Οι πιο αξιομνημόνευτες ταινίες του David Cronenberg

Ένας μικρός φόρος τιμής στον σκηνοθέτη που κανείς δεν πιστεύει ότι ξεπέρασε τα 80.

Υπάρχει ένας σκηνοθέτης που τον λατρεύουμε για τις φρικιαστικές του εικόνες. Αυτός είναι ο David Cronenberg. Πόσο χρονών πιστεύεις ότι είναι; Λίγο πάνω από τα 60, λογικά, ε; Κι όμως, σήμερα κλείνει τα 81 (!) του.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη ιδέα που θέλει τους σκηνοθέτες να ωριμάζουν όσο μεγαλώνουν. Αν συγκρίνεις, για παράδειγμα, τον Martin Scorsese με τον David Cronenberg, οι διαφορές τους είναι τρανταχτές. Ο Cronenberg έχει κάνει τα δικά του κοινωνικά δράματα, όμως μέχρι και τώρα συνεχίζει να παραδίδει αηδιαστικές εικόνες από τρομακτικά πλάσματα και ιστορίες sci-fi, βγαλμένες από εφιάλτες.

Ο Cronenberg εξακολουθεί επίσης να αποφεύγει να γυρίζει ταινίες στην Αμερική. Ήταν πάντα έξω από το σύμπλεγμα του Χόλιγουντ και σε συνεντεύξεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι του αρέσει έτσι.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Cronenberg δεν θα απαρνηθεί ποτέ τα δημιουργικά του ένστικτα. Αυτά είναι που έχουν δημιουργήσει μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά. Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με μερικές από αυτές.

10. Crimes of the Future (2022)

Στο εγγύς μέλλον, η ανθρωπότητα έχει χάσει την ικανότητά της να αισθάνεται πόνο και οι ζωντανές χειρουργικές παραστάσεις έχουν γίνει τα καλλιτεχνικά μπλοκμπάστερ της εποχής. Ο Viggo Mortensen πρωταγωνιστεί ως καλλιτέχνης που αναπτύσσει μυστηριώδη νέα όργανα και τα αφαιρεί στις παραστάσεις του.

Η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και μπορείς να δεις σε αυτήν τον Γιώργο Πυρπασόπουλο πλάι στον Mortensen και τη Léa Seydoux.

09. Crash (1996)

Στην πιο αμφιλεγόμενη ίσως ταινία του Cronenberg, ο James Spader υποδύεται έναν τηλεοπτικό παραγωγό που παθαίνει ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το οποίο τον συνδέει απροσδόκητα με τη μοναδική επιζώσα, την οποία υποδύεται η Holly Hunter.

08. Scanners (1981)

Ο Cronenberg εισέρχεται στον κόσμο των κόμικς με το Scanners, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας για μια μυστική ομάδα ανθρώπων με ψυχικές ικανότητες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό ή για κακό. Έχει μερικές αξέχαστες στιγμές, με το πιο διαβόητο ίσως κεφάλι που εκρήγνυται στον κινηματογράφο, και ο Michael Ironside είναι σαγηνευτικά διαβολικός ως αρχηγός της σέχτας.

07. Spider (2002)

Μία από τις καλύτερες ταινίες του Cronenberg με φανταστική υποκριτική. Ο Ralph Fiennes υποδύεται έναν ψυχικά άρρωστο άνδρα, ο οποίος βγαίνει από ένα ίδρυμα και παλεύει να συνδέσει τις αναμνήσεις της τραυματικής παιδικής του ηλικίας, οι οποίες μπορεί να είναι πραγματικές, μπορεί να είναι ψευδαισθήσεις ή μπορεί να είναι ένα τρομακτικό συνονθύλευμα και των δύο.

06. Dead Ringers (1988)

Ο Jeremy Irons δίνει δύο από τις καλύτερες κινηματογραφικές ερμηνείες του σε αυτό το ψυχολογικό θρίλερ, ως ένα ζευγάρι πανομοιότυπων δίδυμων γυναικολόγων που μοιράζονται τις σεξουαλικές σχέσεις τους, χωρίς να ενημερώνουν καμία από τις γυναίκες της ζωής τους.

05. Videodrome (1983)

Ίσως η πιο χαρακτηριστική ταινία του Cronenberg. Πρωταγωνιστεί ο James Woods στον ρόλο ενός ανήθικου τηλεοπτικού στελέχους που παθαίνει εμμονή με έναν πειρατικό σταθμό, ο οποίος προβάλλει ταινίες snuff για ψυχαγωγία.

04. Eastern Promises (2007)

Ο Cronenberg σχεδόν εξαφανίζεται σε αυτό το εντυπωσιακό αστυνομικό δράμα. Η Naomi Watts υποδύεται μια μαία που ερευνά τον θάνατο μιας Ρωσίδας έφηβης μητέρας, με την ελπίδα να βρει ένα σπίτι για το μωρό, αλλά το ταξίδι της την οδηγεί βαθιά στον εγκληματικό υπόκοσμο, όπου ένας αινιγματικός οργανωτής, τον οποίο υποδύεται ο Viggo Mortensen, βρίσκεται στην άνοδό του προς την εξουσία.

03. The Dead Zone (1983)

Η προσαρμογή του Cronenberg στο μπεστ σέλερ του Stephen King, με πρωταγωνιστή τον Christopher Walken στον ρόλο ενός δασκάλου, που αναπτύσσει τη δύναμη να βλέπει το μέλλον, αλλά χάνει όλα τα υπόλοιπα στη ζωή του, είναι κάθε άλλο παρά ένα συμβατικό θρίλερ τρόμου.

02. A History of Violence (2005)

Ο Viggo Mortensen διευθύνει ένα εστιατόριο σε μια μικρή πόλη με την αγαπημένη του σύζυγο και τα δύο παιδιά του, αλλά όταν σκοτώνει δύο επίδοξους ληστές σε αυτοάμυνα προσελκύει ανεπιθύμητη προσοχή.

01. The Fly (1986)

Το remake του Cronenberg της ήδη εξαιρετικής ταινίας του 1958 διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής ανέπαφο, αλλά μετατοπίζει το επίκεντρο από μια "ταινία με τέρατα" με μια συγκλονιστική τελική σκηνή σε μια πένθιμη αλληγορία για τον αργό, επώδυνο και χωρίς αξιοπρέπεια θάνατο από μια τρομερή ασθένεια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Confidenza του Daniele Lucchetti έχει 'για πρωινό' πολλά θρίλερ εκεί έξω

Οι άβολες αλήθειες και η τροφή για σκέψη σε σχέση με την ηθική και την αλήθεια ποτέ δεν ήταν εύκολες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

8 ωραίες σειρές για να δεις, αν σου άρεσε το Shōgun

Τώρα που τελείωσε η καταπληκτική σειρά του Disney+, κάπως πρέπει να καλύψεις το κενό. Και γι᾽ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος