Ένας αξεπέραστος αιώνας Disney

Εντελώς τυχαία (#νοτ), σαν σήμερα πριν από 82 χρόνια, κυκλοφόρησε το Dumbo.

Η αυτοκρατορία της Disney γεννήθηκε από μία μόνο λέξη, την περιέργεια, και σήμερα είναι μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο, επειδή έχει επανεφεύρει τον εαυτό της με ακρίβεια και όπως πάντα, φαντασία.

Πριν από εκατό χρόνια, στις 16 Οκτωβρίου 1923, γεννήθηκε η πιο διάσημη εταιρεία κινουμένων σχεδίων στον κόσμο: η Walt Disney Company. Ιδρύθηκε από τους αδελφούς Walter και Roy Disney, το ταλέντο και η εφευρετικότητα των οποίων δημιούργησαν κινηματογραφικά αριστουργήματα όπως το Snow White and the Seven Dwarfs, το Mary Poppins, το Toy Story και το The Lion King. Σήμερα, εκτός από τη λειτουργία πολλών θεματικών πάρκων και την κατοχή δικαιωμάτων άλλων εταιρειών, όπως το ESPN, η Disney Company είναι ο μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, ακολουθούμενος από την Comcast, την Warner Bros. Discovery και την Paramount Global.

Λίγη ιστορία

Το Walt Disney Studio άλλαξε όνομα και έδρα το 1926, αφήνοντας πίσω του το The Disney Brothers Studio και την Kingswell Street. Το νέο τους στούντιο βρισκόταν στην οδό Hyperion και εκεί άρχισαν να παράγονται οι ταινίες Alice, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι το 1930. Τότε ήταν που ο Charles Mintz, σύζυγος της διανομέως, Margaret Winkler, ανέθεσε μια νέα σειρά ταινιών στη Universal Pictures. Έτσι γεννήθηκε ο Oswald the Lucky Rabbit, ο πρώτος πλήρως κινούμενος χαρακτήρας του Walt Disney. Με αυτόν, το στούντιο της Walt Disney γύρισε περισσότερες από 20 ταινίες.

Ένας αξεπέραστος αιώνας DisneyWALTDISNEY/INSTAGRAM ARCHIVES

Μετά από μια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ των αδελφών Disney και της Universal Pictures, ο Walt έχασε τα δικαιώματα του Oswald και ένωσε το ταλέντο του με τον animator, Ubbe Ert Iwwerks. Mαζί δημιούργησαν τον Mortimer Mouse. Το όνομα του χαρακτήρα άλλαξε μετά από αίτημα της συζύγου του Walt και τελικά ονομάστηκε Mickey Mouse.

Οι πρώτες ταινίες του Mickey Mouse

Το 1928, το στούντιο γύρισε δύο βωβές ταινίες με τον Mickey: το Plane Crazy και το The Gallopin' Gaucho, αλλά ήταν μόνο δοκιμαστικές παραγωγές. Στη συνέχεια, γύρισαν την πρώτη ταινία με συγχρονισμένο ήχο, το Steamboat Willie, που ήταν η τρίτη μικρού μήκους ταινία με τον Mickey, η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία και σηματοδότησε την αρχή της ηγετικής θέσης του Walt Disney στις ταινίες animation με ήχο.

Walt Disney@disney/Instagram

Ο Mickey Mouse έγινε μια άνευ προηγουμένου επιτυχία. Ο Joseph Conley, πρόεδρος της King Features Syndicate, πρότεινε στο στούντιο της Disney να γυρίσουν ένα animation με τον Mickey Mouse σε ένα e-mail που τους έστειλε στις 24 Ιουλίου. Το στούντιο, το οποίο παρακολουθούσε την ανάπτυξή του, δέχτηκε την πρόταση και απάντησε με δείγματα, τα οποία εγκρίθηκαν. Στις 16 Δεκεμβρίου, τα στούντιο Walt Disney μετατράπηκαν σε εταιρεία, με την επωνυμία Walt Disney Productions Limited, με τμήμα μάρκετινγκ, τη Walt Disney Enterprises, και δύο θυγατρικές εταιρείες: την Disney Film Recording Company Limited και την Liled Realty and Investment Company, για τις επιχειρήσεις ακινήτων. Ο Walt και η σύζυγός του, Lilian, κατείχαν το 60% της εταιρείας και ο Roy το 40%.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης κατέληξε ως εξής: Το κόμικ του Mickey Mouse κυκλοφόρησε στις 13 Ιανουαρίου 1930 στην εφημερίδα New York Daily Mirror και μόλις έναν χρόνο αργότερα, τα σκίτσα δημοσιεύτηκαν σε 60 εφημερίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέσα ενημέρωσης σε είκοσι χώρες.

Οι πρώτες ταινίες κινουμένων σχεδίων

Η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη στον τομέα των ταινιών κινουμένων σχεδίων ήρθε με το Snow White and the Seven Dwarfs. Ο Walt ξεκίνησε να γυρίσει την πρώτη του ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους το 1934. Ο αδελφός του, Roy, προσπάθησε να τον αποτρέψει, πιστεύοντας ότι θα κατέστρεφε το στούντιο και το Χόλιγουντ έδωσε τον χαρακτηρισμό "η τρέλα του Disney", αλλά ο Walt τα αγνόησε όλα και προχώρησε με τα όνειρά του.

Στην πορεία, ανακάλυψαν την κάμερα πολλαπλών επιπέδων, η οποία χρησιμοποιούσε κομμάτια γυαλιού με σχέδια σε διαφορετικές αποστάσεις για να δημιουργεί την αίσθηση του βάθους στα φόντα. Η παραγωγή της ταινίας διήρκεσε τρία χρόνια, κυκλοφόρησε στις 12 Δεκεμβρίου 1937 και έγινε -για κάποιο διάστημα- η πιο επιτυχημένη ταινία στην ιστορία.

Ποια είναι η ταινία της Disney με τα υψηλότερα έσοδα;

Ο Walt Disney ήταν μεγάλος υποστηρικτής της εκπαίδευσης, γι' αυτό και συμφώνησε να γυρίσει μερικές εκπαιδευτικές ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Μία από αυτές ήταν μια συνεργασία με τον σχεδιαστή πυραύλων της NASA, Wernher von Braun, το 1955. Μαζί έκαναν τρεις παραγωγές για το διάστημα: Man in Space, Man and the Moon και Mars and Beyond.

Η Disney μπόρεσε να αγοράσει ιδιοκτησίες που της απέφεραν μεγάλα κέρδη τα τελευταία χρόνια. Το 2006 η εταιρεία εξαγόρασε την Pixar έναντι 7,4 δισ. δολαρίων, το 2009 απέκτησε τη Marvel έναντι 4,24 δισ. δολαρίων και το 2012 απέκτησε τη Lucasfilm έναντι 4,05 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Dividend, το Walt Disney World Resort, που βρίσκεται στο Ορλάντο της Φλόριντα, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στις Ηνωμένες Πολιτείες, απασχολώντας περισσότερους από 62.000 εργαζόμενους.

Από το 1930 έως το 2020, η Disney παρήγαγε 433 ταινίες. H animated ταινία με τα υψηλότερα κέρδη είναι το The Lion King του 2019, που έφτασε τα 1.663.075.401 δολάρια. Η ταινία Star Wars: The Force Awakens, η οποία κυκλοφόρησε το 2015, πέτυχε τα υψηλότερα παγκόσμια κέρδη με 2.068.223.624 δολάρια.

Οι ταινίες της Disney με τα υψηλότερα έσοδα μέχρι το 2023 περιλαμβάνουν τα Avatar, Avengers: Endgame, Titanic και Star Wars VII: The Force Awakens, σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης