Η ανατριχιαστική έμπνευση πίσω από το The Fall of the House of Usher του Netflix

Ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας του 19ου αιώνα φαίνεται πως ενέπνευσε την ιστορία αυτή.

Πλησιάζει το Halloween, πράγμα που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να ακυρώσεις όλα τα σχέδιά σου, να κλείσεις τις κουρτίνες σου και να παρακολουθήσεις μια νέα μίνι σειρά τρόμου. Μιλάμε, φυσικά, για το The Fall Of The House Of Usher.

Έγινε διαθέσιμο στο Netflix και σκηνοθετείται από τον Mike Flanagan, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μερικά από τα άλλα μεγάλα horror-hitters της πλατφόρμας, όπως τα The Haunting Of Hill House, Midnight Mass και The Midnight Club.

Ποια είναι η μεγάλη ιδέα;

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη: "Τα αδίστακτα αδέλφια Roderick και Madeline Usher έχουν αναπτύξει την Fortunato Pharmaceuticals σε μια αυτοκρατορία πλούτου, προνομίων και δύναμης. Αλλά τα μυστικά του παρελθόντος έρχονται στο φως όταν οι κληρονόμοι της δυναστείας των Usher αρχίζουν να πεθαίνουν από τα χέρια μιας μυστηριώδους γυναίκας που έχει σχέση με το παρελθόν τους".

Big Pharma

Ένα φανταστικό οπιοειδές, που ονομάζεται Ligodone, βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Αυτό καθιστά τη σειρά ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά μιας δραματικής έκρηξης της θεωρίας συνωμοσίας, που ονομάζεται Big Pharma. Αυτή η θεωρία ισχυρίζεται ότι οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ενεργούν υποχθόνια, υπό άκρα μυστικότητα και με "σκοτεινές" τακτικές όπως η απόκρυψη αποτελεσματικών θεραπειών και η σκόπιμη πρόκληση/επιδείνωση ασθενειών, για την επιδίωξη της κερδοφορίας ή για άλλους κακόβουλους λόγους.

Σειρές, όπως το Dopesick και το Painkiller, ασχολούνται με την καταστροφική εξάπλωση του εθισμού και των θανάτων από οπιοειδή στην Αμερική, αλλά και με τις εταιρείες που ευθύνονται γι' αυτό. Άλλες διερευνήσεις του θέματος μπορείτε να δείτε σε πρόσφατες ταινίες και ντοκιμαντέρ, πολλές από τις οποίες κυκλοφόρησαν την τελευταία πενταετία.

Από πού αντλεί έμπνευση;

Η σειρά του Netflix δανείζεται πολλά στοιχεία από ένα διήγημα του αμερικανού συγγραφέα, Edgar Allan Poe. Η εν λόγω γοτθική νουβέλα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1839 από το Burton's Gentleman's Magazine και ακολουθεί τον Roderick και τη Madeline Usher. Στην ιστορία, ένας ανώνυμος αφηγητής λαμβάνει ένα γράμμα από έναν παλιό παιδικό φίλο, τον Roderick, ο οποίος του ζητά να επισκεφθεί το σπίτι του, καθώς είναι άρρωστος. Όταν ο φίλος φτάνει, διαπιστώνει ότι η αδελφή του Roderick, η Madeline, είναι επίσης άρρωστη -υποφέρει από κρίσεις- και παρατηρεί ότι υπάρχει μια μικρή ρωγμή δίπλα στη στέγη του σπιτιού τους.

Καθώς ο αφηγητής μένει στο σπίτι για να προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση, τα πράγματα παίρνουν μια τροπή προς το χειρότερο: ο Roderick τού λέει ότι πιστεύει πως το σπίτι είναι ζωντανό και τότε η Madeline πεθαίνει. Ενώ ο Roderick φοβάται ότι το σώμα της θα μεταφερθεί για νεκροψία, ζητά από τον αφηγητή να βοηθήσει να την ενταφιάσει στον οικογενειακό τάφο του σπιτιού. Ωστόσο, ο αφηγητής σημειώνει επίσης ότι έχει "ρόδινα μάγουλα" κατά τον θάνατό της.

Οι δύο άνδρες βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση και ψυχική κατάρρευση. Τότε αρχίζει η καταιγίδα, φωτίζοντας τη λίμνη δίπλα στο σπίτι. Κατά την αφήγηση μιας ιστορίας για έναν ιππότη και έναν δράκο, το σπίτι αρχίζει επίσης να σπάει, κυριολεκτικά, και ακούγονται παράξενοι ήχοι. Αποδεικνύεται ότι η Madeline έχει ενταφιαστεί ζωντανή και πολλοί από τους θορύβους προέρχονταν από εκείνη. Δραπετεύει και τρομάζει μέχρι θανάτου τον αδελφό της, πριν πεθάνει η ίδια. Καθώς ο αφηγητής τρέχει μακριά, γυρίζει να παρακολουθήσει το σπίτι, μόνο και μόνο για να το δει να χωρίζεται στα δύο και να πέφτει στη λίμνη.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα;

Λέγεται στο μεταξύ, πως ο Poe εμπνεύστηκε από ένα πραγματικό κτήριο, το Hezekiah Usher House που βρίσκεται σε ένα κτήμα, στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο ιδιοκτήτης του κτήματος είδε έναν ναυτικό και τη σύζυγό του μαζί στο κτήμα του και αντέδρασε θάβοντάς τους μέσα σε αυτό. "Όταν κατεδαφίστηκε το Usher House το 1830, δύο πτώματα βρέθηκαν αγκαλιασμένα σε μια κοιλότητα στο υπόγειο", ανέφερε η Λυρική Όπερα της Βοστώνης, ωστόσο το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι αυτό ήταν πιθανότατα "απλώς μια φήμη".

Εν τω μεταξύ, άλλοι έχουν σημειώσει ότι η ιστορία του Poe έχει πολλές ομοιότητες με αυτή του γερμανού συγγραφέα E.T.A. Hoffmann, ο οποίος έγραψε το Das Majorat το 1819 και ήταν γνωστός στον Poe. Η ιστορία του περιλαμβάνει επίσης τη διάλυση ενός σπιτιού, απόκοσμους ήχους μέσα στη νύχτα, και μια ιστορία μέσα στην ιστορία. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ονομάζεται επίσης Roderich (ή Roderick).

Προφανώς και μετά από όλα τα παραπάνω, συστήνουμε τη μίνι σειρά ανεπιφύλακτα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr