Πού γυρίζεται το Ozark

Τι εννοείς πως δε βρισκόμαστε στο Μιζούρι;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 03 Φεβρουαρίου 2022

Μετά από ένα μάλλον ανυπόφορο διάστημα αναμονής, τα επεισόδια του Part I για την 4η σεζόν του Ozark έκαναν πριν μερικές ημέρες πρεμιέρα και, όπως αναμενόταν, όλοι κόλλησαν μαζί τους για τους γνωστούς λόγους. Πολλοί έχουν μία ασυνήθιστη, λογική ωστόσο, απορία: Πού πραγματικά γυρίζεται η σειρά; 

Υπενθυμίζουμε πως το crime drama του Netflix βασίζεται εν πολλοίς στην κομβική -και αναγκαστική- μετακόμιση της οικογένειας Byrde στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Ozark, στο κεντρικό Μιζούρι, που δίνει άλλωστε και το όνομά της στον τίτλο της σειράς. Γίνονται όντως τα γυρίσματα εκεί;

Η γεωγραφία του Ozark

Πού γυρίζεται το Ozark

Όχι, το μεγαλύτερο μέρος του show δεν γυρίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Ozark. Παρότι στην πλειοψηφία των 44 επεισοδίων της σειράς παρακολουθείς τους Byrdes να πηγαινοέρχονται μεταξύ Μιζούρι, Άρκανσας, Οκλαχόμα, Κάνσας και Ίλινοϊς, η πραγματικότητα είναι πως η φιλμογράφηση γίνεται στην Ατλάντα της Τζόρτζια και στις λίμνες Allatoona και Lanier. Δηλαδή 4 Πολιτείες και σχεδόν 1.100 χιλιόμετρα πιο μακριά. 

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλα είναι τόσο μπλε στο Ozark

Για να γίνουμε ακόμη πιο συγκεκριμένοι, τα γυρίσματα λαμβάνουν χώρα στην κομητεία Gwinnett (40 χλμ βορειοανατολικά της Ατλάντα) και τις κωμοπόλεις Lawrenceville, Duluth, Canton, Peachtree και Norcross.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σεζόν γυρίστηκε στο Σικάγο και το προάστιο του Naperville. Οι δημιουργοί της σειράς γνώριζαν πως θα ήταν πολύ δύσκολο να κάνουν κάτι τέτοιο στην Ατλάντα. 

Από τον Ray Charles στον Marty Byrde

Πέρα από όλα τα υπόλοιπα όμως, υπάρχει και μία σημαντική παράμετρος, που έχει τις ρίζες της πίσω στο 2004. Τότε, η Πολιτεία της Τζόρτζια δεν είχε επιλεγεί για να γυριστεί εκεί το Ray, η βιογραφική ταινία του Taylor Hackford για τη ζωή του Ray Charles, με τον Jamie Foxx στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

OZARK ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΕΖΟΝ 2

Ο θρυλικός Αμερικανός μουσικός είχε καταγωγή από την Τζόρτζια, κάτι που ο Κυβερνήτης Sonny Perdue γνώριζε και γι' αυτό επιθυμούσε να γυριστεί εκεί το φιλμ. Τελικά, αυτό δε συνέβη και ο Perdue πήρε δραστικά μέτρα, ώστε να μη συμβεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον αλλά και για να προσελκύσει τον κόσμο του θεάματος προς τα μέρη του. 

Το 2008 θέσπισε μία νομοθεσία που μεταξύ άλλων παραχωρούσε φορολογικές ελαφρύνσεις για κινηματογραφιστές και συνεργεί. Το πλάνο λειτούργησε καθώς μέχρι το 2018, η Πολιτεία προσέφερε μέχρι και 20% μικρότερη φορολόγηση για παραγωγές από $500.000 και πάνω.

> Διάβασε ακόμη: 6 σειρές σαν το Ozark

Εκτός αυτού, κάθε σειρά, ταινία, ντοκιμαντέρ ή βίντεο κλιπ που γυριζόταν εκεί, μπορούσε να περιλαμβάνει στους τίτλους αρχής ή τέλους, το λογότυπο της Τζόρτζια (ένα ροδάκινο που θα δεις επάνω αριστερά σε αυτή τη σελίδα), ώστε να αποκομίσει ένα έξτρα φορολογικό όφελος της τάξεως του 10%.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.