Σειρές και ταινίες που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τη διαμάχη Ισραήλ - Χαμάς

Εννοείται πως η κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εν λόγω διαμάχη. Εντός βρίσκεις έξι παραγωγές που το κάνουν καλά.

Η πολυπλοκότητα της σύγκρουσης Παλαιστίνης-Ισραήλ έχει βαθιές ιστορικές ρίζες που ανάγονται σε γεγονότα που έλαβαν χώρα στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα έχουμε ξαναπεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic, οι αιτίες δεν ήταν θρησκευτικές, αλλά μάλλον η σύγκρουση αυτή είναι προϊόν μιας διαδικασίας αποικισμού που καθοδηγήθηκε από το σιωνιστικό κίνημα. Ο σιωνισμός, σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται ως ένα δόγμα που περιλαμβάνει τόσο πολιτικό σχέδιο, όσο και μια ιδεολογία με έντονα εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Τα στοιχεία αυτά, κατά την αλληλεπίδραση και την εξέλιξή τους με την πάροδο του χρόνου, συνέβαλαν στην πολυπλοκότητα της σημερινής κατάστασης στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από εντάσεις και διαμάχες.

Επί του παρόντος, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση -η οποία συνεχίζει να στοιχίζει ζωές- κρατά εκατομμύρια ανθρώπους σε εγρήγορση, που παρακολουθούν τις ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αγωνία. Εννοείται πως η κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εν λόγω διαμάχη. Ακολουθούν έξι παραγωγές που το κάνουν καλά. 

Munich (2005)

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 που διεξήχθησαν στο Μόναχο, 11 αθλητές ισραηλινής καταγωγής κρατούνται όμηροι και δολοφονούνται από μια ομάδα Παλαιστίνιων τρομοκρατών. Το δράμα αυτό σκηνοθετήθηκε από τον θρυλικό Steven Spielberg και βασίζεται στο βιβλίο Vengeance του George Jonas. Ήταν υποψήφιο για Όσκαρ σε πέντε κατηγορίες Όσκαρ.

Vals Im Bashir (2008)

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, αυτό το animated ντοκιμαντέρ προσπαθεί να καταδείξει τη ματαιότητα των πολέμων και το πόσο επώδυνοι είναι για όλες τις γενιές.

Nacido en Gaza (2014)

Αυτό το ντοκιμαντέρ του 2014 εξετάζει πώς η βία μεταμόρφωσε τις ζωές δέκα παιδιών από την Παλαιστίνη.

A Tale of Love and Darkness (2015)

Η ισραηλινής καταγωγής ηθοποιός Natalie Portman σκηνοθέτησε, έγραψε και πρωταγωνίστησε στην ταινία A Tale of Love and Darkness, το 2015. Αφηγείται τα απομνημονεύματα του Amos Oz, ενός συγγραφέα που αγωνίστηκε για τη λύση του ισραηλινο-παλαιστινιακού προβλήματος.

Fauda (2015-)

Βασισμένο στις εμπειρίες και τις προκλήσεις των δημιουργών της, Lior Raz και Avi Issacharoff, στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, το Fauda είναι μια επιτυχημένη ισραηλινή τηλεοπτική σειρά, που έκανε πρεμιέρα το 2015.

The Spy (2019)

Τη δεκαετία του 1960, ο Ισραηλινός Eli Cohen γίνεται μυστικός πράκτορας της Μοσάντ για να κατασκοπεύσει τη Συρία στο πλαίσιο μιας αποστολής.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr