Michael Caine, θα μας λείψεις

O 90χρονος πολυαγαπημένος ηθοποιός ανακοίνωσε πως αποσύρεται κι εμείς θυμόμαστε τις καλύτερες ταινίες του.

Ο εμβληματικός Sir Michael Caine αποχαιρέτησε και επισήμως την υποκριτική, σηματοδοτώντας το τέλος μιας λαμπρής καριέρας που κάλυψε δεκαετίες. Συγκεκριμένα, ο βετεράνος βρετανός ηθοποιός, γνωστός για το γλυκύτατη αύρα και το απαράμιλλο ταλέντο του ξεκαθάρισε τη θέση του στο BBC Radio 4: "Λέω συνέχεια ότι θα αποσυρθώ. Λοιπόν, το κάνω τώρα".

Το κύκνειο άσμα του που κοσμεί τις κινηματογραφικές αίθουσες είναι η ταινία του Oliver Parker, The Great Escaper, μια συγκλονιστική βιογραφική ωδή στον ήρωα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Bernard Jordan, ο οποίος δραπέτευσε από έναν οίκο ευγηρίας για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Απόβασης στην Νορμανδία, το 2014. Αυτός ο κινηματογραφικός αποχαιρετισμός αποτελεί μια γλυκόπικρη στιγμή για τους σινεφίλ σε όλο τον κόσμο.

"Οι μόνοι ρόλοι που είναι πιθανό να πάρω τώρα είναι γέροι, 90χρονοι, ίσως 85χρονοι. Και σκέφτηκα: "Λοιπόν, θα μπορούσα να φύγω με όλα αυτά, έχω υπέροχες κριτικές. Τι πρέπει να κάνω για να το ξεπεράσω αυτό; Δεν έχεις πρωταγωνιστές στα 90, θα έχεις νεαρά όμορφα αγόρια και κορίτσια", είπε ο Caine.

Η καριέρα του 90χρονου σήμερα Michael Caine αποτελείται από κλασικές -πλέον- ταινίες όπως το Zulu και το The Italian Job, ενώ πολλές από αυτές είναι προϊόν αξέχαστων συνεργασιών με ονόματα όπως ο Christopher Nolan μεταξύ άλλων. Ο Sir Michael Caine αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που λίγοι μπορούν να συναγωνιστούν. Οι βραβευμένες με Όσκαρ ερμηνείες του στις ταινίες Hannah and Her Sisters και The Cider House Rules, αλλά και η ανακήρυξή του σε ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' το 2000 είναι μερικές μόνο πτυχές ενός πραγματικά αξιοσημείωτου ταξιδιού. Sir Michael Caine, είσαι ένας θρύλος και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να σε τιμήσουμε είναι να θυμηθούμε μερικές από τις πιο αγαπημένες μας κινηματογραφικές στιγμές σου. 

Ιδού:

Zulu (1964)

Αν υπάρχει ένας ρόλος που μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκείνος που ξεκίνησε την άνοδο της δημοτικότητας του Michael Caine, είναι η ερμηνεία του ως υπολοχαγός Gonville Bromhead στο Zulu. Αυτή η πολεμική ταινία βασίζεται στην πραγματική μάχη του Rorke's Drift, η οποία έλαβε χώρα το 1879 και είδε 150 Βρετανούς στρατιώτες να υπερασπίζονται ένα νοσοκομείο πεδίου από έναν στρατό χιλιάδων πολεμιστών Ζουλού.

Μέσα στο τεράστιο cast, ο Caine είναι αυτός που ξεχωρίζει περισσότερο, με την ερμηνεία του εδώ να καθιστά εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί έγινε ένας από τους πιο γνωστούς βρετανούς ηθοποιούς στα χρόνια που ακολούθησαν. Η ταινία είναι αρκετά θεαματική όσον αφορά την απεικόνιση της μάχης, και είναι συνολικά τεχνικά εντυπωσιακή, ακόμη και αν κάποιοι σύγχρονοι θεατές μπορεί να αισθάνονται προβληματισμένοι για την παρακολούθηση μιας τέτοιας ταινίας όπου οι βρετανικές αποικιακές δυνάμεις είναι το κεντρικό θέμα.

The Italian Job (1969)

Αν και οι νεότεροι θεατές μπορεί να είναι πιο εξοικειωμένοι με την εκδοχή του 2003 του The Italian Job, αυτή δεν είναι τόσο καλή όσο η πρωτότυπη ταινία του 1969. Το πρώτο Italian Job είναι μια εμβληματική heist movie για μια συμμορία κλεφτών που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα μποτιλιάρισμα ώστε να κλέψουν μια μεγάλη ποσότητα χρυσού. Το τέλειο σχέδιό τους δεν εξελίσσεται ακριβώς τέλεια, βέβαια.

Ο Michael Caine υποδύεται τον αρχηγό της ομάδας, Charlie Croker, σε αυτό το συναρπαστικό και ταυτόχρονα κωμικό crime film, το οποίο στέκεται μέχρι σήμερα ως ίσως η καλύτερη ταινία από τη δεκαετία του 1960 με πρωταγωνιστή τον Caine.

Sleuth (1972)

Για πολλούς, ίσως αυτή είναι η καλύτερη ταινία του Caine. Όσο λιγότερα λέγονται για την πλοκή του Sleuth, τόσο το καλύτερο. Από όλες τις κωμικές ταινίες μυστηρίου/εγκλήματος στις οποίες έχει εμφανιστεί ο Michael Caine, αυτή είναι εύκολα η καλύτερή του. Παρουσιάζει τον Michael Caine σε πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τον εξίσου σπουδαίο Laurence Olivier, δίνοντας και στους δύο ηθοποιούς μπόλικο "αέρα".

Μεγάλο μέρος της ταινίας περιλαμβάνει τους δύο τους σε μια έντονη νοητική μάχη. Οι δύο ηθοποιοί κουβαλούν την ταινία -με τα περιορισμένα σκηνικά της- για σχεδόν 2,5 ώρες και να εξασφαλίζουν ότι δεν γίνεται ποτέ βαρετή. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες των αρχών της δεκαετίας του 1970 και όσοι θαυμαστές του Michael Caine δεν την έχουν δει ακόμα, πρέπει να σταματήσουν ό,τι κάνουν και να την παρακολουθήσουν το συντομότερο δυνατό.

Hannah and Her Sisters (1986)

Η ταινία που χάρισε στον Michael Caine το πρώτο του Όσκαρ, αυτό του καλύτερου β' ανδρικού ρόλου. Είναι μέρος ενός μεγάλου συνόλου σε αυτή τη δραμεντί που επικεντρώνεται σε κάποια αδέλφια και τον τρόπο με τον οποίο διασταυρώνονται οι ζωές του.

Είναι μια ταινία που χειρίζεται καλά το μεγάλο καστ της μέσα στις δύο ώρες, που διαρκεί η ταινία. Παρόλα αυτά, ο Caine ήταν ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια μέσα σε ένα καστ γεμάτο από αυτά. Παραδόξως, την αναγνωρισμένη αυτήν ερμηνεία του ακολούθησε η εμφάνιση του σε μια από τις χειρότερες ίσως ταινίες του μέχρι σήμερα, το Jaws: The Revenge. Η ποικιλομορφία σίγουρα δεν έλειψε από τη φιλμογραφία του.

The Cider House Rules (1999)

Ο Michael Caine κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ του για το The Cider House Rules, όπου υποδύεται -σε δευτερεύοντα ρόλο- έναν γιατρό που καθοδηγεί ένα ορφανό με το όνομα Homer, ο οποίος με τη σειρά του εκπαιδεύεται για να γίνει γιατρός. Η ταινία καλύπτει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1920 και τελειώνοντας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λειτουργώντας κυρίως ως μια ιστορία ενηλικίωσης για τον Homer (Tobey Maguire).

Έχει αρκετά αργό ρυθμό και μοιάζει αναμφισβήτητα συναισθηματική μερικές φορές, αλλά για το είδος της ταινίας που προσπαθεί να είναι, είναι αναμφισβήτητα αποτελεσματική. Η ερμηνεία του Michael Caine μπορεί να μην ξεχωρίζει ως μια από τις καλύτερες ερμηνείες του, αλλά παραμένει συνολικά καλή (σπάνια δεν είναι), καθιστώντας το δεύτερο Όσκαρ του πανάξιο.

The Prestige (2006) 

Δε μπορείς να μιλήσεις για την καριέρα του Michael Caine χωρίς να αναφέρεις τις ταινίες του Christopher Nolan, καθώς οι συχνές συνεργασίες μεταξύ των δύο βοήθησαν να παραμείνει ο Caine δημοφιλής και αναγνωρίσιμος και στον 21ο αιώνα. Ο Caine εμφανίστηκε σε επτά ταινίες του Nolan μεταξύ 2005 και 2020, με το The Prestige του 2006 να είναι μία από αυτές.

Πρόκειται για ένα θρίλερ γεμάτο μυστήριο για δύο μάγους στα τέλη του 1800, οι οποίοι αναπτύσσουν μια έντονη αντιπαλότητα, με τον καθένα να φτάνει στα όριά του για να ξεπεράσει και να ξεγελάσει τον άλλον. Όπως πολλές ταινίες του Nolan, έχει ως στόχο να κρατήσει τους θεατές σε εγρήγορση και να τους τυλίξει σε ένα πολύπλοκο σενάριο, ενώ διαθέτει σπουδαίες ερμηνείες από τους Caine, Hugh Jackman, Christian Bale και Scarlett Johansson, μεταξύ άλλων.

Children of Men (2006)

Μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του 2006 είναι, χωρίς αμφιβολία, το Children of Men. Πρόκειται για μια ζοφερή αλλά και καθηλωτική ταινία επιστημονικής φαντασίας που δείχνει μια εφιαλτική εκδοχή των τελών της δεκαετίας του 2020, όπου η ανθρώπινη φυλή έχει γίνει στείρα. Ως εκ τούτου, όταν μια νεαρή γυναίκα -από κάποιο θαύμα- μένει έγκυος, έχουμε μια ιστορία για την προστασία της από διάφορες δυνάμεις που θέλουν να τη βρουν και να "ανακαλύψουν" γιατί αψήφησε το παγκόσμιο πρόβλημα.

Πέρα από έντονο, συναισθηματικό και αστεία καλοφωτογραφημένο, το Children of Men διαθέτει επίσης μια από τις καλύτερες ερμηνείες του Michael Caine. Εξαφανίζεται εντελώς στο ρόλο του χαλαρού και πιστού εμπόρου ναρκωτικών/φίλου της πρωταγωνίστριας, καταφέρνοντας να προσφέρει ένα κωμικό διάλειμμα σε κάποιες σκηνές και βοηθώντας να πουλήσει μερικές από τις πιο σπαρακτικές στιγμές της ταινίας σε άλλες σκηνές.

The Dark Knight (2008)

Για να λέμε την αλήθεια, και οι τρεις ταινίες της τριλογίας του Σκοτεινού Ιππότη περιέχουν σπουδαίες ερμηνείες του Michael Caine, αλλά στο The Dark Knight είναι αναμφισβήτητα στα καλύτερά του. Ο Σκοτεινός Ιππότης του 2008 στέκεται μέχρι σήμερα ως μία από τις καλύτερες ταινίες υπερηρώων όλων των εποχών, διαθέτοντας μια ιστορία γεμάτη δράση και εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό που δεν σταματά ποτέ, καθώς και μια σπουδαία ερμηνεία του αείμνηστου Heath Ledger ως The Joker.

Ο Michael Caine εξακολουθεί να κάνει αξιοσημείωτη εντύπωση υποδυόμενος τον μπάτλερ και έμπιστο του Bruce Wayne, Alfred Pennyworth. Αξιοποιεί στο έπακρο κάθε δευτερόλεπτο που βρίσκεται στην οθόνη, με την καλύτερη σκηνή του να είναι και η πιο εμβληματική του: ο μονόλογός του που τελειώνει με το περίφημο "μερικοί άνδρες θέλουν απλώς να βλέπουν τον κόσμο να καίγεται".

Interstellar (2014)

Το Interstellar είναι πλέον ένα σύγχρονο κλασικό στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και αναμφισβήτητα η πιο φιλόδοξη ταινία του Christopher Nolan μέχρι σήμερα. Διαδραματίζεται σε ένα μέλλον, στο οποίο η Γη γίνεται σιγά-σιγά μη κατοικήσιμη, αναγκάζοντας μια ομάδα αστροναυτών να επιχειρήσει να βγει στο διάστημα, αναζητώντας έναν νέο πλανήτη για να ζήσει η ανθρωπότητα.

Παρέχει επίσης στον Michael Caine ίσως τον πιο σύνθετο ρόλο του σε ταινία του Nolan, με τον ίδιο να υποδύεται έναν επιστήμονα της NASA, υπεύθυνο για την επιχείρηση, ο οποίος είναι επίσης μέντορας του πρωταγωνιστή και πατέρας ενός άλλου σημαντικού χαρακτήρα. Αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις σκηνές του σε έναν ακόμη σπουδαίο υποστηρικτικό ρόλο, και μέχρι σήμερα, είναι ο προτελευταίος του αναγνωρισμένος ρόλος σε ταινία του Nolan, αφού έκανε μόνο μια σύντομη εμφάνιση στο Tenet και δεν εμφανίζεται στο Oppenheimer.

Youth (2015)

To Youth, κατά ειρωνικό τρόπο, δεν αφορά τους νέους. Είναι μια δραμεντί με πρωταγωνιστές τους Michael Caine και Harvey Keitel ως δύο φίλους που έχουν προχωρήσει στη ζωή τους και κάνουν μια αναδρομή στα όσα έκαναν στα χρόνια τους, ενώ απολαμβάνουν τις διακοπές τους στις ελβετικές Άλπεις. Στην ταινία, βλέπουμε πολλά εντυπωσιακά τοπία που αποτυπώνονται με εκθαμβωτικό στυλ, χάρη στη σκηνοθετική δεινότητα του Paolo Sorrentino.

Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες ερμηνείες των τελευταίων 10 με 20 ετών από τον Caine (και τον Keitel, επίσης, ο οποίος είναι εξίσου εξαιρετικός). Είναι φυσικά γλυκόπικρη, με την ιστορία της να κυμαίνεται μεταξύ αστείου και δραματικού, αλλά ισορροπεί καλά τους τόνους συνολικά και αποτελεί μια συναρπαστική και κάπως υποτιμημένη ταινία που αξίζει να δεις.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr