Όταν ο Alfred Hitchcock, ο Orson Welles και ο Stanley Kubrick μεγαλουργούσαν στα παρασκήνια

11 σπάνιες φωτογραφίες από τα παρασκήνια ταινιών που έχουν αφήσει εποχή.

Σκηνοθέτης ή αλλιώς, το επάγγελμα που απογείωσε την έβδομη τέχνη. Όσο σημαντική είναι η πλοκή μίας ταινίας, το cast και η παραγωγή, άλλο τόσο σημαντική -ίσως και περισσότερο- είναι η δουλειά του σκηνοθέτη. 

Το να δημιουργήσεις μία εικόνα από το πουθενά μοιάζει δύσκολο. Το να φτιάξεις μία ταινία από την αρχή, επίσης. Το να κάνεις μία ταινία που θα μείνει στην ιστορία και που θα την ξέρουν όλοι, πολλά χρόνια μετά τη "γέννησή" της, είναι σπάνιο. Και ας έχει συμβεί πολλές φορές.

Σήμερα, εν έτει 2023, έχουμε την τεχνολογία με το μέρος μας. Τι γινόταν όμως όταν δεν υπήρχαν καθόλου ψηφιακά κόλπα και συστήματα; Μεταξύ μας, το γεγονός ότι έχουμε ταινίες από το 1895, -ναι, τότε ο κόσμος γνώρισε για πρώτη φορά αυτό που λέμε σινεμά, μοιάζει με θαύμα. Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε να υμνήσουμε την έβδομη τέχνη με 11 φωτογραφίες εμβληματικών σκηνοθετών από τα παρασκήνια ταινιών που έχουν αφήσει εποχή. 

Orson Welles 

Orson WellesJohn Kobal Foundation/Getty Images

Ο Orson Welles υπήρξε σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στην ταινία Citizen Kane, που από πολλούς θεωρείται η σπουδαιότερη ταινία όλων των εποχών. Με έντονες και αμφιλεγόμενες στιλιστικές επιλογές για την εποχή εκείνη, η εν λόγω ταινία, που βγήκε στις αίθουσες το 1941, ήταν -και όμως-, η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Welles. 

Howard Hawks 

Howard HawksHulton Archive/Getty Images

Η ταινία His Girl Friday ήταν για την εποχή της επαναστατική ή μάλλον, σχεδόν αναρχική. Με γρήγορους διαλόγους και με τους ηθοποιούς να αυτοσχεδιάζουν μιλώντας ο ένας πάνω στον άλλον, η ασπρόμαυρη ταινία έκανε το ντεμπούτο της το 1940. Στη φωτογραφία, ο σκηνοθέτης Howard Hawks κάθεται μαζί με τους πρωταγωνιστές τους, Cary Grant και Rosalind Russell.

John Huston

John HustonBettmann Archive

Και εδώ κυρίες και κύριοι ο θρυλικός John Huston σκηνοθετεί τον πατέρα του, Walter Huston, για τον ρόλο του στην ταινία The Maltese Falcon (1941). Ο Huston λέγεται πως σχεδίασε την ταινία πολύ σχολαστικά, με λεπτομερείς σημειώσεις και σκίτσα για το πώς οραματιζόταν τις σκηνές που συνόδευαν το σενάριό του.

Billy Wilder 

Billy WilderJohn Kobal Foundation/Getty Images

Billy Wilder, Double Indemnity και το αποκορύφωμα του film noir. Η ταινία αυτή του 1944 άσκησε τεράστια επιρροή στα μεταγενέστερα film noir, με τον κινηματογραφιστή John F. Seitz να χρησιμοποιεί τεχνικές όπως ο φωτισμός "βενετσιάνικων περσίδων" για να ρίχνει ράβδους φωτός πάνω στους χαρακτήρες.

Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock - PsychoHulton Archive/Getty Images

Alfred Hitchcock, ένα όνομα, πολλές ιστορίες τρόμου. Και εδώ, βλέπουμε τον σπουδαίο αυτόν σκηνοθέτη στα γυρίσματα της ταινίας Psycho (1960), ενός από τα πολλά δηλαδή αριστουργήματά του. 

David Lean

David LeanColumbia TriStar/Courtesy of Getty Images

Ο David Lean κοιτάζει μέσα από μία φωτογραφική μηχανή τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, στο Λονδίνο, για το ιστορικό, επικό δράμα Lawrence of Arabia (1962), που βασίστηκε στις άγριες εμπειρίες της ζωής του T.E. Lawrence. 

Stanley Kubrick

Stanley KubrickKeith Hamshere/Getty Images

Το εξαιρετικά φιλόδοξο έπος επιστημονικής φαντασίας 2001: A Space Odyssey, σε σκηνοθεσία Stanley Kubrick, φέτος γίνεται 57 ετών και αυτή είναι μία φωτογραφία από τα παρασκήνια της τελευταίας σκηνής.

Gordon Parks

Gordon ParksMichael Ochs Archives/Getty Images

Ο θρυλικός σκηνοθέτης και φωτογράφος Gordon Parks καθοδηγεί σε αυτό το κλικ τον πρωταγωνιστή Richard Roundtree για μια σκηνή στην ταινία Shaft's Big Score (1972), τη συνέχεια δηλαδή της εξαιρετικής εγκληματικής ταινίας δράσης blaxploitation Shaft. 

Sidney Lumet

Sidney LumetScreen Archives/Getty Images

1976 και ο Sidney Lumet (στο κέντρο της φωτογραφίας) σκηνοθετεί τον Peter Finch και τον William Holden για την καυστική και σατιρική ταινία Network

Ingmar Bergman

Ingmar BergmanSunset Boulevard/Corbis via Getty Images

Και ναι, ο Ingmar Bergman δε θα μπορούσε με τίποτα να λείπει από αυτή τη λίστα. Εδώ, ο θρυλικός σουηδός σκηνοθέτης των ταινιών Persona και Η έβδομη σφραγίδα στα γυρίσματα της ταινίας Fanny and Alexander (1982).

Robert Altman

Robert AltmanSygma via Getty Images

Ο Robert Altman υπήρξε ο σκηνοθέτης που δραματοποίησε τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου Vincent Van Gogh και του αδερφού του, Theo. Ο αμερικανός σκηνοθέτης φωτογραφίζεται εδώ στο πιο "Vincent Van Gogh" σκηνικό της ταινίας Vincent & Theo (1990).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr