρελθόντος του. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ταινία αυτή παρουσιάζει την καλύτερη ερμηνεία του Damon, με τους κριτικούς να επικροτούν τη σκηνοθεσία, το σενάριο και, κυρίως, τις σκηνές δράσης.

Έχοντας αναπτύξει σχολαστικά την αφήγηση κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων ταινιών, το The Bourne Ultimatum αναδεικνύεται σε ένα συναρπαστικό θρίλερ δράσης. Ο Damon επαναλαμβάνει το ρόλο του Bourne με απαράμιλλη ένταση, ενσαρκώνοντας αυθεντικά την αδίστακτη συμπεριφορά του χαρακτήρα, μεταδίδοντας ταυτόχρονα την εσωτερική ταραχή και την ανθρωπιά του.

True Grit (2010, 95%)

Στο γουέστερν δράμα των αδελφών Coen, True Grit, ο Damon αναλαμβάνει τον εξέχοντα ρόλο του Texas Ranger, LaBoeuf. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη Mattie Ross (Hailee Steinfeld), ένα νεαρό κορίτσι από το Arkansas που αναζητά δικαιοσύνη για τη δολοφονία του πατέρα της και ζητάει τη βοήθεια του βοηθού σερίφη των ΗΠΑ, Rooster Cogburn (Jeff Bridges). Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, διασταυρώνονται με τον LaBoeuf, ο οποίος έχει τα δικά του κίνητρα για τη σύλληψη του δολοφόνου.

Οι κριτικοί επαίνεσαν αυτή τη μεταφορά της ταινίας του 1969 για διάφορους λόγους, όπως για τους καλά σχεδιασμένους χαρακτήρες, την ελκυστική πλοκή και την εκπληκτική κινηματογράφηση. Ενώ η καρδιά της ταινίας επικεντρώνεται στον εξελισσόμενο δεσμό μεταξύ της Ross και του Cogburn, η παρουσία του LaBoeuf συμπληρώνει το σύνολο, σχηματίζοντας μια τρομερή τριάδα.

Behind the Candelabra (2013, 94%)

Σε μια ρομαντική αφήγηση με επίκεντρο τον εκκεντρικό τραγουδιστή Liberace (Michael Douglas) και τον νεαρό εραστή του, Scott Thorson (Damon), συναντάμε μια από τις πιο αναγνωρισμένες ταινίες του Damon. Η ταινία εμβαθύνει στο παθιασμένο ταξίδι αγάπης που μοιράστηκαν ο Liberace και ο Thorson, με αποκορύφωμα τον θάνατο του Liberace.

Οι κριτικοί επαίνεσαν τη σκηνοθεσία του Steven Soderbergh και ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο απεικόνισε το βάθος των συναισθημάτων και του πάθους μεταξύ των δύο εραστών, απογειώνοντας την αφήγηση του ρομαντισμού. Ενώ η ερμηνεία του Douglas στον πρωταγωνιστικό ρόλο απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια, πολλοί τόνισαν επίσης την ανάπτυξη του χαρακτήρα του Damon.

The Martian (2015, 91%)

Στο έπος επιστημονικής φαντασίας του Ridley Scott, ο Damon αναλαμβάνει το ρόλο του Mark Watney, ενός αστροναύτη που έχει εγκαταλειφθεί στην έρημη έκταση του Άρη, αφού οι σύντροφοί του, θεωρώντας τον νεκρό, αναχωρούν απρόθυμα. Το αδάμαστο πνεύμα του Watney λάμπει, καθώς παλεύει για την επιβίωση, ακόμη και μπροστά σε φαινομενικά ανυπέρβλητες αντιξοότητες, υπογραμμίζοντας ενίοτε τη δεινή του θέση, με χιούμορ και τραγούδι.

Η ενσάρκωση του Watney από τον Damon αποτελεί μια από τις πιο αξιοσημείωτες ερμηνείες του, αναδεικνύοντας την ικανότητά του να υποδύεται έναν αισιόδοξο χαρακτήρα που ωθείται σε ένα ζοφερό σενάριο. Πέρα από την ακλόνητη θετικότητά του, ο Damon μεταφέρει με μαεστρία τη βαθιά απομόνωση του Watney και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει με την περιορισμένη ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Ford v Ferrari (2019, 92%)

Στο δράμα υψηλών οκτανίων, Ford v Ferrari, ο Damon μπαίνει στο ρόλο του Carroll Shelby, ενός καταξιωμένου σχεδιαστή αυτοκινήτων στη Ford. Πετυχαίνει μια απίθανη συνεργασία με τον φλογερό αγωνιστή Ken Miles, τον οποίο υποδύεται ο Christian Bale, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια καινοτόμο αγωνιστική μηχανή. Καθώς περιηγούνται στο ύπουλο έδαφος της εταιρικής διαφθοράς και των εμποδίων της βιομηχανίας, το δίδυμο θέτει ως στόχο του να προκαλέσει την τρομερή αγωνιστική ομάδα της Ferrari.

Η συναρπαστική ερμηνεία του Damon στην ταινία αποτελεί απόδειξη της υποκριτικής του δεινότητας. Διαχειρίζεται επιδέξια κάθε σκηνή που κοσμεί, επιλέγοντας μια αρμονική δυναμική επί της οθόνης με τον Bale αντί να προσπαθεί να τον επισκιάσει, με αποτέλεσμα να έχει μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της χρονιάς.

Air (2023, 93%)

Το Air σηματοδότησε ακόμη μια συνεργασία μεταξύ του Damon και του στενού του φίλου, Ben Affleck, με τον δεύτερο να αναλαμβάνει την καρέκλα του σκηνοθέτη. Ο Damon ανέλαβε το ρόλο του Sonny Vaccaro, ο οποίος είχε την αποστολή να ανακαλύψει το μελλοντικό πρόσωπο των αθλητών της Nike. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από έναν νεαρό Michael Jordan, του οποίου τα εξαιρετικά ταλέντα τραβούν την προσοχή του Vaccaro και οδηγούν σε μια μοναδική ευκαιρία.

Στην ταινία, ο Vaccaro αναδεικνύεται σε ηρωική φιγούρα, επιτρέποντας στον Damon να ξεδιπλώσει τους υποκριτικούς του "μύες". Η ερμηνεία του περιλαμβάνει έναν παθιασμένο μονόλογο, απόδειξη του εξαιρετικού ταλέντου του Damon, που ανεβάζει την ταινία σε νέα επίπεδα.

Oppenheimer (2023, 93%)

Η πιο πρόσφατη ταινία του Christopher Nolan σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία του με τον Damon, μετά τον σύντομο ρόλο του τελευταίου στο Interstellar. Η ταινία καταπιάνεται με τη ζωή του λαμπρού φυσικού Robert Oppenheimer (Cillian Murphy), ο οποίος αναλαμβάνει από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσει την ατομική βόμβα, διερευνώντας τις συνέπειες των πολιτικών και ψυχολογικών επιλογών του. Στην αφήγηση αυτή, ο Damon μπαίνει στη θέση του στρατηγού Leslie Groves, ενός σταθερού συμμάχου του Oppenheimer, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην κατασκευή του Los Alamos στο Νέο Μεξικό.

Οι κριτικοί έχουν εκθειάσει κάθε πτυχή της ταινίας, από την αριστουργηματική σκηνοθεσία και το σενάριο του Nolan, μέχρι την εξαιρετική ερμηνεία του Murphy, με πολλούς να χαρακτηρίζουν το Oppenheimer ως το magnum opus του Nolan. Παρ' όλα αυτά, η λεπτή ερμηνεία του Damon παραμένει συχνά κάπως επισκιασμένη, λόγω της εξαιρετικής δύναμης του συνολικού καστ.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.