H πραγματική ιστορία του Maestro που ενέπνευσε τον Bradley Cooper

Για τον Leonard Bernstein υπήρχε η μουσική, η σύζυγός του, Felicia Montealegre, και πολλοί, "απαγορευμένοι" έρωτες.

Esquire Team
Γράφει: Γεωργία Πρέζα 21 Δεκεμβρίου 2023

Η ταινία Maestro, που έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Netflix μόλις χθες και που βασίζεται στη ζωή του Leonard Bernstein, φαίνεται πως αφορά περισσότερο τον άνθρωπο παρά την τέχνη του. Η νέα αυτή ταινία, με πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Bradley Cooper, εστιάζει στην περίπλοκη σχέση του Bernstein με τους έρωτες της ζωής του. Τη μουσική του δηλαδή, τη σύζυγό του, Felicia Montealegre, και μερικούς ακόμα ανθρώπους.

Για την ακρίβεια, μοιάζει να ακολουθεί πιστά τη ζωή του Bernstein, έχοντας συμπεριλάβει και τις εξωσυζυγικές σχέσεις που είχε ο ίδιος με άντρες. Αυτή άλλωστε είναι και η ιστορία που ενέπνευσε τον Bradley Cooper.

Η Felicia Montealegre παντρεύεται τον Leonard Bernstein έχοντας επίγνωση της σεξουαλικότητάς του. Η ίδια μάλιστα, όπως του έγραψε κάποτε σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε μαζί με το Oppenheim στο The Leonard Bernstein Letters του 2014, θεωρούσε τον γάμο τους "ένα αιματηρό χάος". Κάτι που όμως δεν την απέτρεψε από το να μείνει παντρεμένη μαζί του για περισσότερα από 25 χρόνια. 

Leonard Bernstein and Felicia MontealegreLee/Central Press/Hulton Archive/Getty Images

Leonard Bernstein και Felicia Montealegre, 1959

"Είσαι ομοφυλόφιλος και μπορεί να μην αλλάξεις ποτέ. Δεν παραδέχεσαι την πιθανότητα μιας διπλής ζωής, αλλά αν η ψυχική σου ηρεμία, η υγεία σου, ολόκληρο το νευρικό σου σύστημα εξαρτώνται από ένα συγκεκριμένο σεξουαλικό μοτίβο, τι μπορείς να κάνεις;... Είμαι πρόθυμη να σε δεχτώ όπως εσύ είναι, χωρίς να είσαι μάρτυρας... ας προσπαθήσουμε να δούμε τι θα γίνει αν είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά χωρίς ενοχές και ομολογία". Η Montealegre παραδέχεται μάλιστα στην ίδια επιστολή πως δε μετάνιωσε ποτέ της που παντρεύτηκε τον Bernstein. 

Ο Bernstein προσπαθούσε να κρύψει τον πραγματικό του εαυτό από μια βαθιά ομοφοβική Αμερική της δεκαετίας του 1950. Ζητούσε συμβουλές από τον Aaron Copland, έναν συνθέτη που ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος, αλλά εξακολουθούσε να έχει μια πολύ ιδιωτική ζωή. Στην ταινία περιγράφονται επίσης και οι επαναλαμβανόμενες σχέσεις του Bernstein με τον μουσικό μελετητή Tom Cothran, με τον οποίο έκαναν κοινές διακοπές στη Βόρεια Καρολίνα ενώ λέγεται πως ο Serge Koussevitzky, ένας από τους μέντορες του Bernstein, ήταν αυτός που προέτρεψε τον συνθέτη να παντρευτεί τη Montealegre ούτως ώστε να κρύψει τις ιδιωτικές του δραστηριότητες. 

Όλα αυτά όμως, δε σήμαιναν τίποτα για τη σχέση του του Leonard Bernstein και της συζύγου του. Φίλοι και μέλη της οικογένειας επιβεβαιώνουν ότι ο Bernstein και η Montealegre αγαπιόντουσαν πολύ. "Ήταν πραγματικά υπέροχοι φίλοι και πιθανότατα αυτό μετράει περισσότερο μακροπρόθεσμα, ότι μπορούσαν ακόμα να κάνουν ο ένας τον άλλον να γελάει", δήλωνε στο παρελθόν η κόρη του Bernstein, την οποία υποδύεται στην ταινία η Maya Hawke

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr