Godzilla: 65 χρόνια o βασιλιάς των τεράτων

Από το 1954 μέχρι σήμερα, το πιο δημοφιλές τέρας της pop κουλτούρας κάνει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- πάταγο.

O Godzilla είναι αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς όλων των τεράτων σε κάθε κινηματογραφικό σύμπαν που υπάρχει και ένα από τα δημοφιλέστερα πλάσματα στην ιστορία της pop κουλτούρας. Η πρώτη του εμφάνιση γίνεται το 1954, στο ιαπωνικό Gojira του -διόσκουρου του Akira Kurosawa- Ishiro Honda, για να ακολουθήσουν έπειτα δεκάδες ταινίες, κόμικ, animations και video games.

Στην τελευταία σκηνή της ταινίας του Honda, ο αρχαιολόγος Kyohei Yamane (Takashi Shimura) φαίνεται να προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον: "Αν συνεχίσουμε τις πυρηνικές δοκιμές, είναι πολύ πιθανό ο  Godzilla να εμφανιστεί ξανά σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου".

Godzilla: 65 χρόνια o βασιλιάς των τεράτων

Τα λόγια του λειτουργούν ουσιαστικά σαν μία περιβαλλοντική αναφορά προς την κατεύθυνση της αφύπνισης ή της ευαισθητοποίησης, αλλά είναι παράλληλα και μία μεταφορική αλληγορία σχετικά με την πορεία του κινηματογραφικού τέρατος τις επόμενες δεκαετίες. Κάθε ταινία που ακολουθεί φέρει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, όχι όμως με την αφέλεια που μπορεί να το κάνουν οι ταινίες της Marvel.

Στις παραγωγές του Godzilla τα μηνύματα αυτά περισσότερο ερμηνεύονται, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο συμβαίνει μέσα σε ένα περιβάλλον blockbuster, όπου μία τεράστια σαύρα καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της και ανταλλάσσει μπουνιές με άλλα γιγάντια και τερατώδη πλάσματα - σε ένα σκηνικό δηλαδή που κανονικά θα έπρεπε να απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους. Οι συμβολισμοί και οι αλληγορίες υποβόσκουν, με τους εκάστοτε σκηνοθέτες να προσπαθούν συνεχώς να τις εντάξουν στη γενικότερη φιλοσοφία της δουλειάς τους. Παράλληλα, προσαρμόζονται και "μεταφράζονται" σε αυτές τις ταινίες μυθολογικά και αρχαιολογικά στοιχεία καθώς και αστικοί μύθοι δεκαετιών. Κάθε φορά άλλωστε που δημιουργείται ένα καινούριο Godzilla-film, υπάρχει η ελπίδα ενός ανανεωμένου μείγματος action genre και κοινωνικού σχολιασμού. Όλα τα παραπάνω όμως εντάσσονται στον ευρύτερο και βασικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε το τέρας: Πρόκειται απλά για επιστημονική φαντασία, που πρότερο στόχο έχει τη διασκέδαση του θεατή και έπειτα τον δημιουργικό προβληματισμό - αν και εφόσον μπορεί να γίνει με ασφάλεια κάτι τέτοιο. 

Σχεδόν 7 δεκαετίες μετά το ντεμπούτο του, o κινηματογραφικός κόσμος του Godzilla συγκαταλέγεται στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness, ως το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια κινηματογραφικό franchise της ιστορίας. Πλέον, έχουμε φτάσει στην 35η ταινία, το "Godzilla, ο Βασιλιάς των Τεράτων", που έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις 30 Μαΐου. 

Στο νέο, σαρωτικό κεφάλαιο αναβίωσης του Godzilla, που φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Michael Dougherty, το θρυλικό τέρας τάσσεται στο πλευρό της ανθρωπότητας -ή πιο ορθά, η ανθρωπότητα στέκεται στο πλευρό του- και συναντά κάποια από τα πιο γνωστά πλάσματα της ιαπωνικής pop κουλτούρας: τον Rodan, τη Mothra και τον τρικέφαλο King Ghidorah.

Rodan

ΡΟΝΤΑΝ ΓΚΟΤΖΙΛΑ

Το πτηνοειδές πλάσμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο φιλμ του 1956, Rodan, όσο και στο Ghidorah, the Three-Headed Monster, του 1964. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν προϊστορικό πτερόσαυρο, που έχει μεταλλαχθεί από τη ραδιενέργεια και έχει εξελιχθεί στο φτερωτό kaiju, που μπορεί να πετάξει με υπερηχητικές ταχύτητες και εκπέμπει δέσμες ουρανίου από το στόμα του. Το γεγονός ότι αναγεννιέται/εμφανίζεται μέσα από ένα ηφαίστειο, το κάνει ακόμη πιο γαμάτο.

Mothra

ΜΟΘΡΑ ΓΚΟΤΖΙΛΑ

Αρκετοί την αποκαλούν και Βασίλισσα των Τεράτων, καθόλου άδικα. Η ακτινοβολούσα, τεραστίων διαστάσεων, νυχτοπεταλούδα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο saga του Godzilla to 1961, στο The Luminous Fairies and Mothra. Συνήθως, την πλαισιώνουν δύο αντίστοιχα, ελαφρώς μικρότερου μεγέθους πλάσματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε δημοσκόπηση που έγινε πριν λίγα χρόνια στην Ιαπωνία, ψηφίστηκε ως το αγαπημένο τέρας του γυναικείου σινεφίλ πληθυσμού. 

King Ghidorah

ΚΙΝΓΚ ΓΚΙΝΤΟΡΑ ΓΚΟΤΖΙΛΑ

Πρόκειται για έναν τρικέφαλο δράκο 4.000 τόνων, που ξεπερνά σε μέγεθος τον Godzilla. Είναι το μόνο πλάσμα στη μυθολογία του saga που φέρει τον όρο "King" πριν από το όνομά του. Καθόλη την κινηματογραφική ιστορία θεωρείται ο νο.1 εχθρός του Godzilla και φέρεται να κατάγεται από το διάστημα, όντας ένας από τους πρώτους Τιτάνες που έφτασαν στη Γη, πριν χιλιάδες χρόνια. Μπορεί να πετάξει, να εκτοξεύσει φλόγες και να προκαλέσει αστραπές με τα φτερά του. Προφανώς το Alpha Male του "Godzilla, ο Βασιλιάς των Τεράτων".

Η Legendary Pictures, που διατηρεί πλέον τα δικαιώματα του franchise, έχει δημιουργήσει με όλα τα παραπάνω το λεγόμενο MonsterVerse. Το τελευταίο ξεκίνησε ουσιαστικά με την ταινία Godzilla του Roland Emmerich το 1998 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, με το Godzilla vs. Kong. Και όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης