Οι ταινίες που ενέπνευσαν τον Denis Villeneuve για το Dune: Part Two

Ο σκηνοθέτης μίλησε στο βρετανικό Esquire για δύο ταινίες που τον επηρέασαν στη δημιουργία του sci-fi sequel.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 29 Φεβρουαρίου 2024

O σκηνοθέτης του Dune: Part Two, του νέου sci-fi έπους, που βγαίνει σήμερα στις αίθουσες, μίλησε στο βρετανικό Esquire για τις ταινίες που ενέπνευσαν τo πολυαναμενόμενo sequel του και αποκάλυψε δύο, που επηρέασαν την προσέγγισή του.

Ο θαυμασμός του Villeneuve για τον Scorsese

Ο γαλλοκαναδός σκηνοθέτης δε δίστασε ποτέ να εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Martin Scorsese. Του ζήτησε μάλιστα συμβουλές προτού ξεκινήσει την παραγωγή για το Prisoners του 2013, το πρώτο του έργο στο Χόλιγουντ. Σύμφωνα με μια συνέντευξη που είχε δώσει πέρυσι, ο θρυλικός δημιουργός τον προέτρεψε να προσπαθήσει να "παραμείνει ανεπηρέαστος, να προστατεύσει την ταυτότητα και την ακεραιότητά του".

Μέχρι στιγμής, η αλήθεια είναι ότι τα καταφέρνει περίφημα. Δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν εξακολουθεί να απευθύνεται στον Scorsese για νουθεσίες, αλλά οι δύο δημιουργοί φαίνεται πως έχουν στενές σχέσεις.

Αυτό φαίνεται και από την ταινία που κατονόμασε ο Villeneuve ως επιρροή για το Dune: Part Two, η οποία δεν είναι άλλη από το The Last Temptation of Christ του 1988, που είναι βασισμένη, φυσικά, στο βιβλίο "Ο Τελευταίος Πειρασμός" του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο κυκλοφόρησε το 1955.

"Είναι μια ταινία που με ξετρέλανε απόλυτα", είπε. "Είναι μια εξερεύνηση της αμφιβολίας του ανθρώπου που έχει εμμονή με οράματα και ιδέες που είναι μεγαλύτερες από αυτόν [...] είναι ένα πορτρέτο του Χριστού που πάντα με συγκινούσε γιατί έφερε τόση ανθρωπιά σε αυτήν τη φιγούρα", συνέχισε.

Ο Villeneuve είδε παραλληλισμούς στην ιστορία που προσπαθούσε να αφηγηθεί με το Dune: Part Two. "Ήταν αρκετά κοντά στην πορεία του Paul Atreides", είπε, αποτίοντας φόρο τιμής στην κάποτε αμφιλεγόμενη ταινία του Scorsese. "Πρέπει να πω ότι με τον τρόπο που ο Martin Scorsese απεικόνισε εκείνη την περίοδο, υπάρχει κάτι στο επίπεδο της ακρίβειας των λεπτομερειών, είναι σαν να είχε πάρει μια μηχανή του χρόνου. Ήταν μια ταινία που με επηρέασε τρομερά, καθώς έκανα αυτήν τη διασκευή", ανέφερε.

Και λίγο από anime

Όταν παρακολουθήσει κάποιος το Dune: Part Two, ίσως του θυμίσει μια άλλη ταινία που αγαπήθηκε από τους κριτικούς. Όπως αναφέρει ο Villeneuve, είχε στο μυαλό του επίσης το Akira.

Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε στο βρετανικό Esquire ότι το κλασικό anime του 1988, σε σκηνοθεσία του Katsuhiro Otomo, αποτέλεσε βασική έμπνευση για τη διασκευή του έπους του Frank Herbert του 1965. "Όταν σχεδίαζα ό,τι σχετιζόταν με τη μεταμόρφωση του Paul, όταν βλέπουμε τον Paul να γίνεται από ήσυχη, ταπεινή, ανοιχτή φιγούρα που θέλει απλώς να βρει το δρόμο του και να προσπαθήσει να επιβιώσει, γίνεται αυτή η σκοτεινή μεσσιανική φιγούρα", λέει. "Όταν το σκηνοθετούσα -τα μαλλιά, τις σιλουέτες, τον τρόπο που τον τραβούσα. Δεν ήταν συνειδητή επιλογή, και μου θύμισε κάτι, και ξαφνικά έγινε φανερό καθώς έκανα storyboarding: 'εντάξει, κάνω το Ακίρα'", συμπλήρωσε.

Η πολυαγαπημένη ταινία του Otomo απεικονίζει συμμορίες μηχανόβιων στο Νέο Τόκιο. "Αυτό έφερε χαρά στην καρδιά μου γιατί είναι μια ταινία που λατρεύω απόλυτα", συνεχίζει ο Villeneuve, επαινώντας το μοντάζ και το καδράρισμα της ταινίας. "Υπάρχει κάτι στην ιαπωνική ευαισθησία που πάντα με ξετρελαίνει".

Εδώ και δεκαετίες υπάρχει φημολογία για μια live-action μεταφορά του Akira. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο Taika Waititi είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία, αν και προς το παρόν φαίνεται να έχει σταματήσει η παραγωγή της. Ίσως να μπορούσε ο Villeneuve να αναλάβει και αυτό το εγχείρημα;

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.