Ο Ben Whishaw στα καλύτερά του

Ο Ben Whishaw έκλεισε τα 43 του χρόνια και εμείς παρουσιάζουμε τις καλύτερες ταινίες του.

Ο Ben Whishaw έχει αποκτήσει τη φήμη του αξιόπιστου ηθοποιού. Ο Βρετανός έχει δώσει αμέτρητες υπέροχες ερμηνείες στο σανίδι, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε μερικές από τις καλύτερες. Πιο συγκεκριμένα, τους έξι καλύτερους ρόλους του, από blockbusters (έχει συμμετάσχει σε δύο αγαπημένα franchise) μέχρι ήσυχα ρομαντικά δράματα, αλλά και την πιο πρόσφατη ταινία του, το πολύ καλό Passages.

James Bond (2012-2021)

Ο Whishaw υποδύεται τον Q, έναν ρόλο που προηγουμένως κατείχε ο John Cleese, στις τρεις τελευταίες ταινίες του Daniel Craig: Skyfall, Spectre και No Time To Die. Ενώ οι ταινίες Bond είναι τεράστια γεγονότα από μόνες τους, ο Whishaw έφερε την εκπληκτική ιδιορρυθμία στον Q, ο οποίος είναι ελαφρώς αθυρόστομος και γκέι (ο ίδιος ο Whishaw είναι ανοιχτά γκέι). Αν και ποιοτικά τίποτα δεν έφτασε ποτέ στο ύψος της εισαγωγής του Q (η σκηνή στην Εθνική Πινακοθήκη), αυτές οι ταινίες τελικά ήταν πολύ καλύτερες λόγω της συμμετοχής του Whishaw. Κρίμα που είναι απίθανο να ξαναεμφανιστεί στο ρόλο: υπέγραψε για τρεις μόνο ταινίες.

Passages (2023)

Στην τελευταία ταινία του Ira Sachs, Passages, που απεικονίζει ένα τοξικό ερωτικό τρίγωνο, ο Whishaw υποδύεται τον Άγγλο καλλιτέχνη, τον Martin, που ζει στο Παρίσι και είναι παντρεμένος με τον Γερμανό σκηνοθέτη Tomas (εξαιρετική ερμηνεία από τον Franz Rogowski). Όταν ο Tomas αρχίζει να κοιμάται με μια γυναίκα (Agathe, άλλη μια αξέχαστη εμφάνιση από την Adèle Exarchopoulos), δημιουργείται χάος μεταξύ των δύο ανδρών. Αν και αυτή η ταινία "ανήκει" στον Rogowski, ο Whishaw αναδεικνύει έναν ιδιαίτερο πόνο. Μια τριάδα εξαιρετικών ερμηνειών μέσω καλογραμμένου σεναρίου και ευαισθητοποιημένης σκηνοθεσίας.

This Is Going To Hurt (2022)

Βασισμένη στα best seller απομνημονεύματα του Adam Kay για τη ζωή του ως νεαρός γιατρός, η σειρά του BBC -στην οποία ο Whishaw υποδύεται τον Kay- ζωντανεύει τα σκαμπανεβάσματα της καθημερινότητάς του. Ενώ η σειρά υπέφερε μερικές φορές από προβλήματα στον ρυθμό της, ο Whishaw την αγκυροβόλησε με ένα καθησυχαστικό βάθος: καλόκαρδος, πολύ αγχωμένος, αναζωογονητικά εσωστρεφής. Μια ουσιαστική είσοδος στο σύμπαν του Whishaw.

A Very English Scandal (2018)

Αφού ο Whishaw ήρθε αντιμέτωπος με τον Hugh Grant στο Paddington 2, τον αντιμετώπισε ξανά στο A Very English Scandal. Σε σενάριο του Russell T Davies και σκηνοθεσία του Stephen Frears, η τριμερής σειρά αφηγείται την αληθινή ιστορία μεταξύ του βουλευτή Jeremy Thrope (αυτός είναι ο Grant) και του εραστή του Norman Josiffe (αυτός είναι ο Whishaw). Αυτοί οι δύο ηθοποιοί, δύο από τους καλύτερους της Βρετανίας, δημιουργούν μια πραγματικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Paddington 1 & 2 (2014-2017)

Ο Whishaw έρχεται δεύτερος -μετά τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'- ως το πρόσωπο που συνδέεται πιο στενά με την αξιαγάπητη περουβιανή αρκούδα. Και στις δύο κλασικές ταινίες του Paul King, ο Whishaw προσδίδει στον αρκούδο μια παιδική κοσμικότητα, που δεν φοβάται να πει τη γνώμη του ή να κάνει μια απλή ερώτηση. Χωρίς τον Whishaw, σίγουρα δεν θα είχαν γίνει αποδεκτές με τόσο ενθουσιασμό. Όποιος έχει μικρό παιδί ή ανίψι, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο Whishaw χαρίζει επίσης τη φωνή του στον αρκούδο στη σειρά κινουμένων σχεδίων, γεγονός που την καθιστά ιδανική θέαση και για ενήλικες. Και επίσης, η πρώτη ταινία είναι καλύτερη από το sequel.

Bright Star (2009)

Αν και η απεικόνιση του ποιητή John Keats από την Jane Campion το 2009 είναι λίγο ξεπερασμένη, αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την ερμηνεία του Whishaw ή την ομορφιά αυτής της ταινίας. Η ιστορία έχει ως εξής: ο πολλά υποσχόμενος, αλλά υποτιμημένος, Keats αγαπάει τη Fanny Brawne (εδώ την υποδύεται η Abbie Cornish), αλλά η ζωή (φίλοι, ασθένεια, οικονομικά) μπαίνει στη μέση. Για κάποιους, αυτός θα παραμείνει ο καθοριστικός ρόλος του Whishaw, ένας ρόλος που αποτύπωσε τον κομψό τρόπο του και τη λαχταριστή ψυχραιμία του, πάντα με μερικές δόσεις σκότους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος