Μερικές απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα του Ferrari

Η ταινία σε λίγες μέρες καταφθάνει στους κινηματογράφους και ο Michael Mann μίλησε για όλα στο βρετανικό Esquire.

Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, ο Michael Mann (Heat, Manhunter, Ali) προσπαθούσε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του αείμνηστου Enzo Ferrari. Τώρα, σε ηλικία 80 ετών, τα κατάφερε επιτέλους, με τον Adam Driver στον ρόλο του πρώην οδηγού αγώνων, που έγινε μεγιστάνας της αυτοκινητοβιομηχανίας και την Penélope Cruz σε αυτόν της συζύγου του, Laura.

Βασισμένη στη βιογραφία του 1991, Enzo Ferrari: The Man, the Cars, the Races, the Machine, η ταινία του Mann καλύπτει μια ταραχώδη χρονιά στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του Enzo. Πρόκειται για το καλοκαίρι του 1957, όταν το ζευγάρι συνταράσσεται από τον θάνατο του γιου του, Dino, από μυϊκή δυστροφία. Η σχέση τους καταρρέει και η αυτοκινητοβιομηχανία Ferrari βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Μέσα σε όλα αυτά, o Enzo αποφασίζει να δηλώσει συμμετοχή με την αγωνιστική ομάδα Scuderia Ferrari Grand Prix στον αγώνα Mille Miglia, μια διαδρομή που έβλεπε τους οδηγούς να διασχίζουν τους περιφερειακούς δημόσιους δρόμους της Ιταλίας.

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας, το βρετανικό Esquire φιλοξένησε μια συζήτηση μεταξύ του Michael Mann και του παρουσιαστή του Sky Sports F1, Simon Lazenby και διαβάζεις/βλέπεις τα πάντα, παρακάτω:

Γιατί επέλεξε να επικεντρωθεί σε αυτήν την περίοδο;

"Δεν θα με ενδιέφερε κάποια μακροσκελής βιογραφική ταινία", δήλωσε ο Mann. "Αυτά είναι ντοκιμαντέρ που ανήκουν στο History Channel. Δεν λειτουργούν ποτέ". Αντ' αυτού, τα γεγονότα του 1957 τού επιτρέπουν να συσσωρεύσει το δράμα -και το μελόδραμα- σε κάθε στροφή. Θρήνος για τον αγαπημένο του γιο, Dino, που πέθανε μόλις έναν χρόνο πριν, ένας γάμος με τη συνεργάτιδά του, Laura (Penelope Cruz) που βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, μια δεύτερη οικογένεια που κρύβεται στον δρόμο και όλα αυτά πριν καν ξεκινήσουμε με τα λαμπερά κόκκινα αυτοκίνητα.

Ο Enzo είναι ήδη 59 ετών όταν μπαίνουμε στην ιστορία, αλλά δεδομένου ότι εξακολουθούσε να είναι "Il Commendatore" μέχρι τον θάνατό του, σε ηλικία 90 ετών, αυτό είναι ένα κομβικό καλοκαίρι. "Μέσα σε αυτό το τετράμηνο, όλες οι δυνάμεις της ζωής του Enzo συμπυκνώνονται και συγκρούονται", δήλωσε ο Mann.

Τι συνέβη στους γιους του Enzo;

Ο πρώτος γιος του Enzo, ο Dino, ήταν ένας πολλά υποσχόμενος μηχανικός που προετοιμάζονταν ως διάδοχός του, αλλά πέθανε σε ηλικία μόλις 24 ετών από μυϊκή δυστροφία το 1956. Ο Enzo ήταν τόσο συντετριμμένος που σχεδόν παραιτήθηκε εντελώς. Τον επισκεπτόταν καθημερινά στο νεκροταφείο, όπου είχαν θαφτεί και οι γονείς του και, αργότερα, η σύζυγός του. Ο κινητήρας Ferrari Dino, που σχεδίασε, έτρεχε σε διάφορες μορφές για 40 χρόνια και η 206 GT που παρουσιάστηκε το 1968 ήταν μια Ferrari που είχε το σήμα "Dino".

Ο άλλος γιος του, ο Piero, ένα 12χρονο αγόρι στην ταινία, κληρονόμησε το 10% του Enzo και είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ferrari SPA.

"Είχαμε όμορφες και θλιβερές στιγμές", δήλωσε ο Piero για τον πατέρα του. "Η καλύτερη ανάμνηση που έχω είναι όταν καθόταν μια Κυριακή και παρακολουθούσε τον αγώνα στην τηλεόραση και κανείς δεν μπορούσε να σχολιάσει, αλλά εγώ καθόμουν πίσω του και μερικές φορές με ρωτούσε: "Τι γνώμη έχεις για αυτό το αυτοκίνητο;". Αυτό ήταν ωραίο, να παρακολουθώ τους αγώνες μαζί του".

Τι συνέβη στην εταιρεία Ferrari;

Μια άλλη πλοκή της ταινίας είναι το τι γίνεται με την τότε εξειδικευμένη επιχείρηση αυτοκινήτων δρόμου του Enzo. Ο Enzo μιλάει με τη Ford ως πιθανό επενδυτή, προκειμένου να δελεάσει τη Fiat να επενδύσει εκείνη. Πράγματι, η Ford έφτασε κοντά σε μια μεγάλη συμφωνία για τη Ferrari το 1963, αλλά μια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής σχετικά με μια ρήτρα που έδινε στη Ford τον τελικό λόγο για την αγωνιστική ομάδα της Ferrari ήταν πολύ μεγάλη απειλή για την αυτονομία του Enzo.

Η οργισμένη αντίδρασή του πυροδότησε μια προσωπική βεντέτα ανάμεσα στον Enzo και τον ομόλογό του, Henry Ford II, όπως διηγείται η ταινία Ford v Ferrari του 2019. Η Fiat άρχισε να συσσωρεύει μετοχές κατά τη διάρκεια της πτώσης και έγινε μέτοχος κατά 50% το 1969, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 90% κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ο Enzo, στη συνέχεια ο Piero, κράτησε τα υπόλοιπα δέκα.

Τι συνέβη μετά τη συντριβή στο Mille Miglia του 1957;

Στο δεύτερο μισό της ταινίας κυριαρχεί ο διάσημος ιταλικός αγώνας δρόμου του 1957, που ο Enzo ήλπιζε ότι θα ξαναβάλει τη Ferrari στην κορυφή. Προσφέρει μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες της ταινίας -εκεί, ο Mann βρίσκεται στο στοιχείο του- και αργότερα την πιο αξέχαστη σκηνή της, όταν μια Ferrari πέφτει πάνω στο πλήθος, σκοτώνοντας 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εννέα θεατών. Ο Enzo παρουσιάστηκε ως άκαρδος εκείνη την εποχή, αλλά άλλοι λένε ότι είχε βαρύ αντίκτυπο πάνω του.

Ο θάνατος ήταν πάντα παρών στη ζωή του Enzo, αφού είχε χάσει τον πατέρα του, τον αδελφό του, τον γιο του και πολλούς φίλους και οδηγούς. "Πρέπει κανείς να συνεχίζει να εργάζεται συνεχώς", είχε πει κάποτε. "Διαφορετικά σκέφτεται κανείς τον θάνατο". Αντιμετώπισε επίσης μια τετραετή δίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια ως αποτέλεσμα του δυστυχήματος και θα πήγαινε στη φυλακή αν κρινόταν ένοχος, αλλά αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες. Το Mille Miglia διακόπηκε, ως αποτέλεσμα.

Γιατί χρειάστηκαν τριάντα χρόνια για να γυριστεί η ταινία;

Το σενάριο του βρετανού συγγραφέα, Troy Kennedy Martin, ο οποίος έγραψε και το πρωτότυπο The Italian Job, υπήρχε από τις αρχές της δεκαετίας του '90, χρησιμοποιώντας ως βασική πηγή τη βιογραφία του Enzo του 1991 του Brock Yates.

Ο Mann, παθιασμένος με τα αυτοκίνητα, καθώς έχει κι ο ίδιος δύο Ferrari, συμμετείχε από την αρχή, αλλά τα στούντιο αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως μόνο όταν η δημοτικότητα της Formula 1 στις ΗΠΑ εξερράγη χάρη στη σειρά του Netflix, Drive To Survive. Ο Christian Bale είχε αρχικά επιλεγεί για τον ρόλο του Enzo, αλλά αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής παραγωγής το 2016, λόγω αναφερόμενων ανησυχιών για την απόκτηση του απαραίτητου βάρους για να παίξει τον ρόλο. Η ταινία επανήλθε σε παραγωγή, μετά την επιλογή του Driver.

Να πέσει το βίντεο: 

Tο Ferrari έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 25 Ιανουαρίου 2024.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης