Οι πιο δημοφιλείς ταινίες του 2023 περνούν ένα σαφές μήνυμα για το Χόλιγουντ

Μερικά ενδιαφέροντα μοτίβα δίνουν τροφή για σκέψη.

Η εμβάθυνση στις διεθνείς εισπρακτικές επιτυχίες του 2023 αποκαλύπτει ενδιαφέροντα μοτίβα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον απόλυτο έλεγχο της πραγματικότητας για τις ταινίες του Χόλιγουντ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το κινηματογραφικό φαινόμενο Barberheimer εξασφάλισε αβίαστα την κορυφή, με την ίδια την Barbie να συγκεντρώνει το εντυπωσιακό ποσό του σχεδόν ενάμισι δισεκατομμυρίου δολαρίων παγκοσμίως. Το Super Mario Bros., η πιο επιτυχημένη μεταφορά βιντεοπαιχνιδιού που έγινε ποτέ, έρχεται δεύτερο, αφήνοντας το Oppenheimer -που περιγράφηκε εύστοχα από τον John Waters ως μια ταινία δράσης για ανθρώπους που μιλάνε- κοντά στο όριο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι ταινίες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις για το 2023

Το υπόλοιπο Top 10 περιλαμβάνει ταινίες της Disney (Guardians of the Galaxy: Vol. 3 και The Little Mermaid), το Fast X, το Spider-Man: Across the Multiverse, το τελευταίο Mission: Impossible και δύο κινεζικά blockbuster με τίτλο Full River Red και The Wandering Earth 2, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη επιρροή της κινεζικής κινηματογραφικής αγοράς.

Πέρα από την επιφανειακή γοητεία της ανατολίτικης πινελιάς και τη φαινομενικά ανίκητη δύναμη των franchise, προκύπτει μια κρίσιμη αποκάλυψη: οι μισές από τις ταινίες με τα υψηλότερα έσοδα το 2023 θα μπορούσαν να θεωρηθούν εμπορικές αποτυχίες.

Το Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One μπορεί να αποτελεί εξαίρεση, λόγω των προκλήσεων της πανδημίας, αλλά το Fast X εξασφάλισε μια χλιαρή θέση στην πρώτη πεντάδα με τα "ταπεινά" 714 εκατομμύρια δολάρια. Δεν προκάλεσε ζημιά, αλλά χρειάζονταν περίπου 800-850 εκατ. δολάρια για να θεωρηθεί επιτυχία. Η απόκλιση είναι κραυγαλέα και αποδίδεται στα στούντιο που διογκώνουν τους προϋπολογισμούς των blockbuster, απαιτώντας αστρονομικά νούμερα εισπράξεων για την κερδοφορία τους.

Τα λάθη

Η Marvel, ο μαέστρος των blockbusters, αντιμετώπισε πλήγματα, καθώς μόνο μία από τις τρεις κυκλοφορίες της το 2023 ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Το The Marvels, με βαρύ προϋπολογισμό σχεδόν 220 εκατομμυρίων δολαρίων, χαρακτηρίστηκε εμπορική αποτυχία πριν βγει στις οθόνες, σηματοδοτώντας ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα στο σύστημα παραγωγής του Χόλιγουντ. Εξαρτώμενα από μη ρεαλιστικές ημερομηνίες κυκλοφορίας, τα στούντιο συχνά ξεκινούν τα γυρίσματα χωρίς ολοκληρωμένο σενάριο, οδηγώντας σε δαπανηρές επαναλήψεις και αποφάσεις μετά την παραγωγή.

Το ετήσιο box office χρησιμεύει ως μια κραυγαλέα υπενθύμιση ότι το Χόλιγουντ πρέπει να αναθεωρήσει το σύστημα παραγωγής του. Το φαινόμενο Barbie δεν αφορά μόνο στη γοητεία των ταινιών που βασίζονται σε παιχνίδια, αφορά στην επιτυχία των ταινιών με μοναδικές φωνές. Ο Wonka και η κωμωδία της Greta Gerwig μοιράζονται ένα κρίσιμο στοιχείο: είναι αντι-εταιρικά παραμύθια, στα οποία δημιουργοί με ξεχωριστό όραμα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα. Η πρόσφατη επιτυχία του Wonka υποδηλώνει ότι το κοινό λαχταρά αυτήν την αυτόνομη προσέγγιση.

Στην ουσία, η λύση δεν είναι κάποιο sequel για το Barbie, αλλά η αναζήτηση του επόμενου μοναδικού διαμαντιού, μιας διασκεδαστικής, έξυπνης και άκρως προσωπικής ταινίας που θα προσφέρει κάτι αναζωογονητικά διαφορετικό. Είναι καιρός για μια κινηματογραφική επανάσταση στο Χόλιγουντ.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης