Τι απέγινε ο Vjeran Tomic του The Spider-Man of Paris στο Netflix;

Είμαστε εμείς εδώ για σένα, αν έμεινες με την απορία.

Οι μεγαλύτερες ιστορίες σχετικά με ληστείες θα αιχμαλωτίζουν πάντα τη φαντασία, και οι κινήσεις ενός άνδρα ονόματι Vjeran Tomic -ή αλλιώς "ο πραγματικός Spider-Man"-, ο οποίος πραγματοποίησε μια σειρά από ληστείες έργων τέχνης και κοσμημάτων στην υψηλή κοινωνία του Παρισιού έχει γίνει ένα εξίσου συναρπαστικό ντοκιμαντέρ.

Η παραγωγή του Netflix, με τίτλο Vjeran Tomic: The Spider-Man of Paris, έχει τον ίδιο τον άνθρωπο να συζητά για τη ζωή του ως διαρρήκτης, μέχρι την πιο τολμηρή ληστεία του: πέντε πίνακες ζωγραφικής, συνολικής αξίας 110 εκατομμυρίων ευρώ, από το Musée d'Art Moderne (MAM) στο Παρίσι το 2010.

Τι οδήγησε όμως τον Tomic να εμπλακεί με κλοπές έργων τέχνης υψηλού προφίλ και τι του συνέβη στη συνέχεια;

Το ιστορικό

Όταν τον έστειλαν από το Παρίσι για να ζήσει με τη γιαγιά του στο Μόσταρ της Βοσνίας, σε ηλικία 10 ετών, ο Tomic πραγματοποίησε την πρώτη του ληστεία: διέρρηξε μια βιβλιοθήκη, σκαρφάλωσε από ένα παράθυρο και έκλεψε δύο βιβλία ηλικίας μερικών εκατοντάδων ετών.

Όταν επέστρεψε στο Παρίσι έναν χρόνο αργότερα, πέρασε την εφηβεία του τρέχοντας στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Αγαπημένη του τοποθεσία ήταν το διάσημο νεκροταφείο Pere Lachaise, όπου σκαρφάλωνε στους τοίχους των μαυσωλείων, μαθαίνοντας στον εαυτό του μια πρώιμη μορφή παρκούρ.

Αργότερα, από τα μαυσωλεία μετέβη στα διαμερίσματα. Έμαθε να εισβάλλει σε πλούσια σπίτια πλουσίων για να κλέβει τα τιμαλφή τους, πουλώντας τα κοσμήματα στη συνέχεια. Σύμφωνα με το New Yorker, μάλιστα λέγεται ότι κάποια στιγμή έκλεψε χρυσά κουμπιά από τη βασιλική οικογένεια της Αιγύπτου.

Αναβαθμίζοντας την προσέγγισή του, το 2000 χρησιμοποίησε μια βαλλίστρα με σχοινιά για να τρυπώσει σε ένα διαμέρισμα -με τους ενοίκους μέσα να κοιμούνται- και έκλεψε έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων δύο έργα του Renoir, έναν Derain, έναν Utrillo και έναν Braque, που λέγεται ότι άξιζαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η ληστεία του MAM

Το 2004, γνώρισε τον Jean Michel Corvez, ιδιοκτήτη γκαλερί, και με την πάροδο των ετών, ο Corvez "παρήγγειλε" στον Tomic αντικείμενα που ήθελε να κλέψει, τα οποία στη συνέχεια πωλούσε σε πελάτες. Έτσι, σύντομα πέρασε από τα κοσμήματα στους πίνακες ζωγραφικής.

Μια μέρα ο Corvez ανέφερε ότι θα ήθελε πολύ να αποκτήσει έναν Léger, και ο Tomic ανέφερε ότι "ζαχάρωνε" έναν στο Musée d'Art Moderne, και ότι πίστευε ότι θα μπορούσε να μπει μέσα ξεβιδώνοντας ένα όχι και τόσο ασφαλές παράθυρο.

Από τις 14 Μαΐου 2010, ο Tomic πέρασε έξι νύχτες ταμπονάροντας το πλαίσιο του παραθύρου με διαλυτικό, αποκαλύπτοντας τις βίδες, βγάζοντάς τες (και αντικαθιστώντας τες με ψεύτικες από πηλό). Το πρωί της 20ής Μαΐου ήταν έτοιμος. Έβγαλε εύκολα το παράθυρο με βεντούζες, έκοψε την κλειδαριά στη σχάρα και απέφυγε τους αισθητήρες κίνησης.

Στη συνέχεια έφυγε, όπως είπε στο New Yorker, γιατί ήθελε να περιμένει να δει αν είχε ενεργοποιηθεί ο σιωπηλός συναγερμός. Δεν είχε ενεργοποιηθεί. Έτσι, μπήκε ξανά μέσα και πήρε τον πίνακα του Léger, "Νεκρή φύση με κηροπήγιο", αφαιρώντας τον από την κορνίζα του. Αλλά στη συνέχεια κοίταξε γύρω του και είδε έναν Picasso ("Παστοράλ"), τη "Γυναίκα με βεντάλια" του Modigliani, το "Το περιστέρι με τα πράσινα μπιζέλια" του Picasso και το "Ελιά κοντά στο l'Estaque" του Braque και τα πήρε όλα. Παραλίγο να πάρει τη "Γυναίκα με τα μπλε μάτια" του Modigliani, αλλά του "μίλησε", προειδοποιώντας τον. Αργότερα είπε: "Όταν πήγα να το βγάλω από τον τοίχο, μου είπε: "Αν με πάρεις, θα το μετανιώνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου"". Τα υπόλοιπα κομμάτια ήταν προφανώς ευτυχισμένα που τα έκλεψε, και σε δύο διαδρομές, το φορτίο εξασφαλίστηκε.

O Vjeran TomicNetflix

Όταν η είδηση έγινε γνωστή στον διεθνή Τύπο, οι γαλλικές αρχές ήταν αποφασισμένες να βρουν τους πίνακες και τον δράστη. Ένας skateboarder που είχε παρατηρήσει τη σκοτεινή φιγούρα του Tomic να τριγυρνάει στο MAM πριν από την κλοπή, είχε δώσει κάποιες πληροφορίες.

Ωστόσο, πέρασαν έξι μήνες και ο Tomic εξακολουθούσε να περιφέρεται στους δρόμους του Παρισιού. Μόνο όταν ένας πληροφοριοδότης έδωσε το όνομά του, η αστυνομία άρχισε να παρακολουθεί τον Tomic, ο οποίος δεν κινούνταν και πολύ διακριτικά, καθώς σχεδίαζε μια ληστεία στο κέντρο Pompidou.

Και πάλι δεν είχε γίνει καμία σύλληψη. Μάλιστα, ο "θρασύς" Tomic είχε το εξής μήνυμα στον τηλεφωνητή του: "Αν θέλετε να αγοράσετε πίνακες ή έργα τέχνης ή εξαιρετικά κοσμήματα, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Μεταξύ πολλών έργων τέχνης, υπάρχουν πέντε πίνακες, που είναι εξαιρετικά ακριβοί". 

Στη συνέχεια, μέχρι και ο Corvez άρχισε να τρομάζει, καθώς η πώληση των έργων τέχνης, ακόμη και στη μαύρη αγορά, αποδείχθηκε απίστευτα δύσκολη. Στη συνέχεια, ο Corvez παρέδωσε ορισμένους από τους πίνακες στον Yonathan Birn για να τους αποθηκεύσει.

Η σύλληψη

Ο Tomic συνελήφθη τελικά στις 12 Μαΐου 2011, όταν, λόγω έλλειψης χρημάτων, λήστεψε ένα άλλο διαμέρισμα και κυριολεκτικά συνελήφθη επ' αυτοφώρω από την αστυνομία. Στην ανάκριση, παραδέχτηκε ότι είχε κλέψει τα πέντε έργα τέχνης.

Η δίκη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 και ο Tomic κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης, ενώ οι Corvez και Birn έφαγαν επτά και έξι χρόνια αντίστοιχα. Έπρεπε επίσης να καταβάλουν στον Δήμο του Παρισιού αποζημίωση ύψους 104 εκατομμυρίων ευρώ.

Άφαντοι οι πίνακες

Παρά το γεγονός ότι ο Birn ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τα έργα και στη συνέχεια τα πέταξε στον κάδο απορριμμάτων, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι λέει ψέματα. Οι πίνακες δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο Tomic εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή και αναμένεται να εκτίσει την ποινή του μέχρι το 2025. Στη φυλακή, δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην εικονογράφηση, όπως φαίνεται, και θα ήθελε επίσης να ανοίξει ένα στούντιο γλυπτικής για να δημιουργεί τα δικά του έργα τέχνης.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης