Σειρές όπως το Painkiller για να καταλάβεις καλύτερα την κρίση οπιοειδών

Οι πιο αποκαλυπτικές απεικονίσεις της κρίσης των οπιοειδών στη μικρή οθόνη μέσα από τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ.

Από το 1999 μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από υπερβολική δόση που σχετίζεται με παυσίπονα φάρμακα. Στην ποπ κουλτούρα, το δραματικό αντίκτυπο της κρίσης οπιοειδών πολλές φορές αποτυπώνεται μέσα από τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και βιβλία που σχετίζονται με την άνοδο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Purdue, τους κατασκευαστές του φάρμακου OxyContin και τις πρακτικές που ακολούθησαν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, η οικογένεια Sackler, τα τελευταία 20 χρόνια. Μία νέα δραματοποιημένη σειρά στο Netflix, με τίτλο Painkiller, ασχολείται με αυτό το θέμα.

Η σειρά είναι βασισμένη στο βιβλίο Pain Killer: An Empire of Deceit and the Origin of America’s Opioid Epidemic του Barry Meier, καθώς και στο άρθρο του Patrick Radden Keefe με τίτλο "The Family That Built an Empire of Pain" για το New Yorker, το οποίο με τη σειρά του ήταν η έμπνευση για το bestseller βιβλίο Empire of Pain. Υπάρχουν και άλλοι σκηνοθέτες και δημιουργοί, όπως αναφέραμε, που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα και αξίζουν την προσοχή μας για να κατανοήσουμε καλύτερο το μέγεθος της κρίσης οπιοειδών στη σύγχρονη κοινωνία.

Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι και αυτά που σε κάνουν να σκεφτείς.

All The Beauty And The Bloodshed (2022)

Το ντοκιμαντέρ το 2022 είναι ένα κάλεσμα για δράση, ρίχνοντας φως στους ανθρώπους που αναζητούν απαντήσεις και λύσεις από τους κατέχοντες την εξουσία. Η ταινία αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία της καλλιτέχνιδας και ακτιβίστριας Nan Goldin που ήταν εθισμένη στο OxyContin και στον αγώνα της να δικαιωθεί. Τη βλέπουμε να φτιάχνει το PAIN group για την καταπολέμηση του εθισμού από συνταγογραφούμενα φάρμακα και να οργανώνει διαμαρτυρίες και άλλες ακτιβιστικές ενέργειες σε μεγάλα ιδρύματα τέχνης, με σκοπό να αφαιρεθεί το όνομα των Sackler από τις γκαλερί.

Τελικά, η Nan Goldin και άλλα μέλη του group, καταφέρνουν να συναντηθούν μέσω Zoom με μέλη της οικογένειας Sackler και να τους φέρουν αντιμέτωπους μπροστά στις ευθύνες τους. Ένα δυναμικό, βαθιά προσωπικό και συγκινητικό ντοκιμαντέρ που υπενθυμίζει σε όλους την πολιτική δύναμη της τέχνης. Προβάλλεται στο HBO. 

Dopesick (2021)

Δικαίως ο Michael Keaton βραβεύτηκε με Emmy και Golden Globe για την ερμηνεία του σαν Dr. Samuel Finnix στη σειρά οκτώ επεισοδίων που τόλμησε να αποκαλύψει και να εκθέσει τις συνέπειες και πολυπλοκότητα της κρίσης οπιοειδών και των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή. Η καθηλωτική σειρά διαθέτει ένα all-star cast πρωταγωνιστών, ανάμεσά τους οι Rosario Dawson, Peter Sarsgaard και Will Chase, καθώς και μία μοναδική ερμηνεία από τον Will Poulter (στο ρόλο ενός πωλητή OxyContin που βγάζει πολλά λεφτά πασάροντας το φάρμακο στους γιατρούς, ενώ αρχίζει να έχει σκέψεις αν πράττει σωστά). Το Dopesick προβάλλεται στο Disney+.

The Crime Of The Century (2021)

Το ντοκιμαντέρ του Alex Gibney ασχολείται με τη φαρμακευτική Purdue και την οικογένεια Sackler και όλες τις κρατικές ρυθμίσεις που τη βοήθησαν για να αναπτύξει το φάρμακο και να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της. Το ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη δείχνει πώς το αποτελεσματικό marketing – δείχνοντάς μας και μία αποκαλυπτική όσο και εξοργιστική έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ – οδήγησε τις ζωές πολλών ανθρώπων στην καταστροφή. "Αυτό που ζητάνε οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από αυτό είναι η αλήθεια” λέει ο δημοσιογράφος Patrick Radden Keef στο ντοκιμαντέρ. Το φιλμ προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια για τους επιζήσαντες της κρίσης. Προβάλλεται στο HBO.

Heroin(e) (2017)

Η πόλη Huntington στη West Virgina έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες εθισμού από τα οπιοειδή στις ΗΠΑ. Αυτό το καθηλωτικό όσο και προσωπικό ντοκιμαντέρ ακολουθεί από κοντά τρεις γυναίκες που προσπαθούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους μέσα στην επιδημία. Εστιάζει σε μία δικαστικό, μία γυναίκα πυροσβέστη που βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και σε εθελοντές σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που βάζουν μπροστά τη συμπόνοια όταν έχουν να αντιμετωπίσουν εθισμένους ανθρώπους και δύσκολες καταστάσεις και την προσπάθεια να τους βοηθήσουν να γίνουν καλά. Το Heroin(e) προβάλλεται στο Netflix.

Recovery Boys (2018)

Από τη βραβευμένη σκηνοθέτη του Heroin(e), Elaine McMillion Sheldon, που προτάθηκε για βραβείο Oscar, ακολούθησε το Recovery Boys ένα χρόνο αργότερα. Αυτό το πολύ συγκινητικό φιλμ ακολουθεί τέσσερις νεαρούς άνδρες, τους Jeff, Rush, Adam και Ryan, στο Jacob's Ladder, ένα κέντρο αποτοξίνωσης σε μία φάρμα της West Virginia. Δημιουργούν έναν γερό δεσμό, κάτι που τους δίνει τη δύναμη και το κουράγιο για να ξεπεράσουν τον εθισμό τους στα οπιοειδή. Το Recovery Boys προβάλλεται στο Netflix.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης