Ο Martin Scorsese λέει ότι αυτές οι 59 ταινίες ταιριάζουν απόλυτα με δικές του

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 59 ταινίες "για ψαγμένους" προτείνει ο σκηνοθέτης που κλείνει σήμερα τα 81 (!) του χρόνια.

Αγαπητοί σινεφίλ, οι θεοί του κινηματογράφου μάς χαμογελούν, γιατί ο 81χρονος από σήμερα, Martin Scorsese μόλις έγινε μέλος του Letterboxd. Δεν μπορούμε να περιγράψουμε με λόγια πόσο σημαντική είναι αυτή η περίσταση. Κινηματογραφικά αδέρφια -ακόμα κι εσείς που γράφετε κριτικές 1.000 λέξεων, αντί να γράψετε κάποιο αστείο και να συνεχίσετε με τις ζωές σας-, αυτή είναι η μέρα μας για να χαρούμε. Ο Marty είναι εδώ.

Στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για ταινίες, Letterboxd, ο Scorsese έγραψε ότι του ζητάνε συχνά "να συνδυάσει τις δικές του ταινίες με παλαιότερες", οπότε συνέταξε μια λίστα με 59 έργα που χρησιμεύουν ως "συνοδευτικά" στις δικές του.

Φυσικά, η διπλή προβολή αποτελεί βασικό στοιχείο της εμπειρίας θέασης κάθε κινηματογραφόφιλου και είναι επίσης κάτι που απασχολεί και τον μεγάλο Scorsese (σ.σ.: η προβολή δύο ταινιών, η μία μετά την άλλη, τα λεγόμενα "double features", ξεκίνησαν από την Αμερική των 1930s). "Μεγάλωσα βλέποντας διπλές προβολές", συνεχίζει. "Πάντα μαθαίνεις κάτι, βλέπεις κάτι υπό νέο πρίσμα, γιατί κάθε ταινία συνομιλεί με κάθε άλλη ταινία. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ των ταινιών, τόσο το καλύτερο".

Με ποιες ταινίες μπορείς να συνοδεύσεις το Killers of the Flower Moon

Για την πρόσφατη ταινία του, Killers of the Flower Moon, ο Scorsese απαρίθμησε ως ιδανική συντροφιά, μεταξύ άλλων, τις ταινίες The Heiress και Red River. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Το Red River είναι ένα από τα πιο εμβληματικά γουέστερν όλων των εποχών, με πρωταγωνιστή τον Τζον Γουέιν, και η πονεμένη σχέση που βρίσκεται στην καρδιά του The Heiress φέρνει εύκολα στο μυαλό την ερμηνεία της Lily Gladstone στο Flower Moon. Άλλες ταινίες που προτείνει ο Scorsese είναι τα On the Waterfront και Rocco and His Brothers μαζί με το Raging Bull, καθώς και το Sweet Smell of Success με το The Wolf of Wall Street.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ. Απλά να ξέρετε ότι τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς, παιδιά. Ήρθε η ώρα να αφήσετε τις βόλτες και να μείνετε μέσα. Οι 59 ταινίες είναι πολλές.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Double Booked, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Adam Scott

Το Double Booked είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ εκδίκησης, γεμάτο ανατροπές...

Το Confidenza του Daniele Lucchetti έχει 'για πρωινό' πολλά θρίλερ εκεί έξω

Οι άβολες αλήθειες και η τροφή για σκέψη σε σχέση με την ηθική και την αλήθεια ποτέ δεν ήταν εύκολες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

8 ωραίες σειρές για να δεις, αν σου άρεσε το Shōgun

Τώρα που τελείωσε η καταπληκτική σειρά του Disney+, κάπως πρέπει να καλύψεις το κενό. Και γι᾽ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης