O Billy Crystal και οι ρόλοι της ζωής του

O Billy Crystal έχει σήμερα τα γενέθλιά του κι εμείς κάνουμε μια αναδρομή στις καλύτερες ερμηνείες του.

Ο Billy Crystal, γνωστός για την πολύπλευρη καριέρα του στον χώρο της ψυχαγωγίας, έχει υπάρξει παρουσιαστής των βραβείων Όσκαρ εννέα φορές- είναι δηλαδή δεύτερος αμέσως μετά τον Bob Hope που με 19. Παραδόξως, ο ίδιος δεν έχει λάβει ποτέ υποψηφιότητα για Όσκαρ, αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται για τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Το ταλέντο του Crystal επεκτείνεται και στη μουσική, καθώς έχει κερδίσει δύο υποψηφιότητες για Grammy, ενώ το one-man show του, 700 Sundays, απέσπασε ειδικό βραβείο Tony. O Crystal, ο οποίος έσπασε για πρώτη φορά τα τηλεοπτικά ταμπού παίζοντας έναν ομοφυλόφιλο χαρακτήρα στη σειρά Soap του ABC τη δεκαετία του 1970, έλαβε στην πορεία του 24 υποψηφιότητες για Emmy, κερδίζοντας έξι συνολικά. 

Ας τιμήσουμε αυτόν τον πολύπλευρο διασκεδαστή, ο οποίος σήμερα κλείνει τα 76 του χρόνια -γεννήθηκε σαν σήμερα στις 14 Μαρτίου του 1948- εξερευνώντας τις 10 κορυφαίες ερμηνείες του.

10. America's Sweethearts (2001)

Η ταινία αυτή προσφέρει μια ματιά στα παρασκήνια του Χόλιγουντ, και έχει σκηνοθετηθεί από τον πρώην επικεφαλής του στούντιο, Joe Roth, ο οποίος γνωρίζει τα "κατατόπια".

Η Crystal υποδύεται τον Lee Phillips, έναν δημοσιογράφο, ο οποίος πρέπει να τα βάλει με τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας: το παντρεμένο ζευγάρι Gwen Harrison (Catherine Zeta-Jones) και Eddie Thomas (John Cusack), οι οποίοι είναι γνωστοί δημόσια ως "America's Sweethearts", αλλά στην ιδιωτική τους ζωή δεν είναι τόσο αγαπημένοι.

09. Running Scared (1986)

Οκτώ χρόνια μετά το Rabbit Test, ο Crystal επέστρεψε σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την buddy cop κωμωδία. Ο αστυνομικός Danny Costanzo (Crystal) του Σικάγο συνεργάζεται με τον Ray Hughes του Gregory Hines για να εντοπίσουν τον επίδοξο βαρόνο ναρκωτικών, Julio Gonzales (ένας εκπληκτικά απειλητικός Jimmy Smits).

08. Deconstructing Harry (1997)

Στη μοναδική ταινία του Crystal με τον Woody Allen υποδύεται τον Larry, τον καλύτερο φίλο του συγγραφέα Harry Block (Allen), ο οποίος κλέβει τη φίλη του Harry, τη Fay (Elisabeth Shue). 

07. The Princess Bride (1987)

Ο Crystal έχει μόνο έναν μικρό ρόλο στο αγαπημένο παραμύθι του Rob Reiner, αλλά αυτός και η Carol Kane αξιοποιούν στο έπακρο τα cameos τους.

06. Analyze This (1999)

Ο De Niro υποδύεται τον Paul Vitti, ένα αφεντικό της μαφίας που υποφέρει από άγχος και κρίσεις πανικού. Δέχεται τελικά να επισκεφθεί τον ψυχίατρο Ben Sobel (Crystal), ο οποίος έχει τα δικά του προβλήματα.

05. Mr. Saturday Night (1992)

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Crystal υποδύεται τον επίδοξο κωμικό του Μπρούκλιν, Abie Yankelman, ο οποίος αλλάζει το όνομά του σε Buddy Young Jr., και μοιάζει περισσότερο με κωμικό τη δεκαετία του 1950.

04. Monsters, Inc. (2001)

Ο Crystal κέρδισε μια ολόκληρη νέα γενιά θαυμαστών με την καταξιωμένη ερμηνεία του σε αυτή την ταινία της Pixar, ως η φωνή του Mike Wazowski, ενός δίποδου, μονόφθαλμου τέρατος, με προφορά από το Μπρούκλιν.

03. Throw Momma From the Train (1987)

Ο φόρος τιμής του Danny DeVito στο Strangers on a Train του Hitchcock μετατράπηκε σε μια ξεκαρδιστική εισπρακτική επιτυχία, με τον Crystal στον ρόλο του Larry, ενός συγγραφέα που έχει μπλοκάρει δημιουργικά, εξαιτίας της πρώην συζύγου του, Margaret (Kate Mulgrew), που κλέβει το τελευταίο του μυθιστόρημα και το πλασάρει ως δικό της, με τεράστια επιτυχία. 

02. City Slickers (1991)

Ο Crystal, ισόβιος οπαδός των Yankees, φόρεσε αντίπαλο καπέλο των NY Mets σε αυτήν την κωμωδία, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Ως Mitch Robbins, στέλεχος ραδιοφωνικής εταιρείας παραγωγής, ο χαρακτήρας του Crystal κάνει τα πάντα για να αποφύγει την κρίση μέσης ηλικίας.

01. When Harry Met Sally... (1989)

Αυτή η ταινία του του Rob Reiner είναι μια από εκείνες που έρχονται αμέσως στο μυαλό μας κάθε φορά που αναφέρεται ο όρος "ρομαντική κομεντί" και υπάρχει λόγος, φυσικά, γι' αυτό.

Ο Crystal και η Meg Ryan σημείωσαν και οι δύο τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας τους ως δύο φίλοι, που τυχαίνει να συναντιούνται κάθε πέντε χρόνια περίπου, ενημερώνοντας ο ένας τον άλλον για τις πιο πρόσφατες σχέσεις τους, μέχρι που, πολλά χρόνια αργότερα, αλλάζει κάπως αυτή η σχέση. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.