Όταν η Julia Roberts έγινε η πρώτη ηθοποιός που έβγαλε 20 εκατ. δολάρια για μία ταινία

Ή απλώς, όταν έσπασε το στερεότυπο των μισθών του Χόλιγουντ.

Γεννημένη στη Σμύρνη της Τζόρτζια στις 28 Οκτωβρίου 1967, η Julia Roberts ακολούθησε τον αδερφό της, Eric, στην υποκριτική, κάνοντας το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στο δράμα Satisfaction και προκαλώντας πάταγο στην αμέσως επόμενη ταινία της, Mystic Pizza που κυκλοφόρησε αργότερα το ίδιο έτος.

Η θεαματική της είσοδος βέβαια, στην Α-λίστα του Χόλιγουντ ήρθε το 1990, με το σαρωτικό τότε και διαχρονικό σήμερα, Pretty Woman. Τότε μάλιστα, ως Vivian Ward, ήταν που η Roberts κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα για όσκαρ α᾽γυναικείου ρόλου. Είχε προηγηθεί μία ακόμη, β' γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της στο δακρύβρεχτο Steel Magnolias το 1989.

Μετά από το blockbuster, The Pelican Brief, και μια σειρά ρόλων που δε στέφθηκαν από αντίστοιχη επιτυχία, η Roberts επέστρεψε στο box-office με το My Best Friend's Wedding, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμα ρομαντικές κομεντί υψηλού προφίλ, το Notting Hill και το The Runaway Bride. Πρόκειται για ταινίες που βλέπουμε μέχρι σήμερα, αλλά σύντομα αποφάσισε να αφήσει πίσω της, για να μπορέσει να δείξει ότι το πεδίο ερμηνείας της δεν περιοριζόταν στις κομεντί. Κάπως έτσι, ήρθε η Erin Brockovich, του σκηνοθέτη Steven Soderbergh. 

Στο μεταξύ, μέχρι εκείνη την εποχή, τα 20 εκατομμύρια δολάρια είχαν γίνει ο τυπικός μισθός για τους άντρες αστέρες του κινηματογράφου του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένων των Tom Hanks, Tom Cruise και άλλων πολλών. Η Roberts λοιπόν, ήταν η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που μπόρεσε να "κατακτήσει" αυτό το ποσό.

Όπως αναφέρθηκε στο Newsweek την εποχή της κυκλοφορίας της Erin Brockovich, η Universal Pictures αρχικά ήταν απρόθυμη να πληρώσει τη Roberts 20 εκατ. δολάρια. Η τότε ατζέντισσά της, Elaine Goldsmith-Thomas, φέρεται να έπεισε το στούντιο επισημαίνοντας την αδικία των διπλών standards του Χόλιγουντ και τονίζοντας πως η Julia (και η κάθε ηθοποιός του βεληνεκούς της) άξιζε τον ίδιο μισθό με τους άνδρες σταρ του Χόλιγουντ.

Η Erin Brockovich λοιπόν, που έκανε πρεμιέρα για πρώτη φορά σαν σήμερα, στις 17 Μαρτίου του 2000, ανέβασε την Roberts ψηλά -εκεί δηλαδή που τις άξιζε- απέσπασε περισσότερα από 125 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office και 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας. H δε Julia, σήκωσε το χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία της. Αν μην τι άλλο, το άξιζε και με το παραπάνω. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος