7 εμβληματικές ατάκες από τον ασπρόμαυρο κόσμο του Casablanca

Ένα διαχρονικό διαμάντι στην ιστορία του κινηματογράφου.

To Casablanca, το υποβλητικό κλασικό δράμα που εκτυλίσσεται στον Β' Παγκόσμιο, έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα, στις 26 Νοεμβρίου 1942. Με τις εξαιρετικές ερμηνείες του Humphrey Bogart και της Ingrid Bergman προσδιόρισε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Χόλιγουντ ως ένα κλασικό διαμάντι, που εξυμνήθηκε για τη διαχρονική του ποιότητα.

Η πλοκή ακολουθεί τον Bogart που υποδύεται τον Rick Blaine, τον ιδιοκτήτη ενός βορειοαφρικανικού νυχτερινού κέντρου, ο οποίος ζει μια συναρπαστική ιστορία επανασύνδεσης με την Ilsa Lund (Bergman), μια όμορφη και μυστηριώδη γυναίκα που κάποτε παρότι τον είχε αγαπήσει, τον εγκατέλειψε.

Σε σκηνοθεσία Michael Curtiz, η ταινία Casablanca, κατάφερε να αποσπάσει οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ και εν τέλει κέρδισε αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου. 

Το κινηματογραφικό αυτό αριστούργημα μνημονεύεται ακόμα από τους σινεφίλ για την απαράμιλλη αισθητική του, το ρομάντζο, τις ερμηνείες και φυσικά τις ατάκες του. Παρακάτω βρίσκεις τις δικές μας αγαπημένες. 

We'll always have Paris

Η διαβεβαίωση του Rick προς την Ilsa απαθανατίζει τον πολύτιμο χρόνο που πέρασαν στο Παρίσι, που κανείς από τους δυο τους δεν έχει ξεχάσει. Η φράση αυτή έχει υιοθετηθεί εδώ και δεκαετίες από τους αθεράπευτα ρομαντικούς, όπως επίσης έχει γίνει άπειρες φορές meme, αλλά και λεζάντα σε φωτογραφίες με φόντο το Παρίσι.

Kiss me, kiss me as if it were the last time

Η οδυνηρή έκκληση της Ilsa προς τον Rick σε ένα φλας μπακ αποτυπώνει το δράμα που ζει το ζευγάρι. Η χημεία του Bogart και της Bergman είναι η κληρονομιά αυτής της ταινίας.

Here's looking at you, kid

Η αυτοσχέδια ατάκα του Bogart κατά τη διάρκεια μιας σκηνής στο Παρίσι έγινε σήμα κατατεθέν του Casablanca. Η επανάληψή της σε όλο το σενάριο ενισχύει τον αντίκτυπό της, εκφράζοντας τα τρυφερά συναισθήματα του Rick προς την Ilsa.

Play it, Sam. Play as time goes by

Μια ατάκα που έχει παραποιηθεί από το Casablanca, αλλά παραμένει στη λαϊκή κουλτούρα. Το πιάνο του Sam, που δημοπρατήθηκε για εκατομμύρια, και η αντίσταση κατά της αλλαγής του εμβληματικού τραγουδιού συμβάλλουν στην κληρονομιά της ταινίας.

With the whole world crumbling, we pick this time to fall in love

Η φράση της Ilsa για τον άτυχο έρωτά τους εν μέσω πολέμου ενισχύει το διαχρονικό θέμα της αγάπης, ενάντια στις αντιξοότητες.

Of all the gin joints in all the towns in the world, she walks into mine

Κάπως έτσι εξωτερικεύει το σοκ του ο Rick όταν ξαναβλέπει την Ilsa στο μπαρ του. Αυτή η εμβληματική φράση υποδηλώνει τη μοίρα, που μπλέκει τις τύχες τους στον ταραχώδη κόσμο της Casablanca.

Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship

Το γλυκόπικρο τέλος, που χαρακτηρίζεται από την εξέλιξη της σχέσης Rick - Renault θα ήταν σημαντική και για το sequel, που ήταν στα σκαριά. Ευτυχώς, δεν κυκλοφόρησε ποτέ και άφησε αλώβητη την κληρονομιά της ταινίας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr