Ο ταλαντούχος κύριος Damon

O Αμερικανός ηθοποιός κλείνει 52 χρόνια ζωής κι έχει κάθε λόγο να γιορτάζει μία μεγάλη καριέρα κόντρα σε όλες τις προβλέψεις.

Στο Χόλιγουντ η εμφάνιση παίζει ρόλο. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κι όποιος το κάνει, λέει ψέμματα. Οι τέλειες αναλογίες, τα εξωτικά χαρακτηριστικά κι η σπάνια ομορφιά ανοίγουν πόρτες και κλείνουν μεγάλα συμβόλαια. Καμιά φορά, ακόμα και το ακριβώς αντίθετο, η απωθητική δηλαδή εξωτερική εμφάνιση μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο στην πορεία ενός ηθοποιού στον πολύ ανταγωνιστικό κόσμο της show business. Τι κάνεις όμως όταν δεν έχεις τίποτα από όλα αυτά; Ο Matt Damon ακολούθησε ένα πολύ συγκεκριμένο δρόμο για να φτάσει στην κορυφή. Φρόντισε να συνδυάσει το ταλέντο του με πολύ σκληρή δουλειά και -κυρίως- δεν άφησε ποτέ το μυαλό του να πάρει αέρα.

Ο ταλαντούχος κύριος Damon
Ben Affleck και Matt Damon παραλαμβάνουν το Όσκαρ Σεναρίου το 1998.

Πώς είναι να κερδίζεις Όσκαρ Σεναρίου μόλις στα 28 σου χρόνια;

Ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του κλείνει σήμερα 51 χρόνια ζωής. Σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του που βρέθηκαν στον χώρο ύστερα από δύσκολα εφηβικά χρόνια και πάρα πολύ κακές σχολικές επιδόσεις, ο Damon ήταν ένας πολύ καλός μαθητής. Αρκετά καλός μάλιστα για να φτάσει μέχρι το Harvard.

> Διάβασε ακόμη: Οι πιο αστείες σειρές στην ιστορία της TV

Μαζί, όμως, με τη μελέτη φαίνεται ότι ήδη από νεαρή ηλικία είχε αναπτύξει μία ερωτική σχέση με το σανίδι της υποκριτικής. Αυτό που για κάποιους θα ήταν απλά μία άσκηση στο μάθημα των Αγγλικών, για εκείνον αποδείχθηκε το εισιτήριο για μία τεράστια καριέρα: Η βασική ιδέα αλλά και πλοκή του Good Will Hunting (1998) γράφτηκε στα θρανία του διάσημου Πανεπιστημίου. 

Πώς είναι να κερδίζεις Όσκαρ Σεναρίου μόλις στα 28 σου χρόνια, ιδιαίτερα όταν είσαι και προτεινόμενος και για Όσκαρ Ά Αντρικού; Ίσως κάποιος άλλος να είχε βουτήξει σε έναν ωκεανό καταχρήσεων. Να είχε κυλήσει στην τρέλα και την παράνοια που πιάνει πολλούς νεαρούς stars του Χόλιγουντ. Εκείνος, όμως, φαίνεται ότι βίωσε την επιτυχία σε άγουρη ηλικία με χαρακτηριστική ωριμότητα. Ήταν απλά το πρώτο σκαλοπάτι για κάτι μεγαλύτερο.

"Δεν είναι δικό σου το λάθος" του λέει ξανά και ξανά ο Robin Williams σε μία από τις πιο δυνατές κινηματογραφικές σκηνές των 90s. Ο νεαρός Will Hunting είναι μία μαθηματική ιδιοφυΐα με προβληματική συμπεριφορά που όμως φαίνεται να κρύβει μέσα της κάποια πολύ άσχημη και σκοτεινή πληγή. Το ξέσπασμά του στην αγκαλιά του ψυχολόγου χαράχθηκε στη μνήμη όλων όσων είδαν τότε -ή και χρόνια αργότερα- εκείνη τη σκηνή.

> Διάβασε ακόμη: H πραγματική σημασία της μάσκας του Safin στο No Time To Die

Ο Damon δεν ήταν ο πιο όμορφος, ο πιο γοητευτικός ή ο πιο πρωτοπόρος ηθοποιός της γενιάς της. Ήταν, όμως, ένας ταλαντούχος ηθοποιός που φαινόταν να δουλεύει σκληρά για να φέρει στην οθόνη εκείνο που συνήθως ζητάμε ως θεατές: ειλικρινή συγκίνηση μακριά από εύκολα tricks.

Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ (1999), Invictus (2009), The Martian (2015) είναι μερικές μόνο από τις εξαιρετικές ερμηνείες που έχει δώσει μέσα από τα χρόνια. Στο ενδιάμεσο βέβαια δεν σνόμπαρε τα blockbusters παραμένοντας υπέρμαχος του ανεξάρτητου σινεμά.

Η συμμετοχή του στην τριλογία του Ocean's αλλά κι ο ρόλος του ως Jason Bourne στις ομώνυμες περιπέτειες αποτελούν highlight της πορείας του στο εμπορικό σινεμά. Ο τελευταίος, μάλιστα, θεωρείται πια, όχι άδικα, ο νούμερο δύο πιο διάσημος μυστικός πράκτορας του σινεμά μετά από ξέρετε ποιον.


O Damon ξεκίνησε ως ηθοποιός, πέρασε γρήγορα στον ρόλο του σεναριογράφου και πολύ πρόσφατα τον είδαμε να αναλαμβάνει και πάλι κάτι διαφορετικό.


Δύο χρυσές σφαίρες, ένα Όσκαρ κι άπειρες βραβεύσεις μετά, εύκολα αναρωτιέται κανείς: Είναι δυνατόν να έχει πάει τόσο ψηλά ένας άνθρωπος με το ίσως πιο κοινότυπο Αμερικανικό πρόσωπο στον πλανήτη;

Ο Damon ήταν πάντα ικανός να αναπληρώνει εκείνα τα στοιχεία που του έλειπαν (και για τα οποία διψά η show business) με εργατικότητα, επαγγελματισμό, συνέπεια και πολύ προσεκτικές επιλογές μέσα από τα χρόνια. Οι αφηγήσεις λένε ότι για τις ανάγκες του Ταλαντούχου κυρίου Ρίπλεϊ είχε χάσει περισσότερα από 15 κιλά - λίγους μήνες μόνο μετά τον θρίαμβό που του είχε χαρίσει το Good Will Hunting.

Πόσοι άνθρωποι τα καταφέρνουν το ίδιο καλά σε ξεχωριστούς ρόλους; Όχι μόνο στο Χόλιγουντ αλλά γενικά. Ο Damon ξεκίνησε ως ηθοποιός, πέρασε γρήγορα στον ρόλο του σεναριογράφου που του έδωσε ένα Όσκαρ, στη συνέχεια άφησε στην άκρη αυτήν την πτυχή του και πολύ πρόσφατα τον είδαμε να αναλαμβάνει και πάλι κάτι διαφορετικό.

> Διάβασε ακόμη: Πόσο κοστίζει να είσαι ο James Bond για μία ημέρα

Λίγοι γνωρίζουν ότι πίσω από το Manchester by the sea (2017) ή αλλιώς μία από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες των τελευταίων ετών βρίσκεται εκείνος. Όχι ως σκηνοθέτης, ούτε ως σεναριογράφος αλλά αυτήν την φορά ως παραγωγός. Γιατί, τελικά, μπορεί να μην του φαίνεται όμως ο Damon είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του αμερικανικού σινεμά τα τελευταία 20 χρόνια. Έτσι, έχει κάθε δικαίωμα να γιορτάζει μία μεγάλη καριέρα κόντρα σε όλες τις προβλέψεις.


φωτογραφίες © Getty Images

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης