Η Sharon Tate δεν ήθελε ποτέ να είναι ένα 'αντικείμενο'

Και δυστυχώς, αυτό ακριβώς πέτυχε το Once Upon a Time in Hollywood.

Esquire Team
Γράφει: Γεωργία Πρέζα 24 Ιανουαρίου 2024

Στις 24 Ιανουαρίου του 1943, σαν σήμερα δηλαδή, πριν από 81 χρόνια, γεννήθηκε στο Τέξας η Sharon Tate. Η ηθοποιός, που έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία 23 ετών με την ταινία Eye of the Devil και που δεν ήθελε ποτέ της να είναι ένα "αντικείμενο", ούτε να απασχολεί τα μέσα μόνο εξαιτίας της εντυπωσιακής της εμφάνισης, είχε ένα τραγικό τέλος.

Τη δεκαετία του '60, η Sharon Tate πρωταγωνιστούσε στα εξώφυλλα των περιοδικών τόσο ως ηθοποιός όσο και ως μοντέλο. Το 1967 κέρδισε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, για την ταινία Valley of the Dolls, ενώ έπαιξε και στην ταινία The Fearless Vampire Killers του Roman Polanski, τον οποίο παντρεύτηκε ένα χρόνο μετά, το 1968.

Το 1969, και ενώ ήταν 8 μηνών έγκυος, η Sharon Tate δολοφονήθηκε. Όταν ο Quentin Tarantino ανακοίνωσε το 2017 τα σχέδιά του να γυρίσει μια ταινία που θα αφορούσε τη δολοφονία της ηθοποιού Sharon Tate από την οικογένεια Manson, υποσχέθηκε να αφηγηθεί τη συγκλονιστική ιστορία μιας ταλαντούχας γυναίκας, της οποίας ο φρικτός θάνατος είχε απασχολήσει τα μίντια για δεκαετίες. Στο διαφημιστικό υλικό της ταινίας, η Tate, την οποία υποδύθηκε η Margot Robbie, εμφανιζόταν σε περίοπτη θέση, υποδηλώνοντας ότι ακόμη κι αν ο Tarantino γέμιζε το τοπίο με επιπλέον χαρακτήρες, η ίδια θα συμμετείχε ισότιμα στη δική της ιστορία. Όμως, δεν έγινε έτσι. Η ταινία άφησε στην άκρη την Sharon Tate κάνοντάς την τίποτα περισσότερο από ένα ακόμη πρόσωπο-θύμα της κτηνωδίας του Manson.

Στο Once Upon a Time in Hollywood η Sharon Tate χορεύει σαγηνευτικά στην κρεβατοκάμαρά της, στριφογυρίζει φορώντας ένα crop top σε ένα πάρτι στην έπαυλη του Playboy και χαμογελά γλυκά ενώ παρακολουθεί την προβολή της ταινίας της. Η Margot Robbie μοιάζει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με τις περίπου δώδεκα ατάκες που της δίνονται στην 3ωρη ταινία αλλά η Tate του Tarantino, δεν παύει να είναι ένα αντικείμενο χωρίς ίχνος εσωτερικού κόσμου. 

Sharon TateArthur Sidey/Mirrorpix/Getty Images

Και μεταξύ μας, η Sharon Tate ήταν πολλά περισσότερα από ένα σύμβολο του σεξ. Η ίδια αυτοσαρκαζόταν χρησιμοποιώντας τον όρο "σεξοβόμβα", ενώ στους αγαπημένους της ήταν γνωστή ως ευαίσθητο και συμπονετικό άτομο. Μιλώντας κάποτε σε μία συνέντευξή της για τον ακραίο βαθμό στον οποίο οι άντρες -μεγάλης μάλιστα ηλικίας- ελέγχουν το Χόλιγουντ, η ίδια είχε δηλώσει: "Είναι σίγουροι ότι για να διασκεδάσεις το κοινό, πρέπει απλώς να δημιουργήσεις μια ξανθιά σταρ με λαμπερά χείλη, στρογγυλεμένους γοφούς και χωρίς μυαλό". Μάλιστα, σε πολλές συνεντεύξεις της στα μέσα της δεκαετίας του '60 η Tate μιλούσε ανοιχτά για το ότι δεν την ενδιέφερε να είναι αντικείμενο του σεξ. "Όταν μου έδωσαν συμβόλαιο, σκέφτηκα: "Ω, τι ωραία", αλλά... Ήμουν απλά ένα κομμάτι εμπορεύματος. Κανείς δεν νοιαζόταν για μένα. Οι άνθρωποι περιμένουν τόσα πολλά από ένα ελκυστικό άτομο", έλεγε το 1967, στο περιοδικό Look. 

Δυστυχώς, ο Quentin Tarantino και το Once Upon a Time in Hollywood πέτυχαν όλα όσα ήθελε να αποφύγει η Sharon Tate σε αυτήν τη ζωή. Σήμερα ωστόσο, με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων της, είναι μία καλή ευκαιρία να θυμηθούμε πως η ηθοποιός ήταν μία δυναμική γυναίκα που ήδη από τη δεκαετία του '60 είχε εντοπίσει και καταδείξει την αδικία, κατακρίνοντας τον δρόμο τον οποίο ακολουθούσαν οι άνθρωποι του Χόλιγουντ. Και όλα αυτά, μέχρι τα 26 χρόνια που πρόλαβε να ζήσει. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr