Γιατί ξεχάσαμε τόσο γρήγορα το Game of Thrones

Ένα τηλεοπτικό Thank You, Next που κανείς δεν περίμενε να συμβεί τόσο γρήγορα, με αφορμή τα 10 χρόνια από την πρεμιέρα της δημοφιλούς σειράς.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν υπήρχε τίποτα πιο σημαντικό από το Game of Thrones - που έκανε πρεμιέρα μία ημέρα σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου 2011. Βρισκόταν παντού - σε τίτλους, forums, βιβλιοπωλεία, memes, ονόματα παιδιών, στα αποκριάτικα κοστούμια. Γενικά με κάποιο τρόπο είχε εισχωρήσει στην καθημερινότητα μας. Παράλληλα, διατυπώνονταν θεωρίες επί θεωριών για το τέλος της σειράς σε σημείο να γίνεται λόγος για το τηλεοπτικό φαινόμενο της δεκαετίας. Και ξαφνικά, εξαφανίστηκε. Δύο χρόνια μετά το τέλος του, ποιος θυμάται τα επτά βασίλεια; Βασικά, ποιος νοιάζεται σήμερα;

Σίγουρα αρκετοί δε θα ταυτιστούν με τα παραπάνω, καθώς κάποιοι το (ξανα)βλέπουν τώρα, αλλά κάτι που κανείς δε μπορεί να αρνηθεί είναι πως η προϋπάρχουσα εμμονή με τη σειρά του HBO δεν υφίσταται πια. Πρόσφατα μάλιστα μάθαμε ότι ετοιμάζεται spin off για τους Targaryen, ενώ κυκλοφορούν φήμες πως θα γίνει προσαρμογή του GοT στον κινηματογράφο. Ας είμαστε ειλικρινείς: Αν αυτές οι ειδήσεις γίνονταν γνωστές κατά την περίοδο που προβαλλόταν η σειρά, τα κοινωνικά δίκτυα θα είχαν εκραγεί από την αναδημοσίευσή τους. 

Εν μέσω πανδημίας και παρατεταμένης καραντίνας, πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε παλιές αγαπημένες τους σειρές, κυρίως εκείνες που θεωρούνται εμβληματικές. Με μία σύντομη βόλτα στο διαδίκτυο θα εντοπίσει εύκολα κάποιος ένα είδος νέου hype για παραγωγές όπως τα Friends, Big Bang Theory, The Office κ.α. που πλέον θεωρούνται κλασσικές. Γιατί άραγε το GοT λείπει από αυτές;

Δεν ήταν μόνο το απογοητευτικό φινάλε

Δεν υπάρχει απτή απόδειξη ότι η ευρεία απογοήτευση για το τέλος του Game of Thrones ευθύνεται για το "ξεθώριασμά" του από τη μνήμη του κοινού σα να μη γνώρισε ποτέ τέτοια επιτυχία. Σαφέστατα άλλωστε, επί μία δεκαετία υπήρξε κυρίαρχος στα παγκόσμια τηλεοπτικά δρώμενα, ανεβάζοντας τις προσδοκίες των θεατών όσον αφορά στην ποιότητα της εκάστοτε παραγωγής. Ωστόσο, η 8η σεζόν δέχθηκε τόση σφοδρή κριτική ώστε το κοινό μέσα σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων να περάσει από τη λατρεία στο μίσος, μετατρέποντας την ανυπομονησία του για την κατάληξή του σε θυμό και απογοήτευση. Για κάποιους μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο έριξε αυλαία η σειρά, λειτούργησε καταλυτικά στη μετέπειτα υστεροφημία της. 

Στο μεταξύ, μία μεγάλη μερίδα κόσμου κατηγόρησε τους δημιουργούς του GοT για μία ανεξήγητη επιτάχυνση της πλοκής της σειράς κατά τη διάρκεια της τελευταίας σεζόν που συμπυκνώθηκε σε 6 επεισόδια (δηλαδή περίπου κατά το ήμισυ). Οι προσωπικότητες των χαρακτήρων που χτίστηκαν με κόπο πήραν αποφάσεις που δε δικαιολογούσαν τα μέχρι εκείνης της στιγμής πεπραγμένα τους, υιοθετώντας επίσης ανατρεπτικές συμπεριφορές που κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει. 

Το τέλος της σειράς ήταν τόσο μισητό από την πλειοψηφία σε σημείο να συγκεντρωθούν υπογραφές με αίτημα να ξαναγυριστεί. Από την άλλη, οι ειδικοί παρομοίασαν αυτές τις αντιδράσεις με εκείνες που έχουμε όταν χωρίζουμε από τη σχέση μας.

Σαν μία σχέση

Φανταστείτε αυτό: Ο σύντροφός σας αποφασίζει να χωρίσετε επικαλούμενος τις πιο χαζές δικαιολογίες που μπορεί να φανταστεί κανείς και εσείς μένετε να σκέφτεστε πως αν το ξέρατε δε θα είχατε ξεκινήσει τη σχέση αυτή και θα είχατε σωθεί από τη δυσάρεστη κατάσταση. 

Παρότι οι λόγοι για να χριστεί ως ένα από τα πιο ανεπαρκή φινάλε στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης δεν τελειώνουν στα παραπάνω επιχειρήματα, ίσως ένας ακόμη παράγοντας να λειτούργησε εναντίον του GοT. Η σειρά του HBO έγινε δημοφιλής όταν ακόμα λίγες παραγωγές μεσουρανούσαν στις πλατφόρμες streaming, οπότε κατέκτησε τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα τηλεοπτικά προϊόντα εξαιτίας της ποιότητας και του πρόσφορου περιεχομένου της για memes. O απόηχος όμως δεν ήταν θετικός, οπότε η αυξημένη προσφορά αντίστοιχων προϊόντων βοήθησε τον κόσμο να το ξεπεράσει ευκολότερα και να βρει νέο "κόλλημα".

Στους χωρισμούς καίμε φωτογραφίες, κάνουμε unfollow, βάφουμε τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε ο-η πρώην (!), κάνουμε posts που υπονοούν ότι περνάμε καλά, αλλά μετά από λίγο επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις όμορφες στιγμές που περάσαμε μαζί. Επομένως, στα χρόνια που έρχονται, η απογοήτευση ίσως ξεθυμάνει και εμείς να εστιάσουμε στα καλά στοιχεία της σειράς. Το spin off ενδεχομένως να καταφέρει να αναθερμάνει τη φλόγα και να διορθώσει τα κακώς κείμενα που "πλήγωσαν" το φανατικό κοινό του GοT. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, έτσι δε λένε;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.