Ορέστη Ανδρεαδάκη, τι να δούμε οπωσδήποτε στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διεθνούς κινηματογραφικής διοργάνωσης που ξεκινά σήμερα, μοιράζεται με το Esquire τα δικά του αγαπημένα.

Σε εποχές που το "κάθε πέρυσι και καλύτερα" μοιάζει κανόνας, πόσο ωραίο και ανακουφιστικό συνάμα είναι να διαπιστώνει κανείς ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βελτιώνεται κάθε χρονιά, ολοένα και περισσότερο; Τουλάχιστον, αυτή είναι η δική μου ταπεινή άποψη, καθώς το παρακολουθώ ανελλιπώς την τελευταία δεκαετία -με ή χωρίς κορονοϊό. Λίγα λεπτά προτού παραλάβω λοιπόν, τη δημοσιογραφική μου διαπίστευση για την 64η εκδοχή του, αφήνω εδώ, τα αγαπημένα του Ορέστη Ανδρεαδάκη, που κάθε χρόνο με πολλή χαρά μοιράζεται με το Esquire.

Οι επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή της διεθνούς κινηματογραφικής διοργάνωσης αποτελούν πάντα έναν πολύ καλό οδηγό επιβίωσης για όσους θέλουν να έχουν μία σφαιρική εικόνα των highlights του φεστιβάλ, ειδικά αν πιέζονται λόγω περιορισμένου χρόνου.

Τις διαβάζεις παρακάτω, πάντα μέσα από τα δικά του λόγια:

Στη φετινή διοργάνωση, υποδεχόμαστε λαμπρούς αστέρες του σινεμά και συγχρονως αποτίουμε φόρο τιμής σε εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού σινεμά, αλλά και σε έναν άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του μια για πάντα με το ίδιο το Φεστιβάλ. Παράλληλα, προβάλλουμε ταινίες που είναι ικανές να ξυπνήσουν τη χαμένη μας πίστη στην ανθρωπότητα και στη συναδέλφωση, να μας χαρίσουν μια ηλιαχτίδα φωτός και ελπίδας.

Ορέστη Ανδρεαδάκη, τι να δούμε οπωσδήποτε στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης; Ολυμπία Κρασαγάκη

Η απαστράπτουσα Monica Bellucci και ο σπουδαίος Alexander Payne στη Θεσσαλονίκη

Οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές για μία από τις πιο εκθαμβωτικές και επιδραστικές σταρ τόσο του Χόλιγουντ όσο του ευρωπαϊκού σινεμά, η οποία θα βραβευτεί με τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ. Η Monica Bellucci θα παρευρεθεί σε δύο προβολές του φετινού προγράμματος. Αρχικά, στην υβριδική ταινία Μαρία Κάλλας: Επιστολές και αναμνήσεις των Tom Wolf και Γιάννη Δημολίτσα, όπου η Monica Bellucci συναντά τη θρυλική Μαρία Κάλλας και το σινεμά συναντά το θέατρο και την όπερα.

Μια μέρα μετά, στο πλαίσιο της βράβευσής της από το Φεστιβάλ, θα προβληθεί η αξέχαστη Μαλένα, μια από τις πιο όμορφες ταινίες ενηλικίωσης που έχουμε δει στο ευρωπαϊκό σινεμά, όπου η Monica Bellucci παρέδωσε μια ερμηνεία που απογείωσε την καριέρα της. Επιπλέον, το Φεστιβάλ υποδέχεται έναν από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά, τον ελληνικής καταγωγής και κάτοχο δύο βραβείων Όσκαρ, Alexander Payne, ο οποίος θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τη νέα του ταινία, Τα παιδιά του χειμώνα, η οποία έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στις ΗΠΑ.

Στο πνεύμα του Μισέλ Δημόπουλου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει την ανεκτίμητη προσφορά του Μισέλ Δημόπουλου στον θεσμό και τιμά τη μνήμη του μέσα από μια σειρά από ενέργειες και εκδηλώσεις. Η προβολή της ταινίας Το πνεύμα του μελισσιού του Βίκτορ Ερίθε, μία από τις αγαπημένες ταινίες του Μισέλ και πραγματικό σημείο αναφοράς στο ισπανικό σινεμά, θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. Στο πλαίσιο της προβολής θα μιλήσουν για τον Μισέλ εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον χώρο της δημοσιογραφίας και της κριτικής κινηματογράφου, καθώς και η ομάδα του Φεστιβάλ που είχε την τιμή και τη χαρά να συνεργαστεί με τον Μισέλ Δημόπουλο.

Παράλληλα, το περιοδικό του Φεστιβάλ, Πρώτο Πλάνο, είναι επίσης εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Μισέλ και φιλοξενεί κείμενα και αναλύσεις του για σπουδαίες ταινίες και σπουδαίους δημιουργούς, συνδυάζοντας τις δύο μεγάλες του αγάπες: το σινεμά και τις έντυπες εκδόσεις. Τέλος, ο Χρυσός Αλέξανδρος του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors+ μετονομάζεται σε Χρυσός Αλέξανδρος - Μισέλ Δημόπουλος, σε μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού απέναντι στο έργο και στην προσφορά του Μισέλ.

Ανακαλύπτοντας το έργο και την προσωπικότητα του Τάκη Κανελλόπουλου

Το Φεστιβάλ διοργανώνει αφιέρωμα στον σπουδαιότερο σκηνοθέτη της Θεσσαλονίκης, τον Τάκη Κανελλόπουλο, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει εννέα ταινίες από την συναρπαστική φιλμογραφία ενός ξεχωριστού σκηνοθέτη, ο οποίος αποτύπωσε τα πάθη και τις συντριβές των ανθρώπων με φόντο τα τοπία της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα στον Τάκη Κανελλόπουλο πλαισιώνεται από την εικαστική εγκατάσταση Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια εκδρομή (σε επιμέλεια των Μανώλη Κρανάκη και Νίκου Πάστρα), η οποία μας συστήνει αθέατες πτυχές τόσο από την προσωπικότητα του Κανελλόπουλου όσο και από το -άγνωστο στο ευρύ κοινό- λογοτεχνικό του έργο.

Από τις ταινίες του αφιερώματος δεσπόζει η προβολή του αντιπολεμικού αριστουργήματος Ουρανός, μίας από τις ομορφότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού σινεμά. Μετά την ολοκλήρωση της προβολής θα έχουμε την τιμή να υποδεχτούμε τον διακεκριμένο ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ, ο οποίος έχει επίσης συνδέσει το όνομά του με την πόλη της Θεσσαλονίκης, για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που συνυφαίνει το σινεμά με την ιστορική μνήμη.

Το αφιέρωμα στα Φαντάσματα και η έκθεση ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ

Το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ εξερευνά μια κομβική και διαχρονική έννοια που διαπερνά το ίδιο το σινεμά, την τέχνη, αλλά και ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό, ανά τους αιώνες και σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Πάνω απ’ όλα, όμως, το αφιέρωμα του Φεστιβάλ στα Φαντάσματα, το οποίο επιμελήθηκε ο διεθνούς φήμης κριτικός κινηματογράφου Ντένις Λιμ, προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, σύγχρονα και παλαιότερα, από δημιουργούς που έμειναν στην ιστορία του σινεμά. Το αφιέρωμα συνοδεύεται από την κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ με τίτλο ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ, που θα φιλοξενηθεί στο Glass House, στην προβλήτα Α του Λιμανιού, η οποία περιλαμβάνει έργα από τέσσερις Έλληνες εικαστικούς που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, τον Νίκο Κεσσανλή, τον Βλάση Κανιάρη, τη Σίλεια Δασκοπούλου και τον Ιάσονα Μολφέση, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου της ευρωπαϊκής τέχνης στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Ο Νίκος Περάκης και η προσφορά του στο ελληνικό σινεμά

Ανατρεπτικός, ρηξικέλευθος, αντισυμβατικός, πρωτοπόρος και ανανεωτής της ελληνικής κωμωδίας είναι πολλά από τιμητικά επίθετα που έχουν συνοδεύσει την πορεία του σπουδαίου Νίκου Περάκη στο ελληνικό σινεμά. Το Φεστιβάλ τού απονέμει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας BIOS + πολιτεία, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το ελληνικό σινεμά των 80s, φιλοξενώντας παράλληλα μίνι αφιέρωμα στο έργο του Νίκου Περάκη, το οποίο αναδεικνύει τη διπλή του ιδιότητα τόσο ως σκηνοθέτη όσο και ως production designer. Μάλιστα, τον Χρυσό Αλέξανδρο στον Νίκο Περάκη θα απονείμει ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Volker Schlöndorff, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στο θρυλικό "Ταμπούρλο", το οποίο θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr