Η πραγματική ιστορία του Pain Hustlers

H Emily Blunt και o Chris Evans ρίχνουν φως στα άδυτα των φαρμακευτικών και της κρίσης των οπιοειδών, στη νέα δραματική ταινία του Netflix.

Γράφει: Μάνος Νομικός 21 Σεπτεμβρίου 2023

Από τις δραματικές σειρές Dopesick, The Drop Out και Pain Killer σε ντοκιμαντέρ σαν το All The Beauty And All The Blooshed του Nan Goldin, έχουμε μία πληθώρα από projects που βουτάνε βαθιά στις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία από τις πωλήσεις των παυσίπονων φαρμάκων. Και δεν είναι μόνο αυτά τα projects. Ο Chris Evans και η Emily Blunt θα πρωταγωνιστήσουν στο Pain Hustlers, μία νέα ταινία του Netflix που βασίζεται και αυτή σε μία πραγματική ιστορία φαρμακευτικής απάτης.

Η υπόθεση

Η Blunt πρωταγωνιστεί ως Liza Drake, μία σκληρά εργαζόμενη μόνη μητέρα που χάνει τη δουλειά της και μπαίνει σε μία πολύ δύσκολη φάση. Συνεργάζεται με τον πωλητή φαρμάκων, Pete Brenner (Chris Evans), αλλά η δουλειά του – που δεν πάει και τόσο καλά – σύντομα εμπλέκεται με διάφορες απάτες που καταστρέφουν ζωές. Θα ακολουθήσει η Liza το δρόμο της ηθικής ή θα κάτσει εκεί για να βγάλει λεφτά με κάθε κόστος;

Μπορεί ο ρόλος της Liza να είναι φανταστικός, η πλοκή της ταινίας βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, για τα οποία πρώτος έγραψε το 2018 ο δημοσιογράφος των New York Times, Evan Hughes. Αργότερα εκδόθηκε και ένα βιβλίο με τον τίτλο 'The Hard Sell: Crime and Punishment at an Opioid Startup'.

Σε ένα ερευνητικό άρθρο με τίτλο The Pain Hustlers, ο Hughes αποκάλυψε την ιστορία διαφθοράς της Insys Therapeutics, μίας φαρμακευτικής εταιρείας που ακολούθησε δόλιες τακτικές με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το κύριο προϊόν τους; Ένα ιδιαίτερα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό με το όνομα Subsys, μία συνταγογραφούμενη έκδοση του fentanyl.

Η Insys ουσιαστικά πλήρωσε γιατρούς για να συνταγογραφούν το πολύ εθιστικό Subsys στους ασθενείς τους, ενώ ήταν ένα φάρμακο που θα ταίριαζε περισσότερο σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε μεγάλο πόνο ή στο τελευταίο στάδιο, αυτοί το συνταγογραφούσαν στους πάντες.

Οι πωλητές που προωθούσαν το Subsys είχαν επίσης μεγάλα και έξτρα κέρδη. Το Statnews ανέφερε: 'Μία πωλήτρια στην Alabama είχε μισθό 40 χιλιάδες δολάρια το χρόνο αλλά έλαβε περισσότερα από 700 χιλιάδες σε προμήθειες από το 2013 μέχρι το 2015, ανάλογα με τις παράνομες συνταγογραφήσεις που έγραφαν οι γιατροί με τους οποίους συνεργαζόταν, σύμφωνα με τα επίσημα δικαστικά αρχεία'.

Σύμφωνα με την The Guardian: 'Ο CEO John Kapoor επέβλεπε τη στρατηγική marketing της εταιρείας, με τις πληρωμές στους γιατρούς, φαινομενικά για ομιλίες σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, να είναι στην ουσία μίζες για να συνταγογραφήσουν το φάρμακο. Οι εισαγγελείς είπαν ότι αυτά τα σεμινάρια δεν ήταν τίποτα άλλο από κοινωνικές συναθροίσεις σε εστιατόρια, μπαρ και στριπ κλαμπ.

Το 2019, o Kapoor τηε Insys καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή του σε απάτες. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει 225 εκατομμύρια δολάρια για να έρθει σε ένα συμβιβασμό με τις αρχές και υπό το βάρος των ερευνών, αλλά λίγο αργότερα χρεοκόπησε.

Το cast

Ο Andy Garcia πρωταγωνιστεί ως το 'τρελό' αφεντικό της Liza, ενώ άλλα πρόσωπα είναι η Catherine O'Hara (Schitt's Creek), Jay Duplass, Chloe Coleman (Avatar: The Way Of Water) και ο Brian d'Arcy James (West Side Story).

O David Yates, που σκηνοθέτησε τις τελευταίες πέντε ταινίες Harry Potter, βρίσκεται στην καρέκλα της σκηνοθεσίας, με ένα σενάριο από τον συγγραφέα μικρών ιστοριών, Wells Tower.

Το Pain Hustlers έχει πρεμιέρα στο Netflix στις 27 Οκτωβρίου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.