Πόσο αληθινό είναι το May December του Netflix;

Η πολυσυζητημένη δραματική ταινία κρύβει μια πικρή αλήθεια.

Η νέα ταινία του σκηνοθέτη Todd Haynes, το May December, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Πρωταγωνιστούν η Julianne Moore και ο Charles Melton ως παντρεμένο ζευγάρι που, σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή της ταινίας, "λυγίζουν κάτω από την πίεση όταν μια ηθοποιός του Χόλιγουντ τούς συναντά για να κάνει έρευνα για μια ταινία σχετικά με το παρελθόν τους".

Η πλοκή

Η Gracie (Julianne Moore) γνώρισε τον σύζυγό της, Joe, όταν εκείνος ήταν μόλις 13 ετών. Εκείνη ήταν 36 ετών εκείνη την εποχή. Παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας τους, ανάγκασε τον Joe σε σεξουαλική σχέση και οδηγήθηκε στη φυλακή για βιασμό. Μετά την αποφυλάκισή της, η Gracie και ο Joe παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά μαζί. Όταν τους προσεγγίζουν για να γίνουν το θέμα μιας νέας ταινίας, το ζευγάρι ελπίζει ότι θα αλλάξει την αντίληψη του κοινού γι' αυτούς, αλλά όταν ο Joe αρχίζει να "ξετυλίγει" τη σχέση τους, αναρωτιέται αν τελικά ήταν ποτέ συναινετική.

Αν παρακολούθησες ήδη τη νέα δραματική ταινία και αναρωτήθηκες αν βασίζεται σε πραγματική ιστορία, δεν είσαι ο μόνος. Παρόλο που το May December είναι δημιούργημα φαντασίας, δηλαδή οι χαρακτήρες και η πλοκή είναι επινοημένοι, βασίζεται χαλαρά σε μια πραγματική δικαστική υπόθεση.

Να πέσει το trailer:

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία;

Ο Haynes επιβεβαίωσε ότι το May December είναι εν μέρει εμπνευσμένο από μια γυναίκα ονόματι Mary Kay Letourneau, η οποία συνελήφθη το 1997, αφού δήλωσε ένοχη για δύο περιπτώσεις βιασμού. Το θύμα της ήταν ο Villi Fualaau, ένας 12χρονος μαθητής, τον οποίο δίδασκε στο δημοτικό σχολείο Sherwood στο Burien της Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, η Letourneau γέννησε δύο παιδιά και εξέτισε έξι χρόνια στη φυλακή. Μετά από την αποφυλάκιση της, η Letourneau παντρεύτηκε τον Fualaau. Ήταν μαζί 14 χρόνια μέχρι τον χωρισμό τους το 2019. Η Letourneau πέθανε τον επόμενο χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η Letourneau και η Fualaau δεν αποτέλεσαν ποτέ το θέμα μιας χολιγουντιανής ταινίας, όπως η Gracie και ο Joe, αλλά ο Haynes χρησιμοποίησε πτυχές της σχέσης τους για να δημιουργήσει το May December. Για παράδειγμα, η τάση της Gracie να κατηγορεί τον Joe για τη σχέση τους είναι παρόμοια με τον τρόπο που η Letourneau αντιμετώπιζε τον Fualaau. Και οι δύο γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι οι σύζυγοί τους τις κυνηγούσαν -και, επομένως, συναίνεσαν στο σεξ- αν και κανένας από τους δύο δεν ήταν αρκετά μεγάλος για να το κάνει τότε.

Μετά την πρεμιέρα της ταινίας May December, όσοι γνώριζαν για την υπόθεση της Letourneau ξέθαψαν παλιές συνεντεύξεις της. Ο δημοσιογράφος Louis Peitzman δημοσίευσε μια συνέντευξη με τη Letourneau στο X (πρώην Twitter), στην οποία επιμένει ότι ο σύζυγός της ήταν συνένοχος στη σχέση τους.

Όπως επισημαίνει ο Peitzman, η Moore και ο Haynes φαίνεται να άντλησαν έμπνευση από τον τρόπο που η Letourneau μιλούσε στον σύζυγό της κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του May December. Καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, η Gracie υπονομεύει συστηματικά τις αναμνήσεις του Joe για να απαλλάξει τον εαυτό της από κάθε ευθύνη. Πρόκειται για μια χειραγωγική τακτική που εμποδίζει την ικανότητα του Joe να αντιμετωπίσει την κακοποίηση που υπέστη.

Μοιάζει ο χαρακτήρας της Gracie με τη Mary Kay Letourneau;

Υπάρχουν ακόμη περισσότερες πτυχές του χαρακτήρα της Moore που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Letourneau ενεργούσε στην πραγματική ζωή. Μια βασική ομοιότητα είναι ο τρόπος που μιλάει. Στο May December, η Gracie μιλάει συχνά με ψιθύρισμα, όταν νιώθει ότι της επιτίθενται.

Κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του May December στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ο Haynes είπε ότι η Letourneau είχε "ένα είδος χαλαρού άνω ουρανίσκου", το οποίο βρήκε ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον Haynes, η Moore "το πήγε παραπέρα" παίζοντας την Gracie, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των κομβικών στιγμών της ταινίας. Σε μια σκηνή, το ψιθύρισμά της είναι πιο έντονο, όταν ο Joe αμφισβητεί τη βάση της σχέσης τους. "Με αποπλάνησες. Δεν με νοιάζει πόσο χρονών ήσουν", λέει εκείνη. "Ποιος ήταν υπεύθυνος; Ποιος ήταν το αφεντικό;". Φυσικά, τόσο η Gracie όσο και η Letourneau -είτε το συνειδητοποίησαν, είτε όχι- ήταν οι δράστες από την αρχή.

Παρά το γεγονός ότι η ταινία διανέμεται από το Netflix σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, δεν είναι γνωστό ακόμη αν θα γίνει διαθέσιμο και στο ελληνικό Netflix. Προς το παρόν, μπορείς να παρακολουθήσεις την ταινία στους κινηματογράφους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr